Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Τάξη στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς επιχειρεί να βάλει το ΥΠΕΚΑ

Ρυθμίσεις που αφορούν την πολεοδόμηση, τη λειτουργία και την διάρκεια ζωής των οικοκοδομικών συνεταιρισμών, εντάσσει στο πολυνομοσχέδιο για την απλοποίηση της έκδοσης των οικοδομικών αδειών που κατέθεσε την προηγούμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνονται η παραχώρηση τμήματος 3.800 στρεμμάτων αναδασωτέας έκτασης στην περιοχή της Πεντέλης για την επέκταση του νοσοκομείου Παίδων καθώς και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας στην οποία δημιουργείται μεταξύ άλλων «Τμήμα Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης». Το τμήμα αυτό επιφορτίζεται με αρμοδιότητες που αφορούν στη διαδικασία ελέγχου, έγκρισης και τεκμηρίωσης αιτημάτων μεταφοράς συντελεστή δόμησης και παροχής σχετικών οδηγιών.
                           Αίρεται έκταση από αναδάσωση  
Η αναδάσωση έκτασης περίπου 38 στρεμμάτων στη θέση «Κατσουλιέρη» του Δήμου Πεντέλης αίρεται και παραχωρείται κατά κυριότητα στο «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ» για τη δημιουργία, εγκατάσταση, εκσυγχρονισμό και λειτουργία του Νοσοκομείου αυτού. Συγκεκριμμένα στο άρθρο 42 που έχει τίτλο "Λοιπές Διατάξεις" και στην παράγραφο 19 αναφέρει:
α) Η έκταση επιφανείας 38.335,32 τετραγωνικών μέτρων που κείται στη θέση «Κατσουλιέρη» του Δήμου Πεντέλης, όπως αποτυπώνεται στο από Μαρτίου 2011 τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1/1000 που έχει θεωρηθεί από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας 1ης Τ.ΠΕ Αττικής και σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται με τον παρόντα νόμο, υπό τα στοιχεία 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-1 παραχωρείται κατά κυριότητα στο Ν.Π.Δ.Δ. «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ» για τη δημιουργία, εγκατάσταση, εκσυγχρονισμό και λειτουργία του Νοσοκομείου αυτού.

Οικοδομικοί Συνεταιρσμοί
Αν και ο έλεγχος των Οικοδομικών Συνεταιρισμών (ΟΣ) ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών το ΥΠΕΚΑ ασκεί την εποπτεία ως προς τις διαδικασίες χωροθέτησης, πολεοδόμησης, τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης κ.α. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου:
-Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύσταση των Οικοδομικών Συνεταιρισμών είναι η έκδοση βεβαίωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ, ότι η προτεινόμενη έκταση είναι μέσα σε περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).
-Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ετών από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα τεχνικής υποδομής των συνεταιρισμών που μπορούν να εκπονηθούν και από τους αρμόδιους ΟΤΑ.
-Για την κατασκευή των τεχνικών έργων επιβάλλεται υπέρ του οικείου ΟΤΑ η καταβολή χρηματικού ποσού, το οποίο βεβαιώνεται από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και εισπράττεται με τη διαδικασία περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.
-Υπόχρεοι σε καταβολή του παραπάνω χρηματικού ποσού είναι οι ιδιοκτήτες των συνεταιρικών μερίδων, όπως αυτές έχουν υλοποιηθεί από την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που έχουν αδιανέμητες συνεταιρικές μερίδες στην ιδιοκτησία τους.
-Όσοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί προϋφιστάμενοι της 16.1.1984 με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα έργα υποδομής, οφείλουν να τα ολοκληρώσουν μέσα σε δεκαοχτώ μήνες από τη δημοσίευση του νόμου. Μετά τη παρέλευση της προθεσμίας την ολοκλήρωση των έργων αναλαμβάνουν οι οικείοι δήμοι.
-Αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη για την ζωή των ΟΣ. Όπως αναφέρεται στο νόμο όταν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί επιτελέσουν το σκοπό τους, μπορεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών τους, να λειτουργήσουν έως δέκα χρόνια ως Σωματείο ή Σύλλογος για την περαιτέρω διαχείριση των κοινών. Κατόπιν οι εκτάσεις τους και η ευθύνη συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων και τεχνικών έργων περιέρχονται στους οικείους Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου