Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

«Η Αριστερά στην κυβέρνηση» με .... Δεξαμενή Σκέψης την «Ρόζα Λούξεμπουργκ»!

Στο μεταξύ ξεκίνησε στην Αθήνα το Διεθνές συνέδριο με θέμα «Η Αριστερά στην κυβέρνηση - τι, γιατί και πώς», που οργανώνουν το Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ - Γραφείο Βρυξελλών(Παράρτημα Ελλάδας)», που χρηματοδοτείται από την Γερμανική κυβέρνηση(ή δεν είναι έτσι - ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ;), σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς» και το «Τransform!Εurope», με καλεσμένες και καλεσμένους πολιτικούς και επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ισλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Αργεντινή, το Εκουαδόρ, τη Νορβηγία, τον Καναδά και άλλες χώρες, για να μας αναλύσουν την αναγκαιότητα και τη σημασία αριστερών κυβερνήσεων. Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Επειδή κατά καιρούς λαμβάνω mail που κατηγορούν τον Δήμαρχο κ. Γ. Πατούλη για την φιλο-Γερμανική του στάση(λες κι εγώ το απέκρυψα ποτέ ή δεν παρέθεσα στοιχεία), αλλά & γιατί ακόμα και σε επίσημες ανακοινώσεις της δημοτικής παράταξης που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει στο Μαρούσι, γίνεται λόγος(με οξύτατους χαρακτηρισμούς), για τις σχέσεις που αναπτύσσει ο Δήμαρχος με την Γερμανία... ΡΩΤΑΩ;
 Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε ή όχι(με μέλη ή στελέχη του), στην 4η «ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ» που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στη Νυρεμβεργη, με θέμα «ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»; Την ώρα που ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Δήμαρχος Αμαρουσίου Δρ. Γιώργος Πατούλης συμμετείχε και ανέπτυσε το θέμα «Επιτυχημένες συνεργασίες στον τομέα της Υγείας συντόνισε ή όχι την θεματική «Μετανάστευση», η κ. Ιωάννα Μεϊτάνη, Διευθύντρια του Iδρυματος Ρόζα-Λούξεμπουργκ  στην Ελλάδα;
Δεν γνωρίζετε ποια ζητήματα αναπτύχθηκαν; Ε λοιπόν σας πληροφορώ ότι για την «Πολιτική μετανάστευσης - Ο θεσμικός και κοινωνικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης»,
μίλησαν ο εκπρόσωπος της Ένωσης στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων Χρήστος Ηλιάδης( της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), η Επικεφαλής του Συμβουλευτικού και Θεραπευτικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ Ιλίου, κ. Πία Κοίλια και η Συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κ. Eλένη Τάκου(της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).
        

                         Διεθνές συνέδριο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ
                                                   Όπλο η λαϊκή στήριξη ...
Την ανάγκη να βρεθεί η ελληνική Αριστερά στην κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή αλλά και να ανοίξουν νέες προοπτικές σοσιαλιστικού μετασχηματισμού διεθνώς, τόνισαν οι ομιλητές της χθεσινής εναρκτήριας συνεδρίας του διεθνούς συνεδρίου "Η Αριστερά στην κυβέρνηση: Τι, γιατί και πώς" που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (παράρτημα Ελλάδας) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform!europe. Στη συζήτηση, που είχε τίτλο "Κυβέρνηση της Αριστεράς, μια δημοκρατική τομή: με ποιους και πώς;" συμμετείχαν οι Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάκης Κουζέλης, καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λίο Πάνιτς, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Γιόρκ (Καναδάς) και ο Άνεγ Κορσίκα από τη σλοβένικη Πρωτοβουλία για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό. Τη συζήτηση συντόνισε ο Βάλτερ Μπάγιερ, συντονιστής του transform!europe.
Το συνέδριο χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Αριστείδης Μπαλτάς και ο διευθυντής του Χάρης Γολέμης, ο οποίος είναι και ο εκπρόσωπος του transform!europe, το οποίο αποτελεί το ινστιτούτο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Μάκης Κουζέλης: "Η δημοκρατία ή θα είναι σοσιαλιστική ή δεν θα είναι δημοκρατία"
Στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης οι δυνάμεις του κεφαλαίου απαξιώνουν και αδρανοποιούν τους δημοκρατικούς θεσμούς της αστικής κοινωνίας προκειμένου να αναπαραχθούν, τόνισε ο Μ. Κουζέλης. Αναλυτικότερα σημείωσε πως το Σύνταγμα, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η αυτοδιοίκηση, τα δημοκρατικά οργανωμένα κόμματα, ο δημόσιος λόγος, η εκπροσώπηση, η ελευθερία της έκφρασης και μια σειρά ακόμα θεσμών έχουν υποτιμηθεί σκόπιμα. Το γεγονός αυτό, επσήμανε, οδηγεί στο ρίσκο της αποδόμησης της ίδιας της αστικής κοινωνίας εν συνόλω.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, η άνοδος της Χρυσής Αυγής, δηλαδή της ναζιστικής απειλής, θα πρέπει να ερμηνευτεί ως ένα σύμπτωμα της οικονομικής και θεσμικής κρίσης: οι ιδέες της Χ.Α. βρήκαν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης πάνω στο καταρρέον δημοκρατικό οικοδόμημα, τόνισε ο Μ. Κουζέλης.
Μιλώντας για το πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς, ο Μ. Κουζέλης τόνισε πως ο βασικός του στόχος θα πρέπει να είναι ο ριζικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, στο φόντο της λαϊκής εξουσίας. Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει, προκειμένου να αντιμετώπισει αποτελεσματικά και τη ναζιστική απειλή, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει και να ριζοσπαστικοποιησει τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα και να μεταβάλει αποφασιστικά το αστικό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ουσιαστική σύνδεση του κοινοβουλίου με την κοινωνία, την ουσιαστική στήριξη μορφών αυτο-οργάνωσης σε τοπικό και κοινοτικό επίπεδο, την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και τη διαρκή λογοδοσία και διαφάνεια των κρατικών λειτουργιών.
Στο πεδίο της οικονομίας τόνισε την ανάγκη στήριξης των αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων και τη θέσπιση του κοινωνικού και εργατικού έλεγχου στις "συμβατικές" επιχειρήσεις. Καταλήγοντας τόνισε πως μόνο ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.

Λίο Πάνιτς: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια Αριστερά
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός σχηματισμός της σοσιαλιστικής Αριστεράς που έχει φτάσει στο σημείο να βρίσκεται στο κατώφλι της κρατικής εξουσίας μέσα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο Λ. Πάνιτς συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα. Τα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε, δεν έχουν να κάνουν μόνο με το σταμάτημα της λιτότητας: ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανοίξει τον δρόμο του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως οι δυνάμεις της διεθνούς Αριστεράς οφείλουν να στηρίξουν το εγχείρημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτίμησε πως το εγχείρημα αυτό θα βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές εσωτερικές και διεθνείς πιέσεις.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως, εφόσον το κόμμα βάζει το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των τραπεζών, αυτο από μόνο του συνιστά τεράστιο βήμα για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού διεθνώς. Επιπλέον επεσήμανε πως, στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ο εκδημοκρατισμός του κράτους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αμυντικό αίτημα. Περνώντας σε ευρύτερα ζητήματα, υπογράμμισε πως το ότι η συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τον παράγοντα της λαϊκής πίεσης ως σημαντικό, στο πλαίσιο της διακυβέρνησης, αποτελεί τολμηρο βήμα, ενώ συμπλήρωσε πως τόσο τα καθεστώτα του υπαρκτου σοσιαλισμού αλλά και οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις αποθάρρυναν τη λαϊκή κινητοποίηση.
Θέτοντας ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Λ. Πάνιτς σημείωσε πως το κόμμα οφείλει να έχει προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε. τον αναγκάσουν σε εγκατάλειψη της Ευρωζώνης. Επιπλέον τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταφέρει να συνδυάσει την κυβερνητική εξουσία με την ταυτόχρονη οικοδόμηση ενός κινήματος ανατροπής, το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να κινείται και εντός και εκτός κράτους.

  Γιάννης Δραγασάκης: "Η Αριστερά είναι για τα δύσκολα"
Το αίτημα για κυβέρνηση της Αριστεράς προέκυψε από την ίδια την κοινωνία, τόνισε ο Γ. Δραγασάκης, συμπληρώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε, πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 ότι θα έχει τόσο μεγάλη απήχηση. Υπογράμμισε πως οι συστημικές δυνάμεις θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μην πραγματωθεί η λαϊκή αυτή ελπίδα, ωστόσο, προέβλεψε πως η δυναμική της κοινωνίας είναι τέτοια που θα τους χαλάσει τα σχέδια αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η στρατηγική της αναμονής που ακολουθεί το ΚΚΕ δεν οδηγεί απαραίτητα στη μελλοντική εξουσία.Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνυφασμένη μόνο με τα Μνημόνια, σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης συμπληρώνοντας πως, ακόμα κι αν αυτά τελειώσουν, οι συνέπειες που έχουν προκαλέσει δεν θα ξεπεραστούν βραχυπρόθεσμα, με πρώτο το πρόβλημα της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για μια δομική κρίση του καπιταλισμού, η οποία αμφισβητεί έμπρακτα τόσο τον νεοφιλελευθερισμό όσο και τον κεϋνσιανισμό. Η κρίση αυτή, μάλιστα, συνοδεύεται και από κρίση εκπροσώπησης, πρόσθεσε. Μιλώντας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε τον κίνδυνο της ενσωμάτωσης, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη επανανοηματοδότησης των εννοιών του "σοσιαλισμού" και της "μετάβασης" προς αυτόν, υπογραμμίζοντας πως η Αριστερά πρέπει να παίρνει ρίσκα και πως η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι αυτή καλείται να αναλάβει όταν η συγκυρία είναι περίπλοκη και αντιφατική. Εκτιμώντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημείωσε πως χρειάζεται ένα μακρόπνοο πρόγραμμα προσαρμοσμένης στρατηγικής, ανάλογα με τους διεθνείς συσχετισμούς, που θα προβλέπει και γραμμές άμυνας αλλά και γραμμές υποχώρησης. Τέλος, σημείωσε πως, παρά το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο ήταν πολύ αποφασιστικό βήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα πολλά βήματα να διανύσει μέχρι να γίνει ενιαίο κόμμα στην πράξη.              
                                          Άνεγ Κορσίκα: Από τη θεωρία στην πράξη
Μαζί με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, κατέρρευσε και ο ίδιος ο μαρξισμός ως θεωρητικό εγχειρημα, τόνισε ο Αν. Κορσίκα. Αναφερόμενος στην εμπειρία της Σλοβενίας, σημείωσε πως μεγάλο ρόλο στην ανασυγκρότηση της Αριστεράς εκεί έπαιξε η σύσταση ενός Πανεπιστημίου των Εργαζομένων, στο οποίο συζητούνταν επίκαιρα ζητήματα υπό το πρίσμα της μαρξιστικής θεωρίας. Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης κατέστησε φανερό στους πολίτες πως τόσο οι δυνάμεις της Δεξιάς όσο και αυτές της Σοσιαλδημοκρατίας είναι δεσμευμένες στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η Πρωτοβουλία για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό αναδείχτηκε απο την ανάγκη των ανθρώπων να εκφράσουν πολιτικά τη διαμαρτυρία τους, η οποία πήρε διαστάσεις εν μέσω κρίσης, είπε καταλήγοντας ο Αν. Κορσίκα.
                                    Το πρόγραμμα της Παρασκευής και του Σαββάτου
Παρασκευή 20 Μαρτίου (αμφιθέατρο 9,84, Γκάζι)
10:00. Ενότητα 2: Παραγωγική ανασυγκρότηση, νέα κοινωνικά υποκείμενα. Αλέκος Καλύβης, Γιάννης Ευσταθόπουλος, Gabriel Colletis, Harald Wolf, Daniel Chaves, Χάρης Κωνσταντάτος.
14:00. Ενότητα 3: Διοίκηση, αποκέντρωση, αυτοδιοίκηση. Ρένα Δούρου, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Kerstin Kaiser, Θοδωρής Δρίτσας, Αlfheiður Ingadóttir, Μιχάλης Σπουρδαλάκης.
18:00. Ενότητα 4: Με το βλέμμα στο μέλλον: παιδεία και πολιτισμός. Michel Duffour, Björg Eva Erlendsdóttir, Αντώνης Λιάκος, Αριστείδης Μπαλτάς.
Σάββατο 22 Μαρτίου (Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11)
11:00. Ενότητα 5: Ένα νέο οικονομικό μοντέλο σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Γιώργος Σταθάκης, Steingrímur J. Sigfússon, Alan B. Cibils, Luka Mesec, Alberto Acosta, Έλενα Παπαδοπούλου.
18:00. Ενότητα 6: Μια αριστερή κυβέρνηση στη σημερινή Ευρώπη. Αλέξης Τσίπρας, Liem Hoang-Ngoc, Steiinfrimur J. Sifgusson.

Του Χρήστου Σίμου - www.avgi.gr   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου