Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Την Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας Ειρήνη Σαρίογλου, βράβευσε η Ένωση Μικρασιατών

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Γυναίκα πραγματοποίησε την Κυριακή 9 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης, η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων
Η αντιπρόεδρος της Ένωσης κα Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου απηύθηνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας. Το Δ.Σ. της Ένωσης βράβευσε την Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και Γ.Γ. του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), κα Ειρήνη Σαρίογλου.
Πρόκειται για μια επιστήμονα παθιασμένη με την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, μια γυναίκα που προσπαθεί με ασίγαστο μεράκι και φοβερό πάθος να τεκμηριώσει και να παρουσιάσει μέσα από πρωτογενείς πηγές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες ατόμων την πρόσφατη ιστορία που δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί, όπως η Μικρασιατική καταστροφή, και να συντελέσει στη γνώση της πρόσφατης ιστορίας μας.
Η κ. Ειρήνη Σαρίογλου είναι η ψυχή του «Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών».
Για τη ζωή και το έργο της αναφέρθηκε αναλυτικά η Δ/ντρια του Κοινωνικού Πολυχώρου Ν. Φιλαδελφείας κα Αφροδίτη Τεπέρογλου η οποία δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή της και της ευχήθηκε να παραμείνει η ίδια με το ιδιαίτερο πάθος που την διακρίνει για αναζήτηση και παρουσίαση της αλήθειας.
Ένα αξιοδιάβαστο βιβλίο-μαρτυρία έκδοσης ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ, που έχει επιμεληθεί η κ. Ειρήνη Σαρίογλου είναι:  «Το χρονικό των δέκα ημερών-Αϊβαλί 1922» της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη.
Το βιβλίο, μαρτυρία της αδελφής του συγγραφέα Ηλία Βενέζη, καταγράφει με λεπτή ευαισθησία και έντονη πικρία τις θηριωδίες των Τούρκων όταν μπήκαν στις Κυδωνίες (Αϊβαλί), ξεπαστρεύοντας και διώχνοντας κάθε Έλληνα από εκεί. Το βιβλίο «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών» έχει τιμηθεί με το Α΄ Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί και το Α΄ Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάσθηκαν από την ερασιτέχνη ηθοποιό και Γεν. Γραμματέα του Σωματείου κ. Στέλλα Μπεκιράκη, η οποία ήταν υποβλητική στην ανάγνωση των αποσπασμάτων.
Ακολούθησε η παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς Παραλήπτη» το οποίο βασίζεται στο ανωτέρω βιβλίο. Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Ηλίας Δημητρίου και τη μουσική η Ευανθία Ρεμπούτσικα.
Το «Γράμματα χωρίς Παραλήπτη» πήρε το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου τον Οκτώβριο του 2012.
Ο κόσμος που παρακολουθούσε ήταν φανερά συγκινημένος.
Η χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών «Ύμνος και Παράδοση» ερμήνευσε μικρασιάτικα τραγούδια υπό τη Δ/νση του κ. Χάρη Γραικού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πεντέλης κ. Ν. Κοσμοπούλου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενη στην επέτειο της ημέρας της γυναίκας, και η κα. Ε. Πολίτη, το μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΘ κ. Κ. Δημητράκης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (Σ.Φ.Ε) & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών κα Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, η Πρόεδρος της Πνευματικής Κίνησης Βορείων Προαστίων κα Μ. Αραμπάνου, η Γεν. Γραμματέας της Πνευματικής Κίνησης Βορείων Προαστίων κα Β. Μπάγιου-Μαυροπούλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης -Λυκοβρύσης Αττικής κος Γεώργιος Γαζεπίδης, ο Πρόεδρος και η Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Μικρασιατών–Γκιουλμπαξιωτών «Νέα Ροδώνη» κος Χρ. Κάζος και κα Σ. Ιορδανίδου και ο Πρόεδρος του Περιβαντολογικού Συλλόγου Αττικής «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» κος Α. Αϊβαλιώτης. Από Τα Μ.Μ.Ε παραβρέθηκε ο ΑΝΤΕΝΝΑ και από τον τοπικό τύπο παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΕΡΜΗΣ.
Η εκδήλωση έκλεισε με αναμνηστικές φωτογραφίες και ένα μικρό μπουφέ με αναψυκτικά, ποτά και παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκά που είχαν παρασκευασθεί από τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου.
                    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
         Κ. ΘΕΟΦΙΛΙΔΟΥ-ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ                                ΣΤ. ΜΠΕΚΙΡΑΚΗ
Σωματείο Ένωση Μικρασιατών
17ης Νοέμβρη 23, Μελίσσια 151-27, Αθήνα.
Τηλ./Fax: +30-210-8033476
E-mail: enosimikrasaton@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου