Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Προβλήματα, ελλείψεις και αρρυθμίες στη λειτουργία των σχολείων

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μελισσίων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της «Ανθρώπινης Πολιτείας».
Στη συνάντηση έγινε μια πολύ γόνιμη και διεξοδική συζήτηση για όλα τα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι συλλογικοί φορείς στη λειτουργία τους.
Από την πλευρά της Ένωσης Γονέων κατατέθηκαν σωρεία προβλημάτων, ελλείψεων, αρρυθμιών και δυσλειτουργιών που δεν είχαν να κάνουν μόνο με τη γενικότερη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μεταξύ άλλων ενημερωθήκαμε ότι:
• Οι παρεμβάσεις της Διοίκησης του Δήμου ξεπερνούν τα όρια των δικαιοδοσιών της και δυσχεραίνουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
• Η διοίκηση του Δήμου αρνείται να συνεργαστεί από κοινού με τους συλλογικούς φορείς και τους διευθυντές των σχολείων.
• Οι Διευθυντές των περισσότερων σχολείων δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ για τις καθημερινές τους λειτουργικές δαπάνες και ούτε μπορούν να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους γιατί δε γνωρίζουν τι τους αναλογεί και με ποιο τρόπο κατανέμονται τα ποσά.
• Οι Σχολικές Επιτροπές δεν έχουν καταφέρει ως τώρα να συντονιστούν.
• Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας δεν έχει ακόμα λειτουργήσει, άγνωστο γιατί.
• Η συντήρηση των καυστήρων και ο εφοδιασμός των σχολείων με πετρέλαιο δεν έχει γίνει ακόμα.
• Οι σχολικοί τροχονόμοι και οι καθαρίστριες με σύμβαση έργου είναι ακόμα απλήρωτοι.
• Η έλλειψη τραπεζοκόμων στα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία είναι ένα θέμα για το οποίο η Διοίκηση του Δήμου σφυρίζει αδιάφορα και η θέση των γονέων και των εκπαιδευτικών γίνεται καθημερινά πιο δύσκολη γιατί αυτοί πρέπει να βρουν λύση.

Η γενική εντύπωση είναι πως υπάρχουν πολλά προβλήματα και η Διοίκηση του Δήμου ή δε μπορεί να δώσει λύσεις ή δημιουργεί ακόμα περισσότερα ή ασχολείται με άλλα θέματα.
Ο συνδυασμός μας θεωρεί πως τα προβλήματα των σχολείων και της εκπαίδευσης πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Τα προσεγγίζει με ευαισθησία και ενδιαφέρον, πιστεύει τους διακριτούς ρόλους.
Σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και το σημαντικό ρόλο των διευθυντών των σχολικών μονάδων και θεωρεί πως ο Δήμος πρέπει να είναι μόνο αρωγός στο έργο τους για τη συνεχή βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Πιστεύει πως πρέπει να αντιμετωπίζει με πνεύμα συνεργασίας και συμπαράστασης τους συλλογικούς φορείς των σχολείων γιατί και αυτοί επιτελούν σημαντικό έργο στη σχολική κοινότητα.
Ο συνδυασμός μας βεβαίωσε και βεβαιώνει τόσο την Ένωση Γονέων όσο και τους Συλλόγους Γονέων ότι θα στέκεται αρωγός στις προσπάθειές τους γιατί θεωρεί σημαντικό και αναγκαίο το ρόλο τους και θα είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους.
Σημείωση 1η: Η Ένωση Γονέων Μελισσίων εκπροσωπεί τυπικά και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγής του καταστατικού τους συλλόγους γονέων των σχολείων της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων, ουσιαστικά όμως τους συλλόγους όλων των σχολείων του Δήμου γιατί συνεργάζονται και οι σύλλογοι και των άλλων δυο Δημοτικών Κοινοτήτων.
Σημείωση 2η: Στη συνάντηση πήραν μέρος από την πλευρά της «Ανθρώπινης Πολιτείας» οι Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, Δέσποινα Μπασακάρου (μέλος της Αβάθμιας Σχολικής Επιτροπής), Μάχη Σατολιά (μέλος της δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής), Απόστολος Μόσχος, Γιάννης Κρουστάλλης, Άγγελος Παλαιοδήμος, Γιάννης Σαφλιάνης και Βασίλης Κωστόπουλος, ενώ από την πλευρά της Ένωσης η Πρόεδρος κ. Άρτεμη Κατσάβαρου και όλα τα μέλη του ΔΣ.

                                                    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                      ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου