Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η «Εκδρομή της Αγάπης»

Εκδρομές με εμπειρίες και διδάγματα για παιδιά σε ιδρύματα

Στο Αναρρωτήριο Παίδων (πρώην ΠΙΚΠΑ) Πεντέλης, η διευθύντρια κ. Ελένη Κοντονάσιου αναζητούσε πριν από το καλοκαίρι εθελοντές για να μπορούν να συνοδεύουν τα μεγαλύτερα από τα συνολικά 35 παιδιά σε εκδρομές, να μπορούν να τα πηγαίνουν για μπάνιο στη θάλασσα, ή μια βόλτα στην παιδική χαρά, κινηματογράφο ή θέατρο.
Σε αυτό το τόσο σημαντικό κοινωνικό πεδίο δραστηριοποιείται η «Εκδρομή της Αγάπης», μια ομάδα ανθρώπων που αφιερώνουν εθελοντικά τον προσωπικό τους χρόνο στη διοργάνωση εκδρομών για παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα. Οχι όμως απλών εκδρομών, αλλά με βιωματικό χαρακτήρα.
                                  «Να καλλιεργούμε αξίες»
«Θέλουμε να παίρνουν πολύτιμα διδάγματα στη ζωή τους, να τους καλλιεργούμε αξίες», συμπυκνώνει σε μια φράση τη φιλοσοφία των «Εκδρομών της Αγάπης» ο κ. Τιμολέων Γκέτσος.
Δική του η ιδέα, που έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Τα πολύτιμα διδάγματα μπορεί να έρθουν μέσα από μια δενδροφύτευση ή από το τάισμα πουλιών στο Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων και Πουλιών στην Αίγινα ή δημιουργώντας κίνητρο μεταξύ των παιδιών για να συνεργαστούν ώστε να επιτύχουν έναν στόχο. «Θέλουμε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και να γνωρίζουν διαφορετικούς ανθρώπους και να συνδυάσουν τη μάθηση μέσα από την έμπνευση», προσθέτει.
Στις περισσότερες εκδρομές διοργανώνονται από κοινού δράσεις με τους κατοίκους της περιοχής, και έτσι τα παιδιά έχουν μέχρι στιγμής επισκεφθεί τυροκομείο, μύλο και μελισσοκόμους και είδαν πώς παρακευάζεται το τυρί, το αλεύρι και το μέλι.
Το Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής που εκπαιδεύει παιδιά απόρων οικογενειών στα γράμματα, τις τέχνες και τον αθλητισμό, ήταν ένα από τα πρώτα με το οποίο συνεργάστηκε η «Εκδρομή της Αγάπης».

 «Κάτι ανάλογο σκεπτόμαστε με το Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα στον Πειραιά, το ΠΙΚΠΑ στη Βουλιαγμένη, αλλά και ανάλογα κέντρα εκτός Αττικής, όπως στην Κρήτη και αλλού», συμπληρώνει ο κ. Γκέτσος. Μακροπρόθεσμος στόχος αποτελεί «η δημιουργία ανάλογων ομάδων με την "Εκδρομή της Αγάπης" και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Επιθυμούμε, ωστόσο, οι άνθρωποι που θα μας προσεγγίσουν, να είναι αφοσιωμένοι σε αυτό, να γίνουν μέρος της ομάδας στο διηνεκές και να μην εγκαταλείψουν μετά την πρώτη συμμετοχή τους», υπογραμμίζει.
Προς το παρόν, ο αρχικός πυρήνας των περίπου 12 ατόμων πολλαπλασιάστηκε. Βοήθησε σε αυτό και το Wonder Festival, Φεστιβάλ Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο στην Τεχνόπολη, και έτσι σήμερα μετρούν περί τα 30 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ηλικία μεταξύ 28 έως 38 ετών, χωρίς αυτό να αποκλείει ηλικιακά οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει. Στα σχέδιά τους είναι η διοργάνωση εκδρομών και για μεγάλους, με ένα συμβολικό αντίτιμο, τα έσοδα από τις οποίες θα χρηματοδοτούν τις εκδρομές για τα παιδιά.

                           Ταξίδι προς το όραμα
Γνώστης του τομέα των ταξιδιών ο κ. Τιμολέων Γκέτσος -εργαζόταν σε ταξιδιωτικό γραφείο πριν αποφασίσει να κάνει πράξη την ιδέα του για την «Εκδρομή της Αγάπης» - αξιοποιεί την εμπειρία του στην εθελοντική δραστηριότητα. «Το κάνω επειδή με γεμίζει. Είναι ο τρόπος που η αξία της συνεισφοράς στον συνάνθρωπο εκφράζεται στη ζωή μου. Τόσο πολύ με εμπνέει το όραμα και το ταξίδι προς το όραμα, που αφιερώνω με πολλή χαρά τον χρόνο μου. Εχει τεράστια αξία για τους εθελοντές και για μένα. Και χρειάζεται να πηγάζει από μέσα μας», καταλήγει.

Της Ιφιγενειας ΔιαμαντηΕkdromitisagapis@gmail. com, Facebook γκρουπ: Εκδρομή της Αγάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου