Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Mε συμπαραστάτη τις ΜΚΟ, η Γερμανική επιτήρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!!!

             Δίκτυο, Περιφέρειες, Άνθρωποι
Παρουσία του Υπ. Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του εντεταλμένου της γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Hans-Joachim Fuchtel, του υφυπουργού Παιδείας και Έρευνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Τόμας Ράχελ & του Δημαρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ξεκινάει αύριο στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα «Ν.Γερμανός» της HELEXPO,  η «3η Ελληνογερμανική συνέλευση του Ελληνογερμανικού Δικτύου Περιφερειών - Δήμων - Πολιτών».
Προπομπό αυτής της συνέλευσης που στόχο έχει κατά τους διοργανωτές «να ενισχυθεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να προωθηθεί η  ΕλληνοΓερμανική συνεργασία», αποτελεί η «1η Ελληνο-Γερμανική Συνάντηση Κοινωνικών Φορέων» που θα διεξαχθεί από σήμερα Τετάρτη έως & την Παρασκευή στο Περίπτερο 8 «Ν. Γερμανός- HELEXPO».
Αυτή η «1η  Συνάντηση Κοινωνικών Φορέων» που διοργανώνεται από την Ελληνο-Γερμανική Πρωτοβουλία για την Κοινωνία των Πολιτών σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, έχει την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Γραφείου Ελληνο-Γερμανικής Συνεργασίας & χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, αποσκοπεί στο «να δημιουργηθούν γέφυρες μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών Οργανισμών της Κοινωνίας Πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπών κοινωνικών φορέων».
Δηλαδή αρχίζει ένας διάλογος  «για να ληφθούν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της Τοπικής ανάπτυξης με την ενίσχυση της δια-εθνικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας».
Την «3η Ελληνογερμανική συνέλευση του Ελληνογερμανικού Δικτύου Περιφερειών - Δήμων - Πολιτών» αναμένεται να χαιρετίσουν, εκτός από τους κ.κ. Φούχτελ, Ράχελ, Στυλιανίδη,   Μπουτάρη, και  η βουλευτής του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου(πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Φιλίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου), Ανέτ Γκρόθ και ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη,
Οι εργαζόμενοι στους δήμους πάντως, για την Πέμπτη(ημέρα έναρξης των εργασιών της συνέλευσης),έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αίθουσα «Ν.Γερμανός» στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του διημέρου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων:
τα δημοτικά συστήματα και οι μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη, οι σύγχρονες μέθοδοι διοίκησης, η οικονομική κρίση καθώς επίσης η οικονομική διαχείριση και αξιολόγηση, με ευθύνη και λογοδοσία στους ΟΤΑ.
YΓ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ: Η διοργάνωση της «3ης ΕλληνοΓερμανικής συνέλευσης του Ελληνογερμανικού Δικτύου Περιφερειών - Δήμων - Πολιτών», πραγματοποιείται με την υψηλή επιστασία του κ. Φούχτελ & της  ΕλληνοΓερμανικής Επιτροπής Δημάρχων, ιδρυτικά μέλη της οποίας είναι:
•ο κ Benedikt Bisping, Δήμαρχος της πόλης Lauf
•ο κ Helmut Riegger, Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Calw
•ο κ Herbert Krüger, Δήμαρχος του Neckartenzlingen
•ο κ Rainer Heller, Δήμαρχος της πόλης Detmold
•ο κ Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
•ο κ Απόστολος Τζιτζικώστας, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και αρμόδιος για την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης
•ο κ Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης, και
•ο κ Νικόλαος Βαφειάδης, Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α A.E. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.

Ελληνογερμανική Συνέλευση ΙΙΙ
Δίκτυο, Περιφέρειες, Άνθρωποι
Πέμπτη15 – Παρασκευή 16 Νοεμβριου 2012, 09.00 - 18.00
Συνεδριακό Κέντρο "Ν-Γερμανός", Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Περίπτερο 8
Προώθηση της συνεργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
                      μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012
Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί – Εισαγωγή
Καθ΄ οδόν από το DGV II στο DGV III (Ιστορική αναδρομή):
Ανταλλαγή δημοτικών Εμπειρογνωμόνων
Θεματικά Συνέδρια (Πρώτες εμπειρίες)
Περιφερειακές αδελφοποιήσεις (Πρώτες Εμπειρίες)
Πάνελ 1: Δημοτικά συστήματα και Μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη
Πάνελ 2: Μητροπολιτική Διακυβέρνηση
Το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου οργανώνονται Συναντήσεις Συνεργασίας
                                                    Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012
Ενότητα I:Σύγχρονες Μέθοδοι Διοίκησης
Ενότητα IΙ:Οικονομική Κρίση και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ενότητα ΙΙΙ: Οικονομική Διαχείριση και αξιολόγηση, ευθύνη και λογοδοσία στους ΟΤΑ
Ενότητα IV: Τοπική αυτοδιοίκηση και Κοινωνία των Πολιτών
Συμπεράσματα:
Συμπεράσματα και νέες προτάσεις
Άποψη και περαιτέρω οργάνωση της εργασίας του DGV
Η πορεία προς την DGV IV στη Νυρεμβέργη

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
«1η Ελληνο-Γερμανική Συνάντηση Κοινωνικών Φορέων»

Τόπος Εκδήλωσης: Διεθνής Έκθεση και Συνεδριακό Κέντρο

«Ν. Γερμανός“ HELEXPO Θεσσαλονίκη, Περίπτερο 8
                          ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τετάρτη 14/11/2012 - Wednesday 14/11/2012
16.00 – 16:30 Προσέλευση – Εγγραφές
17.00 – 18.00 «Γνωρίζοντας τον πιθανό μελλοντικό συνεργάτη μέσα από μια συνεδρία ολιγόλεπτων ραντεβού (Speed Dating Session)»
Αναλόγως των πεδίων δραστηριότητας που θα δηλώσετε στην αίτησή σας, θα έχετε την ευκαιρία να συνομιλήσετε με αντίστοιχο παρτενέρ για 5 λεπτά
18.00 – 18.30 Διάλειμμα για καφέ
18.30 – 20.00 Ολομελής Συνεδρία Γνωριμίας
20.30 Δεξίωση που θα παρατεθεί από τον Γενικό Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κύριο Wolfgang Hoelscher-Obermaier
22.00 Συναυλία
Thursday, 15/11/2012
10.30 – 11.45 Συμμετοχή των Νέων «Τρόποι κινητοποίησης των νέων ανθρώπων προκειμένου να συμμετάσχουν σε εργασίες/δράσεις ΜΚΟ»
Εργαλεία και Μέθοδοι
11.45 – 12.15 Διάλειμμα για καφέ
12.30 – 14.00 Επιτυχείς πρακτικές συνεργασίας μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ
Κοινή Συνεδρία με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
14.00 Γεύμα
15.00 – 16.30 Παράλληλες συναντήσεις δημιουργίας σχέσεων συνεργασίας μεταξύ οργανισμών
17.00 – 20.00 Συμμετοχή στον εορτασμό της 25ης Επετείου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Erasmus»
Friday, 16/11/2012
10.30 – 11.45 «Το έργο των Ελληνικών και Γερμανικών Ιδρυμάτων»
Εξοικείωση με το έργο των Ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τρόποι συνεργασίας μαζί τους11.45 – 12.00 Διάλειμμα για καφέ
12.00 – 14.00 «Προτεραιότητες της προσεχούς χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020 από την ΕΕ, στους τομείς που αφορούν τους Νέους, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση»
14.00 – 15.00 Παράλληλες συναντήσεις δημιουργίας σχέσεων συνεργασίας μεταξύ οργανισμών
15.00 – 16.30 Ελληνο-Γερμανική Διαδικτυακή Πύλη Δικτύωσης
16.30 – 16.45 Διάλειμμα για καφέ
16.45 – 18.15 Ολοκλήρωση της συζήτησης πάνω στην Ελληνο-Γερμανική Διαδικτυακή Πύλη Δικτύωσης Κοινωνική Δικτύωση και αξιοποίησή της
18.15 – 18.30 Διάλειμμα για καφέ
18.30 – 19.30 Συνεδρία λήξης
Συμπεράσματα, Αποφάσεις αναφορικά με τον μελλοντικό προσανατολισμό
Θα λειτουργεί γραφείο πληροφόρησης πάνω στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνάντησης.
                         Υπόβαθρο και Στόχοι
Η ανεργία των νέων αποτελεί ένα διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα στην Ευρώπη και κυρίως στις χώρες που πλήττονται εντονότερα από την οικονομική κρίση, όπως και η Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο για τους νέους να εισαχθούν στην αγορά εργασίας, εξαιτίας της επιβράδυνσης της αγοράς εν γένει καθώς και της προτίμησης των εργοδοτών προς το έμπειρο προσωπικό έναντι άπειρων πτυχιούχων.

Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και ευκαιρία συνάμα να αποκτήσουν την πρώτη τους επαφή με το εργασιακό περιβάλλον, είναι η συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες της Κοινωνίας των Πολιτών, εφεξής αναφερόμενες ως Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί. Μέσα από αυτούς, οι νέοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την μη τυπική μάθηση, κοινωνική ανάπτυξη και τη διαρκή επιμόρφωση και δουλεύουν για έναν σημαντικό σκοπό σε ένα περιβάλλον επαγγελματιών και εθελοντών.
Και οι ίδιοι όμως οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ) ταλανίζονται από την οικονομική κρίση, ενώ πολλοί διέκοψαν τη λειτουργία τους αφήνοντας μεγάλα κενά σε ποικίλα πεδία δράσης όπως η νεανική εργασία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα και λοιπά.
Η 1η Ελληνο-Γερμανική Συνάντηση Κοινωνικών Φορέων προσκαλεί τους φορείς που εργάζονται σε οποιοδήποτε τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών να συμμετέχουν στις εργασίες της που αναφέρονται στα ακόλουθα πεδία:
“Δικτύωση και ενίσχυση της δυναμικότητας των ΜΚΟ”
“Καλές πρακτικές για τη συνεργασία μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας των Πολιτών”
“Ευκαιρίες για τους Νέους μέσα από την εργασία σε ΜΚΟ”
και να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και λοιπών φορέων προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλία και να ληφθούν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της τοπικής ανάπτυξης με την ενίσχυση της δια-εθνικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Με τη συμμετοχή σας εξασφαλίζετε τη θέση σας στη διαδικτυακή πύλη Ελληνο-Γερμανικής Συνεργασίας για την Κοινωνία των Πολιτών, που θα ενεργοποιηθεί προσεχώς και θα συμπεριλαμβάνει προτάσεις και ενέργειες των συμμετεχόντων.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά. Διερμηνεία θα παράσχεται μόνο για την Κοινή Συνεδρίαση με Αντιπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η 1η Ελληνο-Γερμανική Συνάντηση Κοινωνικών Φορέων διοργανώνεται από την Ελληνο-Γερμανική Πρωτοβουλία για την Κοινωνία των Πολιτών σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Γραφείου Ελληνο–Γερμανικής Συνεργασίας και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

ΠΗΓΕΣ:
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου