Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Συντονιστική σύσκεψη Π.Π ...για τη νέα χειμερινή περίοδο

O απολογισμός έργων της αντιπυρικής περιόδου που πέρασε και οι δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες και χιονοπτώσεις της χειμερινής περιόδου, απασχόλησαν την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, τη σύσκεψη  του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Μανιάτη.
 Ο Δήμος Πεντέλης εκπροσωπήθηκε δια του Δημάρχου κ. Δημήτρη Στεργίου - Καψάλη, του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Αναστάσιου Χριστίδη  και του Τοπικού Συμβούλου Υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης κ. ΔημητρίουΤζαμτζή.
Ο Δήμαρχος συνέβαλε δυναμικά με την πολυετή εμπειρία του και την ετοιμότητα και το Σχεδιασμό του Δήμου Πεντέλης με βάση την πρόληψη και τόνισε ξανά τις βασικές ανάγκες για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα, χωρίς να αλλάξει η καθημερινότητα και τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών που υπηρετούμε.
Επισήμανε την ανάγκη για:

1. Άμεση έγκριση κονδυλίων για την προμήθεια άλατος.
2. Πρόσληψη εργατών-οδηγών 2 διμήνων.
3. Συντήρηση του πολυάριθμου μηχανολογικού Εξοπλισμού μας.
4. Καλή συνεργασία με την Τροχαία όπως πέρσι για την απαγόρευση κυκλοφορίας.
5. Να δοθούν άμεσα οι εγκρίσεις του Δασαρχείου για τις αυτονόητες και επείγουσες κοπές ξερών δένδρων πριν την πτώση τους στους δρόμους και στη συντήρηση των δασικών δρόμων.
Τέλος κάλεσε τους παρευρισκόμενους στην Ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Πεντέλης για τον Εθελοντισμό, την Ημέρα του Εθελοντισμού 5 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 10:00 έως 14:00
Σ’ένα κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που καταρρέει, είναι ανάγκη όσο ποτέ να μην αφήσουμε περιθώρια για καταστροφές περιουσιών και παραγόντων που απειλούν τη ζωή μας, βασιζόμενοι στους πυλώνες: Πρόληψη-χρηστή Οικονομική Διαχείρηση και Εθελοντισμός.

                               ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Κώστας Μανιάτης στην εισήγηση του κατά τη συνεδρίαση που διεξήχθη σε αίθουσα του Δημαρχείου Παπάγου- Χολαργού είπε: «επιλέξαμε να θέσουμε στη συζήτηση τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας και των χιονοπτώσεων και το σοβαρό, διαχρονικό ζήτημα της έλλειψης των αναγκαίων πιστώσεων για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φαινομένων.  


Οι αρμοδιότητες του κάθε εμπλεκόμενου φορέα προσδιορίζονται με αναλυτικό τρόπο βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου(υπ’ αριθμ πρωτ 6524/3.10.2012 έγγραφο Γενικής Γραμματείας πολιτικής Προστασίας). Οφείλουμε να προγραμματίσουμε από κοινού τις δράσεις μας, δίνοντας προτεραιότητα κυρίως στην λήψη μέτρων πρόληψης, ούτως ώστε, λαμβανομένου υπόψη και του περιορισμού των πιστώσεων, να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Τα έργα, οι δράσεις και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας των εμπλεκομένων φορέων στα οποία πρέπει να εστιάσομε για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και των χιονοπτώσεων ενόψει της χειμερινής περιόδου προσδιορίζονται ως εξής:
 Σχολαστικός έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής ευθύνης μας και συστηματική συντήρηση τους.
 Εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών σε δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση έχει καταστραφεί πρόσφατα από πυρκαγιές.
Καθαρισμός των ρεμάτων
Απομάκρυνση από τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους των απορριμμάτων και άλλων υλικών που μπορούν να φράξουν τα φρεάτια.
Καταγραφή των μηχανημάτων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να είναι άμεση η χρησιμοποίηση τους όποτε παραστεί ανάγκη.
Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα
Αναβάθμιση μνημονίων ενεργειών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από τις Δ/νσεις Πολιτικής Προστασίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών καθώς και από τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Δήμων.
Τα τελευταία χρόνια, παρά τις περιορισμένες πιστώσεις, που έχει διαθέσει το Κράτος στην Περιφέρεια Αττικής υλοποιούνται σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας είτε με πόρους της Περιφέρειας Αττικής είτε με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ όπως:
Μελέτη ρέματος Κοντοχρήστου στη Ν. Ερυθραία. Προϋπολογισμού 232.003 ΕΥΡΩ.
Μελέτη Δικτύου Ομβρίων και συλλεκτήρων στους ΟΤΑ Μελισσίων, Ν, Κηφισιάς- Ερυθραίας 491.108.59 ΕΥΡΩ.
Δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Δήμου Πεύκης.
Αντιπλημμυρική προστασία Δήμου Αμαρουσίου.
Αγωγοί ομβρίων οδών Ελ. Βενιζέλου Π. Γρηγορίου Ε’ Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Κατασκευή αγωγών ομβρίων στην οδό Πλαπούτα Δήμου Ηρακλείου.
Κατασκευή συλλεκτηρίου αγωγού ομβρίων περιοχής Αγ Μαύρος και οδό Ανδρούτσου στην Ερυθραία του Δήμου Κηφισιάς.
 Συντήρηση δενδρυλλίων στο Πεντελικό Βουνό.
Πέραν αυτών έχουν ήδη ολοκληρωθεί, από πόρους του ΕΣΠΑ, σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας όπως :
Το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας Λεκάνης απορροής κατά μήκος της Αττικής οδού στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια προϋπολογισμού 5.090.000 ΕΥΡΩ.
Δίκτυα αποχέτευσης Όμβριων Δήμου Μελισσίων στις οδούς 17 Νοέμβρη, Σαλαμίνος Δουκ. Πλακεντίας, Βενιζέλου, Λ. Βύρωνα προϋπολογισμού 5.530.000 ΕΥΡΩ.
Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων (αγωγών όμβριων υδάτων) σε διάφορες περιοχές του Δήμου Κηφισιάς, εντός των Λεκάνων απορροής των καμένων δασικών εκτάσεων προϋπολογισμού 3.350.000 ΕΥΡΩ.
Συμπληρωματικά έργα κατασκευής αγωγών ομβρίων Δήμου Χολαργού 1.900.000 ΕΥΡΩ.
Τα φαινόμενα χιονοπτώσεων έκαναν την εμφάνισή τους πέρσι με ιδιαίτερη ένταση, πλήττοντας σφοδρά και την περιοχή του Βόρειου Τομέα Αθηνών.
Για το λόγο αυτό έχουμε εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τους ρόλους και τις ενέργειες του κάθε εμπλεκόμενου φορέα σε περίπτωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων όπως:
Προβλέψαμε και εγγράψαμε πιστώσεις για προμήθεια αλατιού. Οι Δήμοι πρέπει να ενεργήσουν ανάλογα και να κάνουν τις δικές τους προμήθειες. για την περιοχή ευθύνης τους.
Καταρτίσαμε μητρώο των εργοληπτικών εταιριών που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των φαινομένων
Καταγράψαμε τους διαθέσιμους χώρους που προορίζονται για την περίθαλψη, φιλοξενία και υποδοχή ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
Oι τεχνικές μας υπηρεσίες με την εμπειρία τους είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση ενδεχόμενων ζημιών που θα προκληθούν.
Είμαι βέβαιος ότι όλοι όσοι συμμετέχουμε στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η τρέχουσα φθινοπωρινή και επερχόμενη χειμερινή περίοδος να διανυθεί με τα μικρότερα δυνατά προβλήματα για τους συμπολίτες μας. 


Από τη μεριά μας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε, όπως πάντα, ό, τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να προστατέψουμε τον συμπολίτη μας με επάρκεια και αποτελεσματικότητα».
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών παραβρέθηκαν:
 οι εκπρόσωποι της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Ασπασία Καραμάνου και Αλεξάνδρα Μαντσιώκα, ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας του Βόρειου Τομέα Αθηνών ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Δημαράς, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Απόστολος Μπανιάς εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής, οι Διοικητές του 9ου Σταθμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αντιπύραρχος Βασίλειος Φλόκας και του 12ου Σταθμού Επιπυραγός Ιωάννης Καρακώστας, οι υποδιοικητές της Τροχαίας Κηφισιάς Ιωάννης Δημητρακόπουλος και Αγίας Παρασκευής Αριστομένης Ζούζουλας, ο εκπρόσωπος της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Δημήτριος Νικολάου, ο εκπρόσωπος των Αττικών Διαδρομών Α.Ε. Αλέξανδρος Παναγάκης, ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Χρήστος Δημόπουλος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Ασπρουλάκης, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων του Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιάννης Στριφτός, οι Διευθυντές των αρμόδιων υπηρεσιών, εκπρόσωποι του ΣΠΑΥ και του ΣΠΑΠ και εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου