Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ώρα να απαλλαγούμε από τους επαγγελματίες της αυτοδιοίκησης Δ. Στεργίου - Μ. Γραφάκο

 του Άγγ Παλαιοδήμου                     Ακριβώς δύο χρόνια πριν, εν μέσω πρωτόγνωρων πολιτικών συνθηκών τόσο σε κεντρικό (βλέπε οικονομική κρίση) όσο και σε τοπικό επίπεδο (βλέπε συνενώσεις δήμων λόγω «Καλλικράτη»), δύο εν ενεργεία δήμαρχοι, ο Δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου και ο Δήμαρχος Μελισσίων Μ. Γραφάκος, κονταροχτυπήθηκαν για το θώκο του Δημάρχου Πεντέλης.
Οι συνθήκες εκείνης της εποχής, σε συνδυασμό με την αποχή (άγγιξε το 30%), έδωσαν και στους δύο την ευκαιρία, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς εξουσίας τους, να επιτύχουν συσπειρώσεις (30,94% - 4697 ψήφοι για τον Δ. Στεργίου και 27,87% - 4231 ψήφοι για το Μ. Γραφάκο) που ενώ έμοιαζαν πολύ μικρές μπροστά στους 22.718 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους (και ακόμα μικρότερες μπροστά στους περίπου 40.000 κατοίκους) ήταν αρκετές για να τους οδηγήσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, με το γνωστό σε όλους αποτέλεσμα.
Η βραχεία προεκλογική περίοδος αλλά και οι πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία στάθηκαν αρωγοί και στους δύο και με μόνο όπλο μια προπαγάνδα, που τους έδινε μεσσιανικές διαστάσεις, απέκρυψαν την ένδεια στελεχιακού δυναμικού και προγράμματος των συνδυασμών τους αλλά, κυρίως, το έλλειμμα του παραγόμενου έργου κατά την προηγούμενη θητεία τους.
Όσοι δεν πείθονται από τα παραπάνω δεν έχουν παρά να κοιτάξουν το καμένο βουνό της Πεντέλης και τις υποδομές επαρχιακής κοινότητας της Πεντέλης, τα υπέρογκα χρέη του πρώην Δήμου Μελισσίων και των αμαρτωλών Νομικών Προσώπων (των οποίων ακόμα αναμένουμε την εκκαθάριση) αλλά και το χαμηλό επίπεδο πολιτικού λόγου, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, από ανθρώπους ανεπαρκείς να προσφέρουν στην πόλη.
Για τον Δ. Στεργίου και το Μ. Γραφάκο η ενασχόληση με τα κοινά είχε και έχει ως μόνο στόχο την εξουσία. Ήδη, από το Φεβρουάριο του 2011, στο ξεκίνημα της νέας δημοτικής περιόδου, απέδειξαν ότι γι’ αυτούς η εξουσία αποτελεί αυτοσκοπό σπεύδοντας να δηλώσουν ότι θα είναι παρόντες στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου του 2014. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν μετατρέψει την δημοτική περίοδο 2011-2014 σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με μοναδικά μέσα το λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την πόλωση, τον παλικαρισμό και τις εκατέρωθεν ύβρεις.
Σήμερα, λαϊκίζοντας ακόμα περισσότερο, έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως τιμητές του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος και, δηλώνοντας ανεξάρτητοι, αφήνουν απ’ έξω τους εαυτούς τους και ξεχνάνε το μερίδιο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σημερινή οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Το παράδοξο είναι ότι και οι δύο αποτελούν τέκνα του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που έχουν ωφεληθεί από αυτό τα μάλα και έχουν αναγάγει την αυτοδιοίκηση σε επάγγελμα, χρησιμοποιώντας προς ίδιον όφελος όλες εκείνες τις ξεπερασμένες πρακτικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αγαστές σχέσεις των κομμάτων τόσο με τον κ. Στεργίου (ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. tinyurl.com/btqxgo3) όσο και με τον κ. Γραφάκο (Ν.Δ. – ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ tinyurl.com/cbm554z) σε αρκετές από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ποιοι όμως είναι πραγματικά αυτοί οι κύριοι που τα τελευταία 15 και παραπάνω χρόνια έχουν αναγάγει την πολιτική και την αυτοδιοίκηση σε βασικό τους επάγγελμα;
Δημήτρης Στεργίου: Συνταξιούχος από 47 ετών
Ο γεννημένος το 1947 Δ. Στεργίου, έχοντας φτάσει στο βαθμό του συνταγματάρχη, αποχώρησε από τις ένοπλες δυνάμεις τον Ιούνιο του 1994, με το «κλασσικό κόλπο» της κατάθεσης υποψηφιότητας στις Ευρωεκλογές του 1994 (tinyurl.com/bwes67r)! Έτσι, αποστρατεύτηκε με το βαθμό του ταξίαρχου εν αποστρατεία και έχοντας εξασφαλίσει εφόρου ζωής (πριν κλείσει τα 47 του χρόνια !!!) την αντίστοιχη σύνταξη, μπόρεσε να ασχοληθεί εντατικά και αποκλειστικά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Από το 1998 μέχρι και το 2010 ήταν Κοινοτάρχης – Δήμαρχος Πεντέλης και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π), λαμβάνοντας φυσικά τις αντίστοιχες αμοιβές. Η επαγγελματική ενασχόληση με τα κοινά ήταν και είναι μια πολύ προσοδοφόρα υπόθεση για τον κ. Στεργίου, ανεβάζοντας τα προσωπικά του εισοδήματα στο δυσθεώρητο ποσό των 84.330€ ετησίως (ογδόντα τέσσερις χιλιάδες τριακόσια τριάντα ευρώ!!) για καθένα από τα έτη 2008, 2009, 2010 (βλέπε tinyurl.com/c7ag2rj σχετικό πόθεν έσχες, το οποίο προς τιμήν του είχε δημοσιεύσει στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Πεντέλης, πριν αυτή κλείσει τον Ιανουάριο του 2012). Όμως, παρά τις τεράστιες αποδοχές του, είχε το θράσος να αποστείλει στις 14/9/2011 επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Οικονομικών (tinyurl.com/cplbx8g) για την περικοπή ενός μισθού των αιρετών, λόγω των γενικότερων περικοπών, θέλοντας να εξισώσει τον εαυτό του με τον απλό μισθωτό!!
Από την άλλη μεριά, τα αποκαΐδια του Πεντελικού Όρους και μέρους του οικιστικού ιστού της Πεντέλης, η έλλειψη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η μη ένταξη στο σχέδιο πόλης πολλών περιοχών της Πεντέλης, η πλήρης εγκατάλειψη του Μεγάρου Πλακεντίας, η μη αξιοποίηση των Αρχαίων Λατομείων, η έλλειψη αποχέτευσης σε πολλές περιοχές της Πεντέλης, η τραγική κατάσταση του Κρυστάλλειου Δημοτικού Σχολείου, η εγκαταλελειμμένη Πλατεία Αγ. Τριάδας αποτελούν τρανές αποδείξεις του ελλείμματος έργου κατά την 12ετή θητεία του (1999-2010) στο δήμο Πεντέλης.
Φυσικά, ο Δ. Στεργίου δεν επαίρεται για το έργο του αλλά μόνο για τα ποσοστά που έπαιρνε στη κοινότητα της Πεντέλης. Ίσως, ένας μηχανόβιος δήμαρχος που ξυπνάει από τις 5π.μ. για να λύσει δια της φυσικής του παρουσίας τα προβλήματα των δημοτών (tinyurl.com/cnb4gwb) πριν δέκα χρόνια να ήταν αρκετός για μια μικρή κοινότητα. Ποιος όμως πραγματικά πιστεύει ότι σήμερα, στην ηλικία των 65 ετών, σε έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Αττικής μπορεί επαρκώς να κάνει το ίδιο; (πόσο μάλλον στην επόμενη πενταετή δημοτική περίοδο 2014-2019 όταν θα φτάσει τα 72!)
Μανώλης Γραφάκος: Ο αποτυχημένος κομματικοδίαιτος γιάπης

Ο Μ. Γραφάκος δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτικής από τα φοιτητικά του χρόνια. Σκληρός ΟΝΝΕΔίτης, κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων (που συνέπεσαν με τη διακυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη 1990-1993), μπόρεσε να αποκτήσει ισχυρά ερείσματα στο χώρο της Ν.Δ., ώστε να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της αυτοδιοίκησης και με άνεση να εκλεγεί πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στα Μελίσσια με το συνδυασμό που υποστήριζε η Ν.Δ. στις δημοτικές εκλογές του 1994, σε ηλικία μόλις 23 ετών!!
Τον Απρίλιο του 2001, στο Ε’ συνέδριο της Ν.Δ. εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής με 370 ψήφους, σε ηλικία 30 ετών (tinyurl.com/9kvxe65)! Το Σεπτέμβριο του 2004, εξαργυρώνει την προσήλωσή του στο κόμμα αναλαμβάνοντας τη θέση του Αναπληρωτή Διοικητή του Ψυχιατρικού Νoσoκoμείoυ Αττικής, σε ηλικία 33 ετών (tinyurl.com/dxfmkx7). Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το Νοέμβριο του 2006 ώστε να μπορέσει με άνεση να προετοιμάσει και να πραγματοποιήσει τον προεκλογικό του αγώνα για τις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2006, τις οποίες και κέρδισε.
Ο Μ. Γραφάκος επαίρεται ότι πριν την εκλογή του ως Δήμαρχος Μελισσίων εργάστηκε, με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, στον ιδιωτικό τομέα για 11 χρόνια. Από την άλλη μεριά, «κλαίγεται» ότι ζει ακόμα στο ενοίκιο ενώ ο Δ. Στεργίου «στο περιβόητο Κτήμα Στεργίου, που έφτιαξε τα τελευταία χρόνια με πισίνα, εκκλησία, άλογα» (βλέπε σελ.2 της εφημερίδας του συνδυασμού του, φύλλο Νοεμβρίου 2011 tinyurl.com/c432ap5) και φυσικά, αποκρύπτει ότι ήταν αποτυχημένος γιάπης - διευθύνων σύμβουλος της αμαρτωλής χρηματιστηριακής ΦΑΣΜΑ ΑΧΕΠΕΥ, η οποία, αφού δέχτηκε πληθώρα προστίμων (tinyurl.com/cprm3pr), απώλεσε την άδειας της και τέθηκε υπό εκκαθάριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (tinyurl.com/c8vz49r) !!!
Τα έργα και οι ημέρες της διοίκησης Γραφάκου στα Μελίσσια (2007-2010) περιλαμβάνουν σκάνδαλα (προσπάθεια απευθείας ανάθεση έργου όμβριων ύψους 5εκ. € (tinyurl.com/cqhmv3u), καταγγελία του ταμία του Δήμου Μελισσίων για χρήματα που έφευγαν από το ταμείο του Δήμου χωρίς παραστατικά (tinyurl.com/buw8lng), απώλεια της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μελισσίων (tinyurl.com/c2owach), παραιτήσεις αντιδημάρχων (tinyurl.com/blfnbgc), άρση εμπιστοσύνης του κόμματος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (tinyurl.com/d2l5ymd), καταδίκη για εξύβριση, απειλή και σωματική βλάβη δημοτικού συμβούλου (tinyurl.com/csr7fvl) και φυσικά ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΕΗ του Δήμου Μελισσίων (σε υπαλλήλους, προμηθευτές, κληροδότημα Καλαμβόκη, πυρόπληκτους, κατασκευαστικές εταιρείες, δημοτικούς συμβούλους κτλ).
Τον Ιούλιο του 2012 (και αφού είχε χάσει τις εκλογές του 2010), ο Μ. Γραφάκος αντιμετώπισε το εργασιακό του αδιέξοδο τοποθετούμενος από το Δήμαρχο Μεταμόρφωσης (με την «αξιοκρατική διαδικασία επιλογής» του μετακλητού υπαλλήλου) στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου (tinyurl.com/cbq3mnc).
Η επαγγελματική σχέση του Μ. Γραφάκου με την αυτοδιοίκηση έχει αναχθεί και σε οικογενειακή υπόθεση. Τον Ιανουάριο του 2009, τοποθέτησε την συμβία του (σημερινή σύζυγό του) Ν. Κοσμοπούλου στη θέση της Αντιδημάρχου του Δήμου Μελισσίων (tinyurl.com/bsu3krm). Σήμερα, ο Μ. Γραφάκος (επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού) και η σύζυγός του, Ν. Κοσμοπούλου (δημοτική σύμβουλος) κάθονται και πάλι μαζί στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης!!! Η μοναδική ανάλογη περίπτωση, παρά την ενδελεχή αναζήτηση που έκανα στο διαδίκτυο, είναι αυτή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου και της συζύγου του Ελένης Ζαρούλια εκλεγμένων βουλευτών στις εκλογές του Ιουνίου 2012…
Υπάρχει διέξοδος;
Οι κύριοι Στεργίου και Γραφάκος επαίρονται για την πολυετή παρουσία τους στα κοινά και τις προηγούμενες εκλογικές τους επιτυχίες. «Μην ξεχνάτε ότι οι εξουσίες αντιπροσωπεύουν τις Κοινωνίες που τις εκλέγουν» δήλωσε, πολύ σωστά, ο κ. Στεργίου στην ομιλία του την 28η Οκτωβρίου 2012 (tinyurl.com/ceoqbxm). Κάποιος, λοιπόν, πρέπει να ενημερώσει και τους δύο ότι η κοινωνία μας έχει αλλάξει. Σε όλα τα επίπεδα εξουσίας, η διαδικασία αποπομπής του παλαιού και υποδοχής του νέου έχει αρχίσει..\Σήμερα, λοιπόν, που τα κομματικά στερεότυπα αποτελούν παρελθόν και η ανάγκη για συνεργασία και αλληλεγγύη έγινε μονόδρομος, ήρθε η ώρα για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου που θα σταθεί εμπόδιο στις βλέψεις αυτών των δύο κυρίων για την επόμενη δημοτική περίοδο. Ήρθε η ώρα για τη δημιουργία μιας πλατιάς, πολυσυλλεκτικής δημοτικής κίνησης συνεργασίας, που θα σταθεί απέναντί τους.
Απέναντι σε δήθεν Μεσσίες, απέναντι σε μηχανόβιους αποτυχημένους προστάτες του καμένου βουνού, απέναντι σε εγωκεντρικούς, ναρκισσιστές ηθικολόγους και δημαγωγούς, απέναντι σε κομματικοδίαιτα και δήθεν ανεξάρτητα, ασύδοτα και σπάταλα golden boys, απέναντι στην αυτοδιοίκηση του ρουσφετιού, των πελατειακών σχέσεων, του αυταρχισμού και της προπαγάνδας, απέναντι σε εντεταλμένα παπαγαλάκια.
Απέναντι σε όλα αυτά, ήρθε η ώρα να αντιπαρατεθεί ένα πολυσυλλεκτικό
 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ που θα διαθέτει:
• Στελεχιακό δυναμικό από νέους (όχι μόνο ηλικιακά) και καταξιωμένους επαγγελματικά, κοινωνικά, και επιστημονικά συμπολίτες μας
• Καταστατικό λειτουργίας, που θα προάγει τη συνεργασία και τις δημοκρατικές διαδικασίες και όχι την αφοσίωση στον αρχηγό
• Προγραμματικές συμφωνίες, που θα τηρηθούν με ευλάβεια, πάνω σε θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, Περιβάλλοντος, Χωροταξικού Σχεδιασμού, Υπηρεσιών και νέων τεχνολογιών, Μακροπρόθεσμων οραματικών στόχων.
Όλοι εμείς, Μελισσιώτες, Νεοπεντελιώτες και Πεντελιώτες, αλλά και τα παιδιά μας, αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αλίμονο αν φτάσουμε πάλι στο σημείο να επιλέξουμε ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο, όπως στις επαναληπτικές εκλογές του 2010….


Υστερόγραφο 1: Αντιλαμβανόμενος πλήρως την σκληρότητα του κειμένου μου τόσο προς τον κ. Στεργίου όσο και προς τον κ. Γραφάκο, εκ των προτέρων τους προκαλώ να με διαψεύσουν με αποδείξεις και επιχειρήματα..
Υστερόγραφο 2: Για την πληρέστερη κατανόηση του κειμένου, παρακαλώ να ανατρέξετε στους υπερσυνδέσμους
Υστερόγραφο 3: Το άρθρο μου (όπως και όλα τα προηγούμενα) είναι αναρτημένο στο ιστολόγιό μου www.melissiotis.gr. Θα χαρώ πολύ να δεχτώ σχόλια και παρατηρήσεις στο palaiodimos@hotmail.com

                                                 Μελίσσια, 24/11/2012
                                            ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ
                   ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου