Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην πράξη

Την κοινή δράση των παρατάξεων της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ τόσο σε επίπεδο Βορείων Προαστίων όσο και σε επίπεδο Αττικής με στόχο την αποτροπή του κλεισίματος νοσοκομειακών μονάδων όπως του «Παπαδημητρίου» και του «Αμαλία Φλέμινγκ» σηματοδότησε η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι επικεφαλής του συνδυασμού Τάσος Καρατζης (Πεντέλη), Νίκος Μπουντούρογλου (Μαρούσι), Νίκος Σφαντός (Κηφισιά) και Παναγιώτης
Ασβεστάς (Λυκόβρυση – Πεύκη).
Μιλώντας στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων, οι επικεφαλής των συνδυασμών κινήθηκαν σε δύο άξονες, έναν ειδικό κι έναν γενικότερο:
Ο πρώτος άξονας είχε να κάνει με την υπόθεση του νοσοκομείου Παπαδημητρίου και ο δεύτερος με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δημόσιας υγείας, με τη διατύπωση δέσμης προτάσεων, αλλά και σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
Τ. Καρατζής: «Νοσοκομείο & δάσος είναι αδιαπραγμάτευτα»
 
Με συντονιστή τον Νίκο Σφαντό (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Κηφισιάς), ο Τάσος Καρατζης ανέπτυξε τις θέσεις του συνδυασμού πάνω στην υπόθεση του νοσοκομείου Παπαδημητρίου.
Ξεκινώντας με την περιγραφή μιας εικόνας εγκατάλειψης και σταδιακής ερήμωσης των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, όπως τις βίωσε σε πρόσφατη επίσκεψή του στον χώρο, ο. Καρατζης προχώρησε σε ένα μικρό ιστορικό του χώρου, κάνοντας λόγο για «σταδιακή απαξίωση, υποστελεχωση, υποχρηματοδοτηση και τελικά εγκατάλειψη, που οδήγησε στο κλείσιμο του νοσοκομείου και στην αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή, ως αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων και της τρόικας να παραχωρούν χώρους – φιλέτα ή δασικές εκτάσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο».
Παράλληλα, άσκησε κριτική και προς τους εργαζομένους του νοσοκομείου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καθυστέρησαν να αντιδράσουν, ίσως επειδή τους καθησύχαζαν οι διοικήσεις τους, όμως δεν παύουν να φέρουν ευθύνες για αυτή την καθυστερημένη αντίδρασή τους». Κάνοντας λόγο για «διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή, αφού είναι αδιανόητο να μην θεωρείται ως πνεύμονας πρασίνου το δάσος του “Παπαδημητρίου”», πρόσθεσε ότι «αυτό είναι αποτέλεσμα των παλιών και της τωρινής διοίκησης του Δήμου, με την βοήθεια των δασοκτόνων νόμων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.».
Στη συνέχεια, ο κ. Καρατζης αναφέρθηκε και στο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) του 2007 για το «Παπαδημητρίου», χαρακτηρίζοντάς το ως «θανατική καταδίκη της μάχης που πολλοί από μας δώσαμε για χρόνια ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα που το επιβουλεύονταν, καθώς κάποιοι συστηματικά κοροϊδεύουν τον λαό των Μελισσίων, φέροντας τεράστια ευθύνη για όσα έχουν γίνει, καθώς άλλα πράγματα εξυφαίνονταν για τον χώρο σε γραφεία και διοικητικές πολυθρόνες, με αποτέλεσμα την οικοπεδοποίηση και την αλλαγη χρήσεων γης με όρους δόμησης».
Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην απαλλοτρίωση του χώρου βάση του Π.Δ. που αποφάσισε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προτείνουν, δηλαδή, πάλι να πληρώσουν οι δημότες για την απόκτηση ενός χώρου που τους ανήκει έτσι κι αλλιώς.
Η πρόταση της διοίκησης Στεργίου να καλυφθεί το κόστος από το “πράσινο τέλος” των 0,50 ευρώ για τους κατοίκους των Μελισσίων, που εμείς ως παράταξη είχαμε καταψηφίσει τότε, θα αποδειχθεί ότι δεν θα είναι αρκετή. Και θα χρειαστεί και νέο “χαράτσωμα” των δημοτών για να αποκτηθεί ο χώρος, δίνοντας ουσιαστικά και “πανωπροίκι» στον ιδιώτη».
Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Καρατζης ήταν η εξής: «Απαιτούμε ΔΗΜΕΥΣΗ της δημόσιας έκτασης, ανατροπή με μαζικό λαϊκό αγώνα και με κάθε άλλο τρόπο του Προεδρικού Διατάγματος, επιστροφή και των 115 στρ. ως δημόσια λαϊκή περιουσία και άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου με επαρκή στελέχωση που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες. Η ύπαρξη του νοσοκομείου διασφαλίζει αυτή τη στιγμή και την ύπαρξη του δάσους και αυτό για εμας είναι αδιαπραγμάτευτο».
Ν. Μπουντούρογλου: Απαξίωση της δημόσιας υγείας στον βωμό του κεφαλαίου»
Προηγουμένως, ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Αμαρουσίου Νίκος Μπουντούρογλου αναφέρθηκε αναλυτικά στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη δημόσια υγεία τον καιρό της κρίσης.
Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής:
«Ενώ σε συνθήκες κρίσης οι λαϊκές ανάγκες σε δημόσιες υπηρεσίες κυρίως πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ιδιαίτερα πρόληψης αυξάνουν, η νέα κυβέρνηση ανακοινώνει νέο πακέτο άγριων περικοπών, που θα επιδεινώσει την ήδη άθλια κατάσταση.
Η κυβέρνηση προωθεί την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων. Μετατρέπει τα νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν στη βάση του κέρδους.
Επιδιώκουν να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης, τα χρέη του δημόσιου τομέα της Υγείας, που δημιούργησε η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, τα μονοπώλια για τα οποία το κράτος εξασφάλισε απλόχερη χρηματοδότηση, κίνητρα, φοροαπαλλαγές κλπ. Να μη δεχτούμε να γίνουμε συνένοχοι της πολιτικής που επιβάλει χαράτσια, και εμπορεύεται την υγεία.

Για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου:
Είναι ‘‘σπατάλη’’ οι λαϊκές οικογένειες να βρίσκουν έγκαιρα και δωρεάν το γιατρό που χρειάζονται στην περιοχή που μένουν. Να μπορούν να κάνουν πλήρεις και δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις. Να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες πρόληψης για την οικογένεια, τις γυναίκες και τα παιδιά. Να προμηθεύονται όλα τα φάρμακα χωρίς να πληρώνουν. Να γίνονται έγκαιρα οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, του ιού του Δυτικού Νείλου κ.α.
Είναι ‘‘ορθολογική ανάπτυξη’’ η πληρωμή των 5 ευρώ για μια ιατρική εξέταση το πρωί και μέχρι 90 ευρώ για τα απογευματινά ιατρεία, η πληρωμή χαρατσιού 15% για εξετάσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια, και ολόκληρου του ποσού για μια σειρά εξετάσεις που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Είναι ‘‘νοικοκύρεμα’’ να συγχωνεύονται και να κλείνουν μερικά από τα ελάχιστα Κέντρα Υγείας, τα εργαστήρια ή και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Να καταργούνται κρεβάτια, κλινικές, ειδικές μονάδες ή και ολόκληρα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία παρέχουν και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να αυξάνονται οι λίστες αναμονής για ένα ραντεβού. Να εξαναγκάζονται γονείς, παιδιά και ηλικιωμένοι εσωτερικά να μεταναστεύουν για να αναζητήσουν δημόσια οργανωμένη μονάδα υγείας και όταν την βρουν να είναι αποψιλωμένη από προσωπικό, υλικά και μηχανήματα.
Κοντά στα 140 εκατ. ευρώ το χρόνο θα πληρώνουν επιπλέον οι άρρωστοι που διαβαίνουν την πόρτα των νοσοκομείων και των φαρμακείων. Η αντιλαϊκή πολιτική δεν κάνει εξαιρέσεις. Ουσιαστικά η κυβέρνηση βάζει πλαφόν πόσες φορές ‘‘δικαιούται’’ κάποιος να αρρωστήσει στη διάρκεια του χρόνου. Έτσι κόβεται η συμμετοχή του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι μέτρο που εντάσσεται στο στόχο για μείωση της δαπάνης για υγεία στο ελάχιστο.
Όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Φάρμακο και Υγεία αποσκοπούν στο κέρδος. Γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί η δράση τους σε αυτούς τους ευαίσθητους και ζωτικούς τομείς. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να θεραπευτούν ή να ζήσουν περισσότερο, κι όμως πεθαίνουν εξαιτίας της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία – Φάρμακο.
Είναι, λοιπόν, αίτημα πρώτης γραμμής η κατάργηση αυτών που κρατούν δέσμια τη δημόσια Υγεία, το δικαίωμα στη ζωή.
Οι εταιρίες που έχουν το μονοπώλιο σε π.χ. αντικαρκινικά φάρμακα δεν προμηθεύουν τα νοσοκομεία αν δεν πληρωθούν άμεσα, αφού κανείς δεν ‘‘στήνει’’ μια επιχείρηση για να θεραπεύεται ο κόσμος, αλλά για να βγάλει κέρδος. Έτσι, οι φαρμακοβιομηχανίες εκβιάζουν, καθώς έχουν την πατέντα για 10 – 15 χρόνια. Τι σημαίνει αυτή η πραγματικότητα για τους ασθενείς; Είναι χαρακτηριστική η -μία από τις πολλές- περίπτωση ενός 35χρονου καρκινοπαθή στο ‘‘Μεταξά’’, ο οποίος έπρεπε να κάνει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία ταυτόχρονα. Όταν πλησίαζε προς το τέλος της η ακτινοθεραπεία, η συγκεκριμένη εταιρία που προμηθεύει το νοσοκομείο σταμάτησε να το δίνει γιατί δεν είχε πληρωθεί. Η θεραπεία ήταν πανάκριβη και κανένα φαρμακείο δεν το έδινε στον νεαρό καρκινοπαθή, ώσπου τελικά – μετά από πολύ ψάξιμο και παρακάλια – μετά από 2 μήνες το πήρε από ένα φαρμακείο, με την υπόσχεση πως θα τον πληρώσει σιγά – σιγά. Ωστόσο, ‘‘η καθυστέρηση της λήψης της θεραπείας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητά του φαρμάκου’’.
Επιδιώκουν να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης, τα χρέη του δημόσιου τομέα της Υγείας, που δημιούργησε η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, τα μονοπώλια για τα οποία το κράτος εξασφάλισε απλόχερη χρηματοδότηση, κίνητρα, φοροαπαλλαγές κλπ. Να μη δεχτούμε να γίνουμε συνένοχοι της πολιτικής που επιβάλει «χαράτσια», και εμπορεύεται την υγεία.
Έλεγαν ‘‘για τα ΑΜΕΑ ενίσχυση επιδομάτων…’’. Τι κάνουν; Τέσσερις μήνες μετά, κόβουν επιδόματα και ενισχύσεις ακόμα και από τους ανάπηρους!
Όλα αυτά τα κάνουν στο όνομα της ‘‘παραμονής της χώρας στην ΕΕ’’. Αλλά αν η ‘‘σωτηρία’’ που τάζουν και που, όπως λένε, ισοδυναμεί με την παραμονή στην ΕΕ, περνάει μέσα από αυτά τα μέτρα – ολοκαύτωμα, τότε η πραγματική σωτηρία δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την αποδέσμευση από την ΕΕ!
Όλα αυτά τα κάνουν στο όνομα της ‘‘βιωσιμότητας του χρέους’’. Αλλά αν η ‘‘σωτηρία’’ που τάζουν και που, όπως λένε, ισοδυναμεί με την αέναη περικοπή μισθών και συντάξεων για να πληρώνονται τοκογλύφοι, περνάει μέσα από τα μέτρα – σφαγείο, τότε η πραγματική σωτηρία δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την άρνηση πληρωμής και από τη λαϊκή απόφαση για μονομερή διαγραφή του χρέους!
Όλα αυτά τα κάνουν στο όνομα της ‘‘ανταγωνιστικότητας’’.
Αλλά αν η ‘‘σωτηρία’’ που τάζουν και που, όπως λένε, θέλει θαλερά, ανταγωνιστικά και κερδοφόρα μονοπώλια, περνάει μέσα από τα μέτρα – εξολόθρευση, τότε η πραγματική σωτηρία δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή απέναντι στην πλουτοκρατία και στην πολιτική της εξουσία. Δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία. Δεν μπορεί, τελικά, παρά να περνάει μέσα από την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων!».

Οι προτάσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και του ΚΚΕ
Ο Νίκος Μπουντούρογλου παρέθεσε και τις 14 προτάσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και του ΚΚΕ για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, οι οποίες είναι οι εξής:
1) Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σημαίνει πριν απ’ όλα πρόληψη αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση.
2) Όλα αυτά θα υλοποιούνται μέσα από την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων με δωρεάν υπηρεσίες Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων ιατρείων τους σε όλους τους δήμους, τις πόλεις και τα χωριά, ανάλογα με τον αριθμό και τη σύνθεση του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, μετανάστες), τις εδαφολογικές και άλλες ιδιομορφίες (ορεινές, αγροτικές, τουριστικές περιοχές, νησιά), σε βιομηχανικές περιοχές, συγκροτήματα σχολείων, σχολών, αθλητικών χώρων και είναι διασυνδεδεμένα με τα δημόσια νοσοκομεία και το ανεπτυγμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ).
3) Βασικό κριτήριο αυτού του συστήματος ΠΦΥ είναι να εξασφαλίζεται η εξειδικευμένη παροχή όλων των υπηρεσιών, όλο το 24ωρο, γρήγορα, έγκαιρα και με ασφάλεια κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης κ.λπ.
4) Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
5) Αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
6) Δωρεάν φάρμακα σε όλους και με προτεραιότητα στα ΑμΕΑ, στους χρόνιους πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.
7) Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.
8) Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα.
9) Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα. Κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ και τις δημόσιες μονάδες υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) για αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων προς τους εργαζόμενους (εφημερίες, υπερωρίες κ.λπ.) προς τους ασφαλισμένους, για φάρμακα, ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά και προς τους συμβεβλημένους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες υγείας.
10) Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Κέντρων Υγείας, πολυϊατρείων και εργαστηρίων του ΙΚΑ. Τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων, κρεβατιών, κλινικών, ειδικών μονάδων και άλλων υποδομών και υπηρεσιών τους.
11) Προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οδοντίατρων, φαρμακοποιών και άλλων υγειονομικών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις δημόσιες μονάδες υγείας και τον ΕΟΠΠΥ.
12) Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα στους ανασφάλιστους και τους μετανάστες.
13) Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους και ΑμΕΑ χρειάζονται βοήθεια και κατ’ οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.
14) Βιβλιάριο Υγείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση κάθε πληρωμής, εισφοράς και συμμετοχής των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες.
Καλούμε τους εργαζόμενους να αντιστοιχίσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους και τις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργεί η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, η ύπαρξη ενός ικανού αριθμού εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού και άλλου που μπορεί να εκπαιδευθεί. Ο λαός δεν χρωστάει τίποτα. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία».

    Σοβαρές καταγγελίες και κάλεσμα σε μαζικό αγώνα
Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι της ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ και του Συλλόγου Γυναικών Μελισσίων-Πεντέλης, οι οποίοι κάλεσαν τον λαό να στηρίξει τους αγώνες της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για καλύτερη και δωρεάν δημόσια υγεία, ενώ δεσμεύτηκαν για την «συνεχή ενημέρωση του λαού για την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων».
Σοβαρές καταγγελίες για την λειτουργία των νοσοκομείων ακούστηκαν από εκπροσώπους των Σωματείων Εργαζομένων σε Σισμανόγλειο και «Αμαλία Φλέμινγκ». Και πάλι ακούστηκαν τρομερά πράγματα όπως:
- Χειρούργοι να φορούν δύο γάντια σε κάθε χέρι γιατί τα από κάτω είναι τρύπια!
- Οι γιατροί και οι νοσηλευτές να αγοράζουν μόνοι τους τα εργαλεία και τον ιματισμό τους!
- Νοσηλευτές να εισέρχονται σε δωμάτια ασθενών με μικρόβια με την ίδια ρόμπα για μια ολόκληρη εβδομάδα, ενώ ο κανονισμός προβλέπει να έχουν στην διάθεσή τους δύο ρόμπες την ημέρα, για να αποφεύγεται η ενδονοσοκομειακή μετάδοση των μικροβίων!
- Αντικαρκινικά φάρμακα που ανήκουν ως πατέντα σε φαρμακευτικές εταιρείες και που δεν παρέχονται στους ασθενείς αν πρώτα δεν προπληρωθούν αμέσως, αλλιώς ο ασθενής αναγκάζεται να λαμβάνει παρωχημένα φάρμακα πατέντας προ εικοσαετίας!
- Από τα 22 μηχανήματα τεχνητού νεφρού στο Σισμανόγλειο λειτουργούν μόλις τα 12, ενώ εφημερίες και τακτικά περιστατικά αντιμετωπίζονται μόνο από 1 υπέρηχο!
Σοβαρότατη ήταν και η αποκάλυψη μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Σισμανογλειου, σύμφωνα με την οποία «ουδέποτε μεταφέρθηκαν οι κλίνες του Παπαδημητρίου στο Σισμανόγλειο, όπως ούτε μεταφέρθηκε το σύνολο του προσωπικού». Όπως ανέφερε, «μόνο ορισμένοι ιατροί έφτασαν σε μας, αλλά κι αυτοί βρίσκονται μετέωροι, αφού δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις. Οι υπόλοιποι είτε αποχώρησαν από το ΕΟΠΠΥ είτε βρέθηκαν σε άλλα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα!».
Όσο για τις κλίνες; «Είναι λάθος να μιλάμε για συγχώνευση. Οι 220 κλίνες του Παπαδημητρίου δεν μεταφέρθηκαν και προστέθηκαν σε αυτές του Σισμανογλειου, αλλά απλά καταργήθηκαν»!
Π. Ασβεστάς: «Ποιος θα πληρώσει τα Κέντρα Υγείας;»
Την συζήτηση έκλεισε ο Παναγιώτης Ασβεστάς (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Λυκόβρυσης – Πεύκης), ο οποίος, εκτός των γενικών θεμάτων υγείας, αναφέρθηκε στην «μόδα» που αναπτύχθηκε εσχάτως με την δημιουργία Κέντρων Υγείας στους Δήμους.
Ο κ. Ασβεστάς αναρωτήθηκε «ποιος και από πού θα πληρώσει την λειτουργία τους και με ποιον τρόπο θα επανδρωθούν», για να προσθέσει: «Όπως όλοι βλέπουμε, οδεύουμε προς ιδιωτικοποίηση των Δήμων, επομένως ακόμη και τα Κέντρα Υγείας θα τα πληρώνει ο δημότης, για να μπορεί να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του».
Και ο κ. Ασβεστάς κατέληξε: «Όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων, το θέμα της δωρεάν δημόσιας υγείας δίχως όρους και προϋποθέσεις, δεν θα μπορέσει να λυθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου