Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Eργοστάσιο Aεριοποίησης Bιομάζας:Τα κοντά πόδια της παραπληροφόρησης του κ. Στεργίου

Ο δήμαρχος κ. Στεργίου βρίσκεται σε σύγχυση. Κατανοεί ότι στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα, που αναμένουν τεράστια κέρδη από την καύση βιομάζας, υπερασπίζεται βλαπτικές επιλογές. Παρουσιάζει ατελή δεδομένα και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να ενισχύσει τα ισχνά επιχειρήματά του.
1. Μας λέει ότι η αεριοποίηση δεν είναι καύση, δεν είναι επικίνδυνη και δεν καίει απορρίμματα. Μήπως δεν διάβασε ούτε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ο ίδιος παρήγγειλε; Ακόμη και αυτή η πρόχειρη, αλλά πανάκριβη, μελέτη που πληρώθηκε από το ταμείο του δήμου προβλέπει την καύση σκουπιδιών ( στη σελ.37, 6.4 ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ – ΠΡΟΪΟΝΤΑ).
2. Βάπτισε  την κατασκευή εργοστασίου στο Πεντελικό ως «δικαίωμα και υποχρέωση για ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες και το περιβάλλον».
 Το αύριο που υπόσχεται περιλαμβάνει όμως εκπομπές ουσιών που ρυπαίνουν τον αέρα, το νερό και το έδαφος και οι οποίες έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου) και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην περίπτωση ατυχήματος (μόλυνση ατμόσφαιρας και υπόγειων υδάτων).
3. Ονόμασε τον βιασμό της φύσης «εναρμόνιση με τις διεθνείς επιταγές και δεσμεύσεις της χώρας για εισαγωγή ΑΠΕ...» Στην πραγματικότητα πρόκειται απλά για μια ακόμα μνημονική επιταγή που στοχεύει να μετατρέψει τη χωρά μας σε ένα νέο Ελντοράντο για τους δανειστές μας και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Κανένας από αυτούς δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον παρά μόνο για γρήγορο και «ζεστό» χρήμα.
4. Ανακάλυψε  όφελος για το Δήμο από την αξιοποίηση των κλαδεμάτων. Στην πραγματικότητα ο ΧΥΤΑ τα δέχεται δωρεάν εδώ και ένα χρόνο.
5. Παραβλέπει τέλος προκλητικά ότι η περιοχή που εξαγγέλλει ότι θα κτίσει εργοστάσιο προστατεύεται από το ΠΔ 775.
Στην πραγματικότητα η θερμική επεξεργασία απορριμμάτων (είτε καύση, είτε αεριοποίηση είτε…) είναι ακριβή, αναποτελεσματική και επικίνδυνη μέθοδος διαχείρισης.
Προκαλεί ρύπανση, έχει τεχνολογικά κενά(πχ παρακολούθηση ρύπων) & αδυναμία τήρησης των αυστηρών κανονισμών ασφάλειας, «ανακυκλώνει» το πρόβλημα, μεταφέροντας τη ρύπανση από τον αέρα στο έδαφος & το νερό, είναι με διαφορά η πιο ακριβή μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων, δεν παράγει θέσεις εργασίας(είναι επιλογή εντάσεως κεφαλαίου) & σπαταλά ενέργεια
Κύριε Στέργιου επειδή δεν είστε πολύ καλά ενημερωμένος σας παραθέτουμε ένα σύνδεσμο για να μπορέσετε να ενημερωθείτε για τις επιπτώσεις του έργου που εξαγγείλατε από έναν αναγνωρισμένο διεθνή φορέα, την Greenpeace και όχι από τις μπροσούρες των γνωστών εργολάβων http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/stopincineration/
Tο Πεντελικό και ο αέρας που αναπνέουμε ανήκουν σε όλους μας και δεν χωράνε στην τσέπη κανενός.

                                                              Το Γραφείο Τύπου της
                                                                 Πεντέλη Εν Δράσει
                                                        Ριζοσπαστική Συνεργασία Πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου