Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Απαλλαγή Στεργίου για Κοινωνικό Παντοπωλείο & την μη είσπραξη ΦΗΧ

Με ομόφωνες αποφάσεις του Πειθαρχικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Την απαλλαγή του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη από οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος αποφάσισε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ομόφωνα το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τις υποθέσεις της μη είσπραξης δημοτικού φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΦΗΧ) με αποτέλεσμα απώλεια εσόδων για τον «προ-Καλλικρατικό» Δήμο Πεντέλης και τη σύννομη ή μη διαδικασία λειτουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου στον ενιαίο «Καλλικρατικό» Δήμο Πεντέλης.
Οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου, τις οποίες παρουσίασε αποκλειστικά η «Α», ελήφθησαν στις 18 Οκτωβρίου 2013 και επικυρώθηκαν στις 15 Ιανουαρίου, μετά από σχετικές καταγγελίες που είχαν γίνει από επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας, όπως οι Μ. Γραφάκος(Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ), Αντώνης Φειδοπιάστης(ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ) και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Λάζος και την παράθεση των σχετικών εγγράφων από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Πεντέλης.
Στην περίπτωση της μη είσπραξης του ΦΗΧ με βάσει τον καθορισθέντα από το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Πεντέλης (απόφαση 157/2009) αναπροσαρμοσμένο συντελεστή 0,12 ευρώ/τ.μ., με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων ύψους περίπου 12.600 ευρώ, το Πειθαρχικό Συμβούλιο απάλλαξε τον κ. Στεργίου από κάθε καταγγελία για ενδεχόμενο δόλο ή βαριά αμέλεια

αποδίδοντας σε «απλή παραδρομή» την μη εφαρμογή της απόφασης, ειδικά από τη στιγμή που είχαν συνταχθεί από τη δημοτική αρχή βεβαιωτικοί κατάλογοι είσπραξης του «διαφεύγοντος» ποσού.
Στο «δια ταύτα» της απόφασης, αναφέρονται τα εξής:
«Το Πειθαρχικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί ομοφώνως ότι δεν συντρέχει νόμιμη περίπτωση επιβολής πειθαρχικής ποινής στον εγκαλούμενο Στεργίου-Καψάλη Δημήτριο, καθόσον η πειθαρχικά διωκόμενη και περιγραφόμενη στην κλήση σε απολογία πράξη του εγκαλούμενου δεν οφείλεται σε δόλο η βαριά αμέλεια αυτού, αλλά σε προφανή παραδρομή, δεδομένου ότι στη ΔΕΗ συγκοινοποιήθηκε η επίδικη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ακολούθως δεν πρέπει να επιβληθεί σε βάρος του πειθαρχική ποινή, δεδομένου και ότι από τον φάκελο προκύπτει ότι εκδόθηκαν ήδη βεβαιωτικοί κατάλογοι είσπραξης του συνολικού ποσού των 12.612,88 ευρώ».
Στην περίπτωση της σύννομης ή μη λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το
Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετεί παράβαση καθήκοντος για τον εγκαλούμενο δήμαρχο Πεντέλης, από τη στιγμή που η ίδρυσή του δεν είναι υποχρεωτική και απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο τελικό της συμπέρασμα, η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου αναφέρει:
«Το Πειθαρχικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί ομοφώνως ότι δεν συντρέχει νόμιμη περίπτωση επιβολής πειθαρχικής ποινής στον εγκαλούμενο Δημήτριο Στεργίου-Καψάλη, Δήμαρχο Πεντέλης, επειδή η κατ’ άρθρο 2 του Ν. 4071/2012 ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική και η απόφαση ίδρυσης λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία από το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ήδη με την 154/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης απορρίφθηκε το αίτημα του εγκαλούμενου για ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου. Συνεπώς δεν προκύπτει περίπτωση παράβασης καθήκοντος».της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου