Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Στεργίου: Δι@ύγεια και Σπαρτιάτικη λειτουργία παντού !

Τεράστιες προσπάθειες καταβάλλει καθημερινά ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου για να λειτουργήσει ο δήμος όσον το δυνατόν καλύτερα, «σε ένα σαθρό οικονομικό χθες», που «κληροδότησε» στο νέο «καλλικράτειο» δήμο 15-17 εκατ. χρέος, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στην aftodioikisi.gr.
Ο Δημήτρης Στεργίου έχει καταφέρει να είναι ο πρώτος δήμαρχος που εφάρμοσε πλήρως τα προβλεπόμενα από τον «Καλλικράτη» και μέσα στο επόμενο τρίμηνο ελπίζει πως θα έχει ολοκληρωθεί στο δήμο του και η δεύτερη φάση της «καλλικράτειας» μεταφοράς.
Θεωρεί τη Δι@ύγεια ως «το κύριο υπόβαθρο στο οποίο θα πρέπει να στηριχθεί ο κάθε δήμος» και υπογραμμίζει, με έμφαση, πως ο δήμαρχος για να ανταπεξέλθει νέα «καλλικράτεια» πραγματικότητα θα πρέπει να είναι στρατιώτης και ακολουθεί τη σπαρτιάτικη λειτουργία.
Η συνέντευξη του δημάρχου Πεντέλης έχει ως εξής:
Δήμαρχε, ποια η πορεία του «Καλλικράτη» στο δήμο σας;
Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο «Καλλικράτης» για οργανισμούς, υπηρεσίες κτλ., με τελευταίο τον ΕΟΥ, και προχωρούμε στη δεύτερη φάση του προγράμματος, με χρονικό ορίζοντα το επόμενο τρίμηνο, για την ψήφιση των σχετικών αποφάσεων.
Πόσο εύκολη είναι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στο δήμο σας;
Υπάρχουν δυσκολίες, καθώς ο «Καλλικράτης» καλείται να στηθεί σε ένα σαθρό οικονομικό χθες. Εμείς, ένας σχετικά μικρός δήμος είμαστε «μέσα» 15-17 εκατ. ευρώ. Πιστεύουμε ότι σε 5-8 χρόνια θα έχουμε εξοφλήσει τις όποιες υποχρεώσεις μας.
Εμείς έχουμε κλείσει περίπου 10 κοινωφελείς και άλλες επιχειρήσεις και μέσα από αυτό είδαμε την όποια κακοδιαχείριση. Είμαστε αναγκασμένοι -εκ των πραγμάτων- να βάλουμε τα θέματα σε μια σειρά και να κινήσουμε τις όποιες διαδικασίες για να αποδεσμευθούμε από τις τυχόν υποχρεώσεις που μετέβησαν στο νέο «καλλικράτειο» δήμο.
Πέραν αυτού, εξαιτίας του ότι νέες αρμοδιότητες «περνούν» καθημερινά στους δήμος, θα έπρεπε να υπάρχει μια καλύτερη εκπαιδευτική κατεύθυνση στη λειτουργία του κράτους και των δομών.
Μιας και μιλάμε για αδιαφανείς διαδικασίες και κακοδιαχείριση, η Δι@ύγεια πόσο βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
Πολύ. Κατά τη γνώμη μου, η Δι@ύγεια θα πρέπει να είναι το κύριο υπόβαθρο στο οποίο θα πρέπει να στηριχθεί ο κάθε δήμος, αφού η «καλλικράτεια» διακυβέρνηση περνά από εκεί. Κατά τη γνώμη μου, πάντα, η Δι@ύγεια θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος ενός δήμου.
Δι@ύγεια, λοιπόν, παντού;
Ναι. Όσον αφορά στα οικονομικά, και εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, θα πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι, να λειτουργούμε ως δήμοι με σπαρτιατική λειτουργία και να μη κάνουμε σπατάλες. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και μέσα από έρευνα.
Αναφορικά με την ανάπτυξη, πόσο προχωρά στο δήμο σας; Υπάρχουν πιέσεις;
Θεωρώ θετικό ότι από πλευράς περιφέρειας πιεζόμαστε για να εντάξουμε έργα στο ΕΣΠΑ. Θέλουμε πολύ δουλειά, μελέτες ώριμες δεν υπάρχουν.
Σκεφθείτε ότι η ωρίμανση έργων θέλει περίπου ένα χρόνο, καθώς πρέπει να περάσει από μελέτες, περιβαλλοντικές εγκρίσεις, ιδιοκτησιακό, αδειοδοτήσεις κτλ.
Στο Δήμο Πεντέλης υπάρχουν έργα σε ωρίμανση;
Ναι. Σε πλήρη ωρίμανση είναι τρία έργα: Αυτό για το 2ο όροφο του βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Σκιάθου στα Μελίσσια, η ανάπλαση της πλατείας στο ΟΤ 112-114 και τα αντιπλημμυρικά έργα στο Γεφυράκι στην περιοχή Καλλιθέας-Νταού Πεντέλης.
Ο ελεύθερος χρόνος για έναν δήμαρχο;
Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Είναι τόσες οι πρωτόγονες εμπειρίες με τον «Καλλικράτη» σε επίπεδο γνωσιολογικό και μελετών (δεκάδες αποφάσεις καθημερινά, εγκύκλιοι, νομοθετήματα), ώστε δύσκολα θα βρει κάποιος ελεύθερο χρόνο.
Αν δε διαθέσει ο δήμαρχος τουλάχιστον 20 ώρες από τις 24 για να ασχοληθεί με αυτά, δύσκολα θα τα βγάλει πέρα. Και για αυτό θα πρέπει, πέραν της απαιτούμενης εμπειρίας, να έχει και οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες.
Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία του Δήμου Πεντέλης από τούδε και στο εξής;
Θεωρώ ότι κάθε ημέρα, από εδώ και πέρα, θα είμαστε όλο και καλύτεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου