Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

«Εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων - Κομποστοποίηση»

Mε αφορμή το γεγονός ότι η  σημερινή Διοίκηση του Δήμου Πεντέλης δεν προέβλεψε κανένα ποσό στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε, για τη συνέχιση και ανάπτυξη του προγράμματος κομποστοποίησης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού «Ανθρώπινη Πολιτεία» κ.κ.Δημοσθένης Παππακωνσταντίνου, Βασίλης Κωστόπουλος, Βασίλης Λάζος & Γιάννης Σαφλιάνης, καταθέτουν στο Προεδρείο του Δ.Σ. ερώτηση, με την οποία ζητουν να ενημερωθούν εάν η Διοίκηση του Δήμου προτίθεται  να συνεχίσει το πρόγραμμα καομποστοποίησης ή όχι & εαν κρίνει ότι είναι ωφέλιμο και αναγκαίο για το Δήμο:
"Κυρία Πρόεδρε, Είναι γνωστό πώς ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τ.Α. στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Αττική είναι η αποκομιδή και η διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων. Δυστυχώς στον τομέα αυτό δεν έγιναν όσα έπρεπε τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους Δήμους που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι και πληρώνουν το μεγάλο κόστος στερώντας τους δημότες και την πόλη από άλλες υπηρεσίες που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής τους. Εκείνο που, σε επίπεδο Δήμου, θα μείωνε σε μεγάλο βαθμό το κόστος αλλά και θα προστάτευε το περιβάλλον είναι αυτό που λέμε «διαλογή στην πηγή». Αυτό, όπως γνωρίζουμε επιτυγχάνεται με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Για την ανακύκλωση ο Δήμος μας έχει κάνει αρκετά βήματα αλλά απέχει από το να θεωρηθεί ότι έγιναν όσα πρέπει. Φαίνεται πως οι συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την επιθυμητή και αναγκαία οικολογική συνείδηση και γνώση.
Πρέπει, κατά τη γνώμη μας, ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των κατοίκων.
Για την κομποστοποίηση όμως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Η πρόοδος είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Στον ( πρώην ) Δήμο Μελισσίων είχαμε ξεκινήσει, πριν από έξι χρόνια περίπου, ένα πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης. Είχαμε ενημερώσει, σ’ ένα βαθμό τους κατοίκους ξεκινώντας από τα σχολεία και διαθέσαμε ένα σημαντικό αριθμό κάδων, ενώ αυξανόταν το ενδιαφέρον και η ζήτηση. Η προηγούμενη Διοίκηση στην αρχή της θητείας της ασχολήθηκε με το πρόγραμμα στο τέλος όμως το ατόνησε και ίσως το εγκατέλειψε.
Η σημερινή Διοίκηση δεν προέβλεψε κανένα ποσό στον Προϋπολογισμό που ψηφίσαμε για τη συνέχιση και ανάπτυξη του προγράμματος κομποστοποίησης.
Η οικιστική δόμηση του Δήμου, ιδιαίτερα των Δημοτικών Διαμερισμάτων της Ν. Πεντέλης και της Πεντέλης, προσφέρεται για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος και το όφελος για το Δήμο, για το περιβάλλον αλλά και για τους δημότες θα είναι σημαντικό.
Ερωτάται:
Σκέφτεστε να συνεχίσετε το πρόγραμμα καομποστοποίησης ή όχι, αν κρίνετε ότι είναι ωφέλιμο και αναγκαίο για το Δήμο;
Οι Δημοτικοί σύμβουλοι
Δημοσθένης Παππακωνσταντίνου, Βασίλης Κωστόπουλος, Βασίλης Λάζος & Γιάννης Σαφλιάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου