Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Από το 1958 πουλούσαν τον Κοκκιναρά !!!

«Mήλον της έριδος»,  3.747 στρέμμ. στην Πεντέλη
Πρόκειται, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", για τη δασική έκταση των 3.747 στρεμμάτων στον Κοκκιναρά (σ.σ. που σήμερα προστατεύεται ως αναδασωτέα), για την αγορά της οποίας ο οικοδομικός συνεταιρισμός  Μικρασιατών  «το Αργεννον» κατέβαλε 9 εκατ. δραχμές το 1958, προκειμένου να οικοδομήσει κατοικίες για τα μέλη του - χρήματα που η Εκκλησία της Ελλάδος καρπώθηκε χωρίς να παραχωρήσει, τελικά, το αντάλλαγμα. Σήμερα, τα μέλη του συνεταιρισμού εξακολουθούν να διεκδικούν ό,τι τους ανήκει: είτε να επιστραφούν τα χρήματα που τότε κατέβαλαν, είτε να τους δοθεί μια άλλη οικοδομήσιμη έκταση.
Η μακροβιότερη οικονομική διαμάχη
Το 1958 και, συγκεκριμένα, στις 27 Απριλίου, η Εκκλησία πουλάει μέσα από τη διαδικασία της
δημοπράτησης μια έκταση 3.747 στρεμμάτων στο «Αργεννον», συνεταιρισμό που δημιουργήθηκε από 3.500 πρόσφυγες της Μ. Ασίας που εγκαταστάθηκαν στην Αττική. Το καταβληθέν ποσό έφτασε τα 8.392.500 δραχμές. Αν και τα χρήματα πέρασαν στους λογαριασμούς της Εκκλησίας (σ.σ. τους οποίους διαχειριζόταν ο, καταργηθείς σήμερα, Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας), το οικόπεδο ποτέ δεν κατακυρώθηκε στον συνεταιρισμό. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1973, ο Δήμος Κηφισιάς προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να προσβάλει το συμβόλαιο αγοράς.
Από την πλευρά της η εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου του 1996 σημείωνε τα εξής ενδιαφέροντα:  Δήμος Κηφισιάς το 1960 προσέφυγε στα δικαστήρια, για να ακυρωθεί το πωλητήριο συμβόλαιο. Το 1966 με την απόφαση 1817 το Εφετείο της Αθήνας είχε κάνει δεκτή την αγωγή του δήμου κατά της Εκκλησίας και του οικοδομικού συνεταιρισμού, αναγνωρίζοντας την ακυρότητα της αγοραπωλησίας. Η δικαστική περιπέτεια του δασοκτήματος (σ.σ. έτσι χαρακτηρίζεται από τον Αρειο Πάγο) συνεχίστηκε. Τελικά, το 1974 ο Αρειος Πάγος ακύρωσε (αριθμός απόφασης 138) την αγοραπωλησία. Ο Αρειος Πάγος αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικράτειας με απόφασή του (1381/59), είχε ακυρώσει την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διοίκησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο είχε εγκρίνει τη δημοπρασία.
Ο Αρειος Πάγος έχει δεχτεί ότι το δασόκτημα στον Κοκκιναρά "συντελεί εις την υγείαν των κατοίκων της Κηφισίας και αποτελεί σημαντικόν παράγοντα τουριστικής κινήσεως".
 Επίσης, έχει δεχτεί ότι δημιουργείται "προφανής κίνδυνος" για το δασόκτημα, αν διατεθεί στον οικοδομικό συνεταιρισμό, αποκλειστικός σκοπός του οποίου είναι "η παρ' εκάστου των μελών αυτού απόκτησις ιδιοκτήτου στέγης, προς πλήρωσιν δε τούτου δύναται να προβαίνει εις την αγοράν γηπέδων και την διανομήν οικοπέδων εις τους συνεταίρους και την ανέγερσιν επ' αυτών οικημάτων διά τα μέλη". Ο τελευταίος όμως επιμένοντας έχει προσφύγει στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι τα 3.781 στρέμματα του ανήκουν.
Ομως οι παράγοντες του Οργανισμού Διαχείρισης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ) δεν πτοήθηκαν. Η Ελβετική Εταιρία "MIRNA AG" τους "έπεισε" με την επένδυση ύψους 1,7 δισ. δολαρίων που έχει σχεδιάσει για την περιοχή. Οπως έχει καταγγείλει ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού, στόχος είναι η δημιουργία ενός προαστίου, στο οποίο θα κατοικήσουν Ελληνες "υψηλού οικονομικού και πνευματικού επιπέδου". Από αυτό το αλισβερίσι η Μονή Πεντέλης θα εισπράξει 110 εκατομμύρια δολάρια!!!
Η εταιρία αυτή προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της οικοδομικής δραστηριότητας θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας. Εκτός από μονοκατοικίες θα κτιστούν επαγγελματικά - εμπορικά κτίρια σε οικόπεδα 1,5 και τριών στρεμμάτων, ενώ έχει υπολογίσει ότι η είσπραξη φόρων για μια πενταετία θα είναι 150 δισ. δραχμές"!!!!
Την ίδια χρονιά(1996) που ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" λέει όλα αυτά, η περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα, έπειτα από μεγάλη πυρκαγιά. Αυτό, ωστόσο τονίζει στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" η εξαιρετική συνάδελφος , δεν εμπόδισε την Εκκλησία να δημοσιεύσει το 1996 «Προκήρυξη Αξιοποιήσεως Εκκλησιαστικού Αγροδασοκτήματος Κοκκιναρά Πεντέλης», προκειμένου να πουλήσει το κομμάτι που 40 χρόνια πριν είχε πουληθεί στον συνεταιρισμό!
«Ξαναπουλάνε την έκταση»
«Δεν φτάνει που η Εκκλησία δεν μας απέδωσε την έκταση, για την οποία εισέπραξε εκατομμύρια -με τα οποία "σήκωσε" ξενοδοχείο, το «Ηλέκτρα», και το παλιό κτήριο του υπουργείο Παιδείας στη Μητροπόλεως- αλλά θέλησε να ξαναπουλήσει την ίδια έκταση που, στο μεταξύ, είχε χαρακτηριστεί δασική!», επισημαίνει ο Γιώργος Πουλάκης, σημερινός πρόεδρος του συνεταιρισμού.
Σημειώνεται ότι κατά διαστήματα η Εκκλησία δεχόταν ως ιδιοκτήτες της έκτασης τα μέλη του συνεταιρισμού - χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστολή του 1990 που υπογράφεται από τον τότε διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας, κ. Μαρκόπουλο, όπου αναφέρεται: «[...] εφόσον υμείς τυγχάνετε αγορασταί της περιοχής, εσείς νομιμοποιείσθε, όπως προβείτε εις τας δέουσας ενεργείας...».
Το ποσό των 9 εκατ. δραχμών που κατατέθηκε το 1958 στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τον συνεταιρισμό αντιστοιχεί σήμερα σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος. «Αυτό που ζητάει ο συνεταιρισμός», λέει ο πρόεδρος, «είναι δικαιοσύνη: να μας δοθούν πίσω τα χρήματα με όλους τους νόμιμους τόκους ή να μας παραχωρηθεί μια έκταση αντάξια εκείνης που τότε αγοράσαμε. Αν και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δείξει ενδιαφέρον, στη συνέχεια δεν μας δέχτηκε, παρά τις συνεχείς οχλήσεις. Δοκιμάσαμε να τον δούμε πριν από έναν μήνα, αλλά απ' τη γραμματεία του μας ενημέρωσαν ότι "οικουρεί", επειδή είχε χτυπήσει το πόδι του. Υστερα από 10 μέρες, βέβαια, συναντιόταν με τον πρωθυπουργό για τα μισθολογικά του Κλήρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου