Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜ.ΑΡ:Τι γίνεται με τη μετεγκατάσταση των Κούρδων προσφύγων;

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τη μετεγκατάσταση των Κούρδων προσφύγων από τον καταυλισμό της Πεντέλης, κατέθεσαν οι βουλευτές της "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" κ.κ. Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης & Γρηγόρης Ψαριανός.
Στην ερώτηση τονίζονται τα εξής: 
"Με την υπ. αριθ. 220/08.12.2009 ερώτησή μας ζητούσαμε από την Πολιτεία να αναλάβει, για ανθρωπιστικούς και υγειονομικούς λόγους, όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη μετεγκατάσταση των άστεγων κούρδων προσφύγων του καταυλισμού της Πεντέλης, οι οποίοι έχασαν τις εστίες τους εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε την Αττική τον Αύγουστο του 2009.
Η ολοσχερής καταστροφή του αυτοσχέδιου καταυλισμού είχε ως συνέπεια να παραμένουν περισσότεροι από 120 πρόσφυγες,
μεταξύ των οποίων και 5 οικογένειες με μικρά παιδιά, ελλείψει αξιοπρεπούς εναλλακτικής λύσης, σε πρόχειρες σκηνές χωρίς ρεύμα στον ίδιο, καμένο πλέον, χώρο.
Στις 19 Ιανουαρίου 2010, σε απάντηση της ανωτέρω κοινοβουλευτικής μας ερώτησης, ο προκάτοχός σας στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη μας ενημέρωνε ότι, «για την επίλυση των προβλημάτων των Κούρδων προσφύγων & της μετεγκατάστασής τους, από την Περιφέρεια Αττικής συστάθηκε Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

 Η Επιτροπή δεχόταν ότι ο καταυλισμός «δεν πληροί τις απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας του περιβάλλοντος, καθώς και υγιεινής για τους κατοίκους και πρόσφυγες».
Περαιτέρω, η εν λόγω Επιτροπή έθετε το ζήτημα σοβαρών κινδύνων πυρασφάλειας από τη λειτουργία του καταυλισμού και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είναι «αναγκαία με κάθε τρόπο η απομάκρυνση του καταυλισμού εκτός των ορίων του Δ. Πεντέλης». Τέλος, ο αρμόδιος Υπουργός εξέφραζε τη διαθεσιμότητά του για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, ώστε να διευθετηθεί άμεσα το θέμα της στέγασης των προσφύγων.
Δυστυχώς, σήμερα επανερχόμαστε στο ίδιο θέμα, διότι παρά τις κοινές διαπιστώσεις και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου, τίποτε δεν άλλαξε. Μάλιστα το οικείο Δασαρχείο, έχοντας γίνει αποδέκτης μήνυσης για καταπάτηση αναδασωτέας περιοχής, προχώρησε, ως όφειλε, σε δύο αυτοψίες -23 Δεκεμβρίου 2009 και 29 Ιανουαρίου 2010 - στον καταυλισμό, όπου κατέγραψε την ύπαρξη 20 παλιών και νέων κτισμάτων μέσα στην έκταση των 27,5 στρεμμάτων. Μετά τη μήνυση, οι οικογένειες των Κούρδων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα κτίσματα χωρίς να έχει εξευρεθεί λύση. Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση της Πολιτείας να βρει μια λύση για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων που ζουν πάνω στα καμένα υπό απαράδεκτες συνθήκες, παρά το γεγονός ότι η συσταθείσα Επιτροπή για τη μετεγκατάστασή τους θεώρησε αναγκαία τη μεταστέγαση του καταυλισμού;
Έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τις ειδικές πολεοδομικές και χωροταξικές συνθήκες του λεκανοπεδίου, διάφορους κοινωνικούς παράγοντες και την κείμενη ελληνική και διεθνή νομοθεσία; Αν ναι, σε ποιες προτάσεις κατέληξε";
30.9.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου