Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

10 οδηγίες προς ψηφοφόρους

Ψηφοφόροι έστω, αλλά γιατί και ναυτιλλόμενοι;   

 Γιατί πελαγοδρομούμε ως πολίτες στο πέλαγος
αμετροεπών υποσχέσεων σε περίοδο κρίσης μάλιστα…

Του Αύγουστου Μαρούλη,
υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Πεντέλης
Συνδυασμός ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πανηγύρι Δημοκρατίας δίχως αμφιβολία οι εκλογές, αλλά δυστυχώς και διαγκωνισμός μετριότητας τις περισσότερες ίσως φορές.
Η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα Καλλικράτης αλλάζει ριζικά, ωστόσο, τα δεδομένα. Απαιτεί πλέον πραγματική δυνατότητα άσκησης τοπικών πολιτικών από τα δημοκρατικά εκλεγμένα αιρετά όργανα της Τ.Α. Ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων μεταφέρονται από το κεντρικό δυσκίνητο Κράτος στην Τ.Α., σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Μήπως είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση τελικά η Τ.Α. ώστε να την αφήσουμε στους καιροσκόπους και στα φωταγωγημένα μηδενικά ή στα κάθε λογής συμφέροντα;
Για να αναζητήσουμε λοιπόν μαζί τρόπους που θα μπορούσαν να μας προφυλάξουν πρακτικά από λανθασμένες επιλογές:
Δεν σπεύδουμε να δώσουμε την ψήφο μας αν δεν βεβαιωθούμε ότι ο εκλεκτός μας είναι ο ίδιος νοικοκυρεμένος στο σπίτι του, καταξιωμένος επαγγελματικά και συγκροτημένος ως προσωπικότητα. Αν δεν διαθέτει τέτοια χαρακτηριστικά, ας μη περιμένουμε να τα αποκτήσει ευθύς μόλις αναβαπτισθεί στη λαϊκή εντολή και βέβαια να τα εφαρμόσει στην αποστολή για την οποία τον επιλέξαμε.
Ζητούμε από τους υποψήφιους να συγκεκριμενοποιήσουν τις υποσχέσεις τους. Καθότι «όπου ακούς πολλά κεράσια βάστα και μικρά καλάθια» (ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης…). Συνήθως οι πολιτικοί το αποφεύγουν όπως «ο διάβολος το λιβάνι» και πολλοί μαθητευόμενοι μάγοι της Τ.Α. τους μιμούνται καθ’ υπερβολή…
Να θυμηθούμε (είμαστε λαός που ξεχνάει...) να τιμωρήσουμε τους διεφθαρμένους, τους ανίκανους, τους σφετεριστές της εξουσίας και τους αλαζόνες. Αν δεν το κάνουμε την ώρα της κάλπης, πότε θα το κάνουμε;
Τιμούμε με την ψήφο μας όσους μας απέδειξαν ότι είναι αφοσιωμένοι στην αποστολή τους, σηκώνουν τα μανίκια και δουλεύουν. Προσοχή όμως, όσους δουλεύουν πραγματικά, όχι όσους μας δουλεύουν ότι δουλεύουν με αυτάρεσκες (και δαπανηρές) επιδείξεις εμπρός σε στημένα τηλεοπτικά συνεργεία.
Δεν διστάζουμε να επιλέξουμε και νέα πρόσωπα. «Καλλικράτης» και ισόβιοι δημαρχαίοι παλαιάς κοπής είναι μάλλον ασύμβατες έννοιες.. Όσο καλή να είναι η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης, για να εφαρμοστεί απαιτεί κατάλληλους ανθρώπους που έχουμε ευθύνη εμείς να αναδείξουμε .
Σταυρώνουμε ακέραιους, με κοινωνικές ευαισθησίες και διατεθειμένους να ασχοληθούν διαθέτοντας χρόνο και κέφι για τα καθημερινά μας προβλήματα, πρόθυμους να δώσουν ανακούφιση στο δοκιμαζόμενο πολίτη.
Επιλέγουμε ανθρώπους με βάση τις ικανότητες και τις γνώσεις που απαιτούν τα δεδομένα της νέας εποχής, στην οποία εισέρχεται η ΤΑ. Αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα τις προσωπικές φιλίες, τις κοινωνικές δεσμεύσεις και τις κομματικές αγκυλώσεις.
Αντιμετωπίζουμε αρνητικά τις πολυδάπανες εκλογικές εκστρατείες .Η χώρα διέρχεται σοβαρή κρίση. Δύο τινά συμβαίνουν: ή αυτοί που κάνουν κάτι τέτοιο είναι από τη φύση τους σπάταλοι (οπότε σκέψου τι θα γίνει με το ταμείο του Δήμου έτσι και εκλεγούν) ή προσβλέπουν να ρεφάρουν μετά την εκλογή τους…
Αξιολογούμε ψύχραιμα προσωπικότητα, κατάρτιση και εντιμότητα. Αυτή η κρίση μπορεί να αποτελέσει λαμπρή ευκαιρία ανασυγκρότησης και εξυγίανσης και ο λαός μας διαθέτει αστείρευτες δυνάμεις αλλά πρέπει προφανώς να τις αναδείξουμε μέσω της κάλπης.
Διαβάζουμε και φυλάμε το πρόγραμμα που μας δίνουν. Όχι μόνο για να κρίνουμε ορθολογικά τι μας λένε αλλά και για να προσδώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο κατά τις διαδικασίες λογοδοσίας που θεσμοθετούνται. Αν συμβαίνει να έχετε φυλάξει το προηγούμενο πρόγραμμα -ή το θυμάστε σε γενικές γραμμές- ψάξτε να δείτε πόσα από αυτά που μας έταξαν πραγματοποίησαν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου