Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ακροβασίες με τους δασικούς χάρτες

Με μια ριψοκίνδυνη διαδικασία, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί από χρόνια σε περίπου 10 οικισμούς σε όλη τη χώρα, από τους οποίους οι περισσότεροι στην Αττική (Αγιος Στέφανος, Ανοιξη, Ροδόπολη, κ.λπ.).
Είχαν ενταχθεί στο σχέδιο χωρίς όμως να υπάρχει γνωμοδότηση των δασικών υπηρεσιών.
Στη συνέχεια, ύστερα από προσφυγές στο ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, με τα οποία έγιναν εντάξεις νέων περιοχών στο σχέδιο και βρίσκονται στον αέρα νόμιμες οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί ώς τις δικαστικές αποφάσεις.
                Κατά πλειοψηφία
Με το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες, που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής και ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Ν.Δ., ορίζεται ότι στις περιοχές αυτές επιβάλλεται αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για δύο χρόνια, με δυνατότητα να αυξηθούν στα τρία. Σε αυτό το διάστημα, προβλέπεται να εκπονηθούν νέες πολεοδομικές μελέτες και να κριθεί κατά περίπτωση, αν μπορούν να πολεοδομηθούν ή να ενταχθούν στους δασικούς χάρτες.
                  Δύο επιλογές

Είναι μία από τις δύο επιλογές που εξετάστηκαν, με βάση το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η δεύτερη πρότεινε να θεωρηθούν ανίσχυρες οι πολεοδομικές ρυθμίσεις και να χαρακτηριστούν οι εκτάσεις δασικές.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το μέλλον της λύσης που επιλέχθηκε.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να παρακάμψει τις αντιρρήσεις του ΣτΕ με την καταγραφή των αδόμητων οικοπέδων, που με βάση το υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα χαρακτηριστούν άλση ή πάρκα, ώστε να εξασφαλιστεί το ισοζύγιο πρασίνου που απαιτεί το συνταγματικό δικαστήριο.
Πιέσεις
Στη Βουλή, όμως, και κάτω από την πίεση βουλευτών όλων των κομμάτων, προστέθηκε η δυνατότητα να επιτραπεί και σε αυτά τα ακίνητα η δόμηση αλλά με λιγότερα τετραγωνικά. Αν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι ελεύθεροι χώροι είναι πιθανόν να διευρυνθούν τα όρια της περιοχής που θα ενταχθεί στο σχέδιο.
Το μεγάλο πρόβλημα, πάντως, βρίσκεται σε εκατοντάδες οικισμούς στην Αττική (Ανθούσα, Λούτσα, κ.λπ.) και την υπόλοιπη χώρα (Χαλκιδική, κ.λπ.), όπου δεν προχώρησαν οι διαδικασίες ένταξης στο σχέδιο λόγω της δεδομένης τοποθέτησης του ΣτΕ.
Αυθαιρετα
Κατά κανόνα, πρόκειται για πυκνοδομημένες περιοχές αυθαιρέτων, όπου ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες στεγάζονται σε παράνομα κτήρια, αλλά δεν μπορούν να μπουν στο σχέδιο γιατί βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές με βάση αεροφωτογραφίες του 1937 ή του 1945. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι αυτές οι κατηγορίες δεν εντάσσονται στο άρθρο 24 τού υπό ψήφιση νόμου. Μας διαβεβαίωσαν όμως ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Με την ψήφιση του νόμου, θα ξεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες ανάρτησης και επικύρωσης των δασικών χαρτών. Οι χάρτες έχουν ήδη εκπονηθεί σε επτά δήμους της Αττικής (Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ανθούσα, Κηφισιά, Νέα Μάκρη, Σταμάτα και Αγιος Στέφανος) και θα ακολουθήσει ώς το τέλος του χρόνου η Φυλή.
Από ιδιώτες
Οι «πράσινες» γραμμές, που καθορίζουν τα όρια των δασών έχουν τοποθετηθεί από ιδιώτες μελετητές, με βάση τις διατάξεις του νόμου 998/1979 και τις αεροφωτογραφίες τού 1937. Η ορθότητά τους εξετάζεται από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι χάρτες θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι πολίτες που έχουν έννομο συμφέρον, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις, καταβάλλοντας παράβολο που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=211425

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου