Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Η κατασκευή ενός «ειδώλου» ή τα ψέματα που κρύβονται πίσω από την εικόνα των δημοσίων προσώπων




Πρόκειται για ένα βιβλίο - εγχειρίδιο που δείχνει τον τρόπο κατασκευής της εικόνας ενός ειδώλου. Ένα βιβλίο χρήσιμο για τα δημόσια πρόσωπα (καλλιτέχνες του θεάματος, πολιτικούς, δημοσιογράφους, αθλητές, μοντέλα), αλλά και για το ευρύ κοινό που αρέσκεται να διαβάζει τις ζωές των άλλων!
Η διήγηση είναι τόσο ζωντανή, τόσο αληθινή και ενδιαφέρουσα που ο αναγνώστης ψάχνει να βρει την ταυτότητα της ηθοποιού Αγνής Δηαγά που είναι και η ηρωίδα του βιβλίου.
Η Καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τέσσα Δουλκέρη σε πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου της, αναφερόμενη στα μηνύματα που ήθελε να περάσει γράφοντάς το,  σημείωσε:
«Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια πρόσωπα δεν είναι αληθινή. Είναι ένας μύθος γύρω από τη ζωή τους. Το κοινό τώρα πια είναι ώριμο. Δε μαγεύεται από την τηλεόραση και δεν επηρεάζεται απ’ αυτά που διαβάζει στα περιοδικά. Μπορεί όμως να μη μαγεύεται και να είναι ώριμο αλλά ακόμη δέχεται τα ψέματα... Για τα περισσότερα άτομα δε μαθαίνουμε τι κρύβεται από πίσω. Τα είδωλά τελειώνουν ωραία και δεν εμφανίζονται ποτέ ξανά» υποστήριξε η κ. Δουλκέρη. «Το κοινό θέλει να κατασκευάσει το είδωλο και θέλει να έχει ένα μύθο. Εν ζωή δε μαθαίνουμε την αλήθεια. Ακόμη και οι αλήθειες που ακούγονται εκ των υστέρων για κάποιους star, κι αυτές θάβονται».
Κατά τη συγγραφέα «μπορεί κάποια στιγμή να έρθουμε αντιμέτωποι μ’ αυτό το οποίο χτίσαμε και με τις αληθινές ανάγκες μας, τις οποίες έχουμε ξεχάσει, κι αυτό είναι χειρότερο: να πέσουμε από το βάθρο στο οποίο ήμασταν, όταν δεν έχουμε προχωρήσει σωστά».

=====================================================================


Η Τέσσα Δουλκέρη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. 
Έχει Πτυχίο Νομικής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου από το ΑΠΘ, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne και Διδακτορικό Δίπλωμα Επιστήμης της Πληροφόρησης-Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Paris II - Pantheon-Sorbonne. Εργάστηκε ως δικηγόρος και ειδικός επιστήμων για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και για θέματα Ισότητας στη Γενική Γραμματεία Ισότητας. 
Δίδαξε ως Ειδική Επιστήμων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ, καθώς και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για θέματα της ειδικότητας της στο πλαίσιο ανταλλαγών διδασκόντων του προγράμματος Socrates.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου