Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Το «Κεσκέκι» του «Αγ. Γεωργίου Γκιούλμπαξε» Μελισσίων


Την αναβίωση ενός πατροπαράδοτου εθίμου του «Κεσκέκι», με ρίζες βαθιές που ανάγονται στους αρχαίους χρόνους, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Eξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγής Μελισσίων  «Αγ. Γεώργιος Γκιούλμπαξε»  για  πενήντα πέντε συνεχή χρόνια στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων, δεύτερη ημέρα του Πάσχα, ημέρα της γιορτής του Αγ. Γεωργίου.
Οι Μικρασιάτες Γκιουλμπαξιώτες γιόρτασαν τον  προστάτη του Αη Γιώργη, που τους συντρόφευε στο ταξίδι τους με το ξεριζωμό τους από στις αλησμόνητες Πατρίδες, με καλεσμένους Μικρασιάτες και φίλους, από την Κυριακή το  απόγευμα  για την προετοιμασία  του παραδοσιακού φαγητού ΚΕΣΚΕΚΙ  (χυλός από βρασμένο κρέας και σιτάρι), με κορύφωση τη Δευτέρα  με τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο,  τη διανομή  του ΚΕΣΚΕΚΙ  και το ξεκίνημα Μικρασιατικών χορών.





…«Μια χρονιά δύσκολη για την Πατρίδα μας,  είναι αναγκαίο να γυρίζουμε στις ρίζες μας για να πάρουμε δύναμη  να διώξουμε αυτό που μας πόνεσε και να προχωρήσουμε μπροστά» δήλωσε ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης και συνεχάρη τους διοργανωτές για την αγάπη τους και την τήρηση των εθίμων, συμβάλλοντας  στη διατήρηση της παράδοσης ώστε να διαφυλάττουν και να προάγουν  την πλούσια ιστορία και παράδοση της Πατρίδας μας. 
Το βράδυ,  ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  παρακολούθησαν   την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια τη λιτάνευση της εικόνας του.

1 σχόλιο:

  1. την δευτερα το βραδυ δεν τελεστηκε καμοια Θεια Λειτουργια στον Αγιο Γεωργιο !!! αντιθετα , τελεστηκε ο εσπερινος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή