Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η μνήμη δεν αρχειοθετείται!

              … Δύναμή μας η ιστορία μας, οι ρίζες μας, το Εθνικό μας φρόνημα,
 η αδάμαστη Ελληνική ψυχή & το Ελληνικό πνεύμα με την παγκόσμια εκπροσώπηση του…
Την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 το πρωί  κορυφώθηκαν στο Δήμο Πεντέλης, οι εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων, μετά τη συμβολική δενδροφύτευση 353 δενδρυλλίων  στο Πεντελικό που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου, από την νεολαία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Ο Δήμος Πεντέλης διοργάνωσε την κεντρική  εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Μελισσίων, η οποία ξεκίνησε με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου και στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο κενοτάφιο των θυμάτων των αλησμόνητων Πατρίδων και η κατάθεση των στεφάνων.
Στην εκδήλωση  για την τραγική επέτειο παρέστη ο Δήμαρχος Πεντέλης  Δημήτρης Στεργίου Καψάλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Β.  Τομέα Αθηνών κ. Μανιάτης Κων/νος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων και πολιτιστικών φορέων της πόλης.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης στην ομιλία του κατήγγειλε τα εγκλήματα, που διέπραξαν οι Τούρκοι σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού και τόνισε ότι
  «στη δυσκολότερη περίοδο της Ελληνικής ιστορίας που βιώνουμε καθημερινά την οικονομική μας σκλαβιά, που κλυδωνίζεται η ανεξαρτησία του Έθνους μας, μην λησμονείτε την Γενοκτονία των Ποντίων, τέτοιες στιγμές η κερκόπορτα της Εθνικής μας ανεξαρτησίας πρέπει να σφραγίζεται».

                Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Πεντέλης:
          ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗ
                    ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.
19 Μαϊου 2013
Αγαπητοί συμπολίτες  Πόντιοι,
-Κε  Πρόεδρε της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων, κε Δήμαρχε Δημ. Τομπουλίδη,
-εκλεκτά μέλη του Δ.Σ της Ένωσης,
-εκλεκτοί συμπολίτες,
-αγαπητοί αυτοδιοικητικοί συνάδελφοι,
-αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή η πρόσκλησή σας  να είμαι σήμερα ημέρα εθνικής μνήμης για τους Πόντιους και την Πατρίδα ο ομιλητής για την «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
-Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνημόσυνο και ημέρα απόδοσης τιμής και μνήμης προς τους  γονείς, τα παιδιά τους Έλληνες πόντιους που έπεσαν στο βωμό της Τουρκικής βαρβαρότητας.
-Η εκρίζωση των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ύστερα από είκοσι επτά (27) αιώνες ζωής, ένας λαός ξεριζώθηκε από τη γη του αφήνοντας πίσω του πατρογονικές εστίες, σπίτια, εκκλησίες, τάφους προγόνων και το Θρησκευτικό του Σύμβολο το Μνημείο της Παναγίας Σουμελά.
-Ο περήφανος αρχαίος Ελληνικός Πόντος υπήρξε  ένα από τα σπουδαιότερα τμήματα του Έθνους μας και ανέδειξε μορφές σύμβολα της Ελληνικής Ιστορίας και της Πατρίδας μας.
-Η ακμαία εθνική συνείδηση των Ποντίων και η λαχτάρα τους για ελευθερία από τον Οθωμανικό ζυγό αναπτερώθηκαν ακόμα πιο πολύ μετά την επιτυχία του Ελληνισμού στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913. Κατάσταση όμως που δεν έμεινε απαρατήρητη  από την Τουρκία που ήδη από το 1911 το Νεοτουρικό Κομιτάτο  «Ένωση και Πρόοδος» είχε αποφασίσει την οργανωμένη εξόντωση των ισχυρότερων μη μουσουλμανικών στοιχείων στην Τουρκία των Ελλήνων και των Αρμενίων.
-Έτσι το κίνημα των νεότουρκων την περίοδο 1914-1923 πραγματοποίησε με σφαγές και εκτοπισμούς την γενοκτονία των Ελλήνων του  Πόντου.
-Την 19η Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα και αναλαμβάνει τη Διοίκηση του Εθνικού Στρατού, είναι αποφασισμένος να οργανώσει την δεύτερη φάση (η πρώτη άλωση της  Τραπεζούντας έγινε το 1261) της γενοκτονίας του Ποντιακού πληθυσμού στα παράλια του Εύξεινου Πόντου θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε μία πολυεθνική χώρα να μετατραπεί σε Εθνικό Κράτος.
-Συνεργοί του Κεμάλ στις διώξεις σε στρατηγικό επίπεδο ήταν οι Γερμανοί σύμμαχοί του και ως εκτελεστές οι Τσέτες και ληστρικές κουρδικές ομάδες που συντάχθηκαν με τους Νεότουρκους.
-Το σχέδιο εξόντωσης των Ποντίων είχε ήδη δρομολογηθεί από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1915 όταν εκτόπιζαν τους  Ποντίους στα Τάγματα Εργασίας «Αμελέ Ταμπουρού».
-Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το 1922 (Μικρασιατική Καταστροφή) τουλάχιστον διακόσιες χιλιάδες (200.000) Πόντιοι έχασαν τη  ζωή τους από τις βαρβαρότητες των Τούρκων.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι οι Τούρκοι κατόρθωσαν μέσα σε μία 5ετία να αφανίσουν έναν ολόκληρο πολιτισμό, αφού όσοι Πόντιοι γλίτωσαν από την τουρκική βαρβαρότητα διέφυγαν στη Ρωσία και αργότερα  περίπου τριακόσιες πενήντα χιλιάδες (350.000) από αυτούς ήρθαν στην Ελλάδα.
-Και το αποκορύφωμα της διαστρέβλωσης της ιστορίας είναι η ανακήρυξη από την Τουρκία της 19ης Μαΐου, της ημέρας δηλαδή που ο Κεμάλ έφτασε στην Σαμψούντα, ως της ημέρας έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων, ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά των Τούρκων στα σχολεία.
-Αγαπητοί μου η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί για την Ελληνισμό στιγμή μνήμης, εφαλτήριο δύναμης, σκέψης, συμπερασμάτων πέρα  και πάνω απ’ όλα  όμως αποτελεί βάση σφυρηλάτησης της εθνικής  μας συνείδησης και άντλησης μηνυμάτων ζωής για τις νεότερες γενιές.
-Η γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό, είναι Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο, είναι θέμα της ανθρωπότητας, οφείλουμε να αντισταθούμε στη λήθη που βολεύει μόνο αυτούς που εγκλημάτησαν και τους μόνιμα καιροφυλακτούντες συνεργούς τους.
-Η Τουρκία δεν ήταν μόνη της στη γενοκτονία των Ποντίων, ήταν ο φυσικός εκτελεστής της μόνιμης ανθελληνικής μανίας των ισχυρών της συμμάχων στην Ευρώπη που ποτέ δεν ήθελαν μία μεγάλη και ισχυρή Ελλάδα στην περιοχή.
-Αγαπητοί Πόντιοι, συμπολίτες,
-Σήμερα που οι Πόντιοι δεν είναι μετανάστες στην Ελλάδα αλλά η ίδια η Ελλάδα, σήμερα που οι ρίζες του Ελληνισμού, οι τόποι χιλιετηρίδων Ελληνικής Ποντιακής Ιστορίας επιχειρείται να χάσουν την ταυτότητά τους και την Ελληνική Ποντιακή πολιτιστική τους κληρονομιά  αντισταθείτε η λήθη της ιστορίας σκοτώνει τα Έθνη.
-Στη δυσκολότερη περίοδο της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας που βιώνουμε καθημερινά την βαριά οικονομική μας σκλαβιά, που κλυδωνίζεται η ανεξαρτησία του Έθνους μας, μην λησμονείτε την γενοκτονία των Ποντίων, τέτοιες στιγμές η κερκόπορτα εθνικής μας ανεξαρτησίας πρέπει να σφραγίζεται. Το 1908 χρονιά ορόσημο για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που εκδηλώθηκε το κίνημα των νεοτούρκων και έθεσε στο περιθώριο το Σουλτάνο, οι Νεότουρκοι έδειξαν το εθνικιστικό τους πρόσωπο εφαρμόζοντας σχέδιο διωγμών του Χριστιανικού πληθυσμού επωφελούμενοι της εμπλοκής των Ευρωπαϊκών Κρατών στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και της εμπλοκής της Ελλάδας στην επίλυση του  «κρητικού ζητήματος».
-Μην ξεχνάτε ότι εν πολλοίς καλούμεθα να υλοποιήσουμε την στρατηγική σχεδίαση των ισχυρών στην περιοχή που χαράσσεται με προοπτική δεκαετιών από τα ισχυρά παγκόσμια κέντρα και τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα τα οποία τις περισσότερες φορές δεν επιθυμούν ισχυρή Ελλάδα και Ελληνισμό στην περιοχή.
 -Δύναμή μας η ιστορία μας, οι ρίζες μας, το εθνικό μας φρόνημα, η αδάμαστη Ελληνική ψυχή και το Ελληνικό πνεύμα με την παγκόσμια εκπροσώπησή του.
-Δυστυχώς η εκφραστές της εξουσίας του Ελληνισμού πολλές φορές δεν λειτούργησαν στο ύψος της αποστολής τους και της ιστορίας του Έθνους μας.
-Τέτοιες στιγμές είναι ανάγκη οι λαοί να βγαίνουν μπροστά από τις ηγεσίες τους διακηρύσσοντας αγωνιστικά τα αυτονόητα.
-Οι Τούρκοι ξερίζωσαν τον Ποντιακό Ελληνισμό από τις εστίες του με την γενοκτονία των Ποντίων.
-Με πίστη στην δίκαιο του αγώνα μας και με τιμή στην μνήμη των Ποντίων που σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν, εξοστρακίσθηκαν στην γενοκτονία των Ποντίων δηλώνουμε ότι:
-Θα κρατήσουμε την μνήμη της γενοκτονίας αιώνια περνώντας την από γενιά σε γενιά.
-Θα στηρίξουμε ως θεσμοί και Έλληνες μαζί με την ποντιακή κοινότητα την τεράστια Ελληνική Ποντιακή πολιτιστική κληρονομιά  που κληρονομήσαμε.
-Θα πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.
-Θα αντισταθούμε στην καταστροφική λήθη που η σιωπή μας στηρίζει.
-Αιώνια η μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής γενοκτονίας, ζήτω ο απανταχού Ποντιακός Ελληνισμός. 

                                            Δημήτριος  Στεργίου-Καψάλης
                                                    Δήμαρχος  Πεντέλης
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου