Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Παπακωνσταντίνου: "Αποδεκτή επί της αρχής η πρόταση Λοβέρδου"

   Διασπορά Υπηρεσιών ΟΚΑΝΑ στα Νοσοκομεία της Αττικής

Στις 4 Αυγούστου, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ενημερωθήκαμε από τον Δήμαρχο για τον σχεδιασμό του Υπ. Υγείας για διασπορά Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ σε πρώτη φάση σε 24 Κρατικά Νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και χορήγησης των υποκατάστατων ναρκωτικών ουσιών μέσω αυτών, σε όσους χρήστες είναι ενταγμένοι στο Πρόγραμμα.
              Αποδεκτή επί της αρχής η πρόταση, 
       με κανόνες και προϋποθέσεις η εφαρμογή της

Ο Συνδυασμός μας "ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" δια του επικεφαλής του Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε περιληπτικά ως εξής: "Πριν δυο χρόνια υπήρχε πρόταση του Υπ. Υγείας για μεταφορά των Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ σε 2-3 Νοσοκομεία της Αττικής εκτός Κέντρου. Ένα εξ αυτών ήταν και το "ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ"(Πτέρυγα Μπόμπολα). Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αντιδράσει καθώς στην ουσία επρόκειτο για μεταφορά του προβλήματος από ένα μέρος σε 2 ή 3 και το ερώτημα πρωτίστως ήταν, με ποια κριτήρια θα γινόταν η επιλογή τους.
Σήμερα η πρόταση είναι εντελώς διαφορετική. Αφορά όλα τα Κρατικά Νοσοκομεία και πιθανόν αύριο και τα Στρατιωτικά. Δεν μπορεί ως κοινωνία να είμαστε υποκριτές, ούτε να στρουθοκαμηλίζουμε. Σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των ναρκωτικών, στο Νομοθετικό, Θεραπευτικό και Εργασιακό πλαίσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενσκύψουν με υπευθυνότητα και ανθρωπιά. Δεν χρειάζονται μόνο λόγια συμπόνιας για τα "κακόμοιρα" τα παιδιά, που μπορεί να είναι της διπλανής ή της δικής μας πόρτας. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ. Πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι νομίζουν ότι δεν τους αφορά. Επί της ουσίας: Η διασπορά σε όλα τα Κρατικά Νοσοκομεία των Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, φαίνεται να είναι στη φάση αυτή, η καλύτερη λύση.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ για την πόλη μας;

Το "ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ" είναι στα όρια της πόλης, και έχει τις προϋποθέσεις: Μεγάλο ολοκληρωμένο Νοσοκομείο στα όρια του αστικού ιστού τριών Δήμων Αμαρουσίου, Πεντέλης & Βριλησσίων. Νοσοκομείο υπερτοπικού χαρακτήρα. Δέχεται περισσότερους από 1000 επισκέπτες την ημέρα. Οργανώνει την Ψυχιατρική του κλινική και το Τμήμα Υποδοχής χρηστών - ασθενών ναρκωτικών. Σαράντα επιλεγμένα άτομα που προβλέπεται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα είναι εύκολο να εξυπηρετηθούν.
"ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ": Δεν έχει τις προδιαγραφές ούτε μπορεί να τις έχει. Ούτε ως υποδομή Νοσοκομείου, ούτε χωροταξικά. Είναι στην καρδιά του κατοικημένου ιστού. Αντενδείκνυται. Εξ άλλου η πόλη μας μπορεί να συνεισφέρει στη διασπορά - αποκέντρωση των Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, μέσω του Σισμανογλείου".
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου κ. Δημήτρη Στεργίου - Καψάλη, όλοι οι Δήμαρχοι της Αττικής αποδέχτηκαν την πρόταση του Υπουργού Υγείας, πλην του ιδίου! Η Τοπική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ),εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστό ότι συμφωνεί με την πρόταση του Υπ. Υγείας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Όλα τα πολιτικά κόμματα - πλην ΚΚΕ - επίσης συμφωνούν.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3: Το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης έπειτα από τις τοποθετήσεις όλων των πτερύγων(ορισμένες τοποθετήσεις ήταν πράγματι ακραίες που θύμισαν την αντιμετώπιση του κάδου απορριμμάτων που όλοι συμφωνουν στη χρησιμότητά του, αλλά τον θέλουν μακριά από την πόρτα τους και μπροστά από την πόρτα του άλλου), κατέληξε σε συμβιβαστική πρόταση να δεχθεί την εγκατάσταση των Μονάδων στα μεγάλα Νοσοκομεία και όχι στα μικρά και με υποψήφιους δυνητικούς χρήστες των Υπηρεσιών, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 4: Η εφαρμογή κάθε μεταρρύθμισης κρίνεται στην πράξη: Υπουργείο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Διοικήσεις & Εργαζόμενοι Νοσοκομείων, Κοινωνικοί φορείς οφείλουν να συνεργαστούν για να ενδυναμώσουν τα θετικά και να αποδυναμώσουν τα αρνητικά. Γιατί σίγουρα θα υπάρξουν και προβλήματα …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου