Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Εισαγγελέας ψάχνει "οικονομικές ατασθαλίες" Διοίκησης Γραφάκου!

Εισαγγελική έρευνα για τις "οικονομικές ατασθαλίες" του τέως Δημάρχου Μελισσίων και νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ενοποιημένο Δήμο Πεντέλης, Μ. Γραφάκου, βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το ιστολόγιο  www.aftodioikisi.gr.
"Η έρευνα σημειώνει, η οποία είχε «παγώσει» με άνωθεν εντολές, ενεργοποιήθηκε εκ νέου έπειτα από σχετικό έγγραφο του δημάρχου Πεντέλης κ. Δημήτρη Στεργίου - Καψάλη, ο οποίος ζήτησε την επίσπευση της έρευνας που ξεκινά από το... 2009" !!!
Ο κ. Μ. Γραφάκος φέρεται, σύμφωνα και με υπ' αριθμ. 6846/7-9-09 αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (κοινοποιούμενη και προς το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης) των τότε δημοτικών συμβούλων Σεβαστού Βορέα, Παναγιώτη Γκατζόλη, Παναγιώτη Μούστρη, Ευαγγελίας Μπουσίου, Νικολάου Τόλιου και Αικατερίνης Χριστοφιλοπούλου, να εμπλέκεται σε σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ από το δημοτικό ταμείο, σπατάλες για ιδία χρήση, υποχρεώνοντας μάλιστα «τον ταμία του δήμου κ. Γεώργιο Ρέγγη να τηρεί "διπλά βιβλία", ώστε να μην παρουσιάζεται η πραγματική ταμειακή κατάσταση του δήμου στους εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου που θα ήθελαν να κάνουν έλεγχο στο ταμείο και είχε διατάξει τον ταμία να μη χορηγεί τα πραγματικά στοιχεία στους δημοτικούς συμβούλους που το τα ζητούσαν, δηλαδή με ιδιαίτερα τεχνάσματα αλλά και κατάχρηση της εξουσίας του προσπαθούσε να αποκρύψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους ελεγκτές».
Οι αποκαλύψεις του ταμία του Δήμου Μελισσίων
Στις 31-8-09, ενώπιον της Δημαρχιακής Επιτροπής Μελισσίων, η οποία εξέτασε αίτηση του ταμία Γεωργίου Ρέγγη για απόσπασή του στον ΕΣΔΚΝΑ, κατόπιν πιέσεων και σχετικών ερωτήσεων απάντησε ότι η θέλησή του να φύγει «οφείλεται στην κακή συνεργασία του με το δήμαρχο και στην πίεση που αυτός του ασκεί να προβαίνει σε παράνομες χρηματικές πράξεις».
                                   «Εκκρεμότητες»
Όπως σημειώνουν στην αναφορά τους οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι, από οικονομικές καταστάσεις που προσκόμισε ο ταμίας «διαπιστώνεται ότι ποσό 1.388.893 ευρώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα, δηλαδή έχει εκταμιευθεί χωρίς νόμιμα εντάλματα πληρωμής, μετά από εντολή του δημάρχου κ. Γραφάκου Εμμανουήλ».
Σε άλλη κατάσταση, πάντα σύμφωνα με την αναφορά των τότε δημοτικών συμβούλων Μελισσίων στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διαπιστώθηκε συνολικό ποσό 384.695,27 ευρώ, ποσό που «αποτελεί οικονομικές χορηγήσεις σε μετρητά, σε τρίτους, χωρίς νόμιμη αιτία και χωρίς παραστατικά, μετά από εντολή του δημάρχου κ. Εμμανουήλ Γραφάκου».

                              Κωδικός «Δήμος»
Έπειτα από ερώτηση της δημαρχιακής επιτροπής, ο τότε ταμίας του δήμου Γεώργιος Ρήγγας αποκαλύπτει επίσης «ότι τα ποσά που αναγράφουν την ένδειξη "ΔΗΜΟΣ", ύψους 15.981,40, είναι προκαταβολές που έχει λάβει από έτους ο δήμαρχος, με ανανεούμενες αποδείξεις».

                                    Και ... «λοιπά»
Χωρίς απόδειξη και χωρίς καμιά δικαιολογία, ο τ. δήμαρχος Μελισσίων, σύμφωνα με τους τότε δημοτικούς συμβούλους, έχει πάρει από το δημοτικό ταμείο 53.000 ευρώ, ενώ έχει κάνει και «δέκα αναλήψεις με την ένδειξη "ΦΕΣΤΙΒΑΛ", συνολικού ποσού 35.836 ευρώ, χωρίς παραστατικά».

                                «ΓΗΓΕΡΓΟΝ»
«Το ποσό των 60.000 ευρώ στην εταιρεία "ΓΗΓΕΡΓΟΝ" στις 17 και 18/3/2009 έχει γίνει με "απόδειξη πληρωμής" του ταμείου του δήμου και όχι απόδειξη ή τιμολόγιο της εταιρείας».

                                                   ΑΜΝΕΠ
«Ακόμη, στη διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία "ΑΜΝΕΠ" (των δήμων Μελισσίων, Ν. Πεντέλης, Κηφισίας και Αγ. Παρασκευής έχουν γίνει χορηγήσεις 47.615,07 ευρώ χωρίς νόμιμα παραστατικά και χωρίς νόμιμο λόγο».

Αναφορά προς το δήμαρχο Πεντέλης
Ο ίδιος ο τέως ταμίας του τ. δήμου Μελισσίων Γεώργιος Ρέγγης, με αναφορά του προς το δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου, φέρνει και νέες αποκαλύψεις από το όργιο της σπατάλης από τον τ. δήμαρχο Εμμανουήλ Γραφάκο.
Όπως λέει, «στις 6/3/2009, ο δήμος Μελισσίων, με το αρ. 84 γραμμάτιο είσπραξης, μέσω Τράπεζας της Ελλάδας εισέπραξε το ποσό των 1.107.930 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αφορούσε στις πιστοποιήσεις αριθμ. 9Η, 11η, 12η, μέρος 13ης για το έργο "Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου".
Η αριθμ. 53292335-9 επιταγή Τράπεζας Ελλάδας, 1.107.930, οπισθογραφήθηκε από τη "ΓΗΓΕΡΓΟΝ" και κατετέθη στο λογαριασμό του δήμου Μελισσίων διότι η "ΓΗΓΕΡΓΟΝ" έχει εκχωρήσει σε διάφορες τράπεζες τις απαιτήσεις της».

                   Και νέα ποσά για τη «ΓΗΓΕΡΓΟΝ»
Όπως αναφέρει προς το δήμαρχο Πεντέλης ο Γεώργιος Ρέγγης, «στις 17/3 και 18/3 2009 έδωσα στον κ. Γραφάκο 35.000 ευρώ και 25.000 ευρώ μετρητά για τη "ΓΗΓΕΡΤΟΝ" έναντι του ποσού που όφειλε ο δήμος Μελισσίων και σαν διευκόλυνση (από το δήμαρχο) προς την εταιρία για να καθυστερήσει την καταβολή της οφειλής επειδή τα χρήματα είχαν ξοδευτεί σε διάφορες άλλες υποχρεώσεις του δήμου».

                           Απόδειξη-φωτοτυπία
Όπως σημειώνει ο ταμίας, παρά τις οχλήσεις στον τ. δήμαρχο Μελισσίων να του δοθούν οι σχετικές αποδείξεις ώστε να κλείσει λογιστικά το θέμα, εκείνος κωλυσιεργούσε, και στο τέλος, «στις 3/2/10, με κάλεσε ο δήμαρχος και μου έδειξε από απόσταση μια απόδειξη 60.000 ευρώ από τη "ΓΗΓΕΡΓΟΝ". Δε μου την έδινε, όμως, παρά μόνο φωτοτυπία».

                   Απόδειξη με... καθυστέρηση
Τελικά, όπως λέει ο ταμίας Γεώργιος Ρέγγης, έφτασε στα χέρια του η πρωτότυπη απόδειξη το... 2010 (αρ. απόδειξης 2/3-2-0 και αριθμ. Πρωτοκόλλου 364/3-2-0).

                 Αναζητούνται... 300.800 ευρώ
Ωστόσο, όπως αναφέρει, «το ποσόν που εισέπραξε συνολικά η "ΓΗΓΕΡΓΟΝ" από το Δήμο Μελισσίων μέχρι 31/12/2010 είναι 807.130 ευρώ. Το ποσό που εισέπραξε ο Δήμος Μελισσίων για τη "ΓΗΓΕΡΓΟΝ" είναι 1.107.930 ευρώ. Υπολειπόμενο ποσό 300.800ευρώ».

            Και άλλες ατασθαλίες οσονούπω
Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, έρευνες γίνονται και για 137.193,89 ευρώ που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στον τ. δήμο Μελισσίων για την αναβάθμιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ (ΤΕΡΚΑΤ), ενώ στον αέρα βρίσκονται και 1.213.651 ευρώ που εισέπραξε στο δημοτικό του ταμείο ο τ. δήμαρχος Εμμανουήλ Γραφάκος από παράνομα τέλη που επέβαλε σε επιχειρήσεις (όπως, για παράδειγμα, στις εταιρείες «Μουστάκας», «Σκλαβενίτης» κτλ.).
Τα χρήματα αυτά... αγνοούνται, ενώ τα τέλη κρίθηκαν παράνομα και απερρίφθησαν τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας (υπ' αριθμ. 3901/10 για «Σκλαβενίτη» και υπ' αριθμ. 3902/10 για «Μουστάκας» αποφάσεις) όσο και από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Επιπλέον, η διοίκηση Γραφάκου στον τ. δήμο Μελισσίων έπαιρνεένα -μη νόμιμο- τέλος 0,50 ευρώ από τους δημότες για την «Τράπεζα της Γης», το οποίο ενσωμάτωνε στα λειτουργικά έξοδα και δεν το διέθετε στο σκοπό για τον οποίο το εισέπραττε.
Επίσης, όπως έχει καταγγείλει ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου, «δεν απέδειδε ούτε τις οφειλές για ενοίκιο, ποσού89.958 ευρώ, στο κληροδότημα Καλαμβόκη, όπου στεγαζόταν ο δήμος τα έτη 2009-2010.
Δεν απέδιδε τις αποζημιώσεις ενοικίων των πυρόπληκτων, ποσού53.550 ευρώ, ενώ διέθεσε δάνειο που πήρε ο δήμος για λειτουργικά και δεν το χρησιμοποίησε για την αγορά του οικοπέδου της πλατείας Πόγκα, ποσού 661.000 ευρώ»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου