Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Απασχόληση σε 160 άνεργους με εργοδότες ΜΚΟ !!!

A Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από τα πρακτικά της με αριθμ. 21/2011 τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού Συμβουλίου
Αριθμ.Απόφασης: 189/2011
Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η
«Έγκριση Συνεργασίας με φορέα Πρόσληψης και Διάθεσης Προσωπικού για την εφαρμογή του Προγράμματος Απασχόλησης Ανέργων, σε εργασίες Κοινωφελούς Χαρακτήρα και εξουσιοδότηση του κ. Δημάρχου»
Στα Μελίσσια και στο Δημοτικό κατάστημα, σήμερα την 13η του μηνός Ιουλίου 2011
Σημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00, συνήλθε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης ύστερα από την με αριθμό πρωτοκόλλου 18468/8-7-2011 έγγραφη πρόσκληση της Προέδρου που επιδόθηκε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και στον Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87).
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο τριάντα τριών (33) μελών βρέθηκαν παρόντα είκοσι εννέα (29) μέλη και ονομαστικά:
ΑΠΟΝΤΕΣ: 1) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  ΓΡΑΦΑΚΟΣ, 2)ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ, 3) ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΗ & 4)ΒΛΑΣΣΙΟΣ  ΣΙΩΜΟΣ
ΑΠΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ:
ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΛΙΟΣ & ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΛΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΕΙΣ: Η δημοτική Σύμβουλος κα Αναστασία  Κοσμοπούλου προσήλθε κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων – ερωτήσεων, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κος Βλάσσιος Σιώμος  και κα Ελένη Πολίτη προσήλθαν κατά την συζήτηση του 12ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ: Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κος Δημήτριος Σταυρόπουλος , κος Κων/νος Καλλιανιώτης  αποχώρησαν κατά τη συζήτηση του 12ου θέματος της ημερησίας διάταξης θέματος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Βασίλειος Λάζος  αποχώρησε πριν τη συζήτηση του 14ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού "Ανθρώπινη Πολιτεία" κος Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου  και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κος Βασίλειος Κωστόπουλος  και κος Ιωάννη Σαφλιάνης ς αποχώρησαν κατά την συζήτηση του 17ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης" κος Αναστάσιος Καρατζής  αποχώρησε πριν την συζήτηση του 18ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Βλάσσιος Σιώμος  απουσίαζε κατά την ψήφιση του 15ου και κατά τη συζήτηση του 16ου θέματος της ημερησίας διάταξης και αποχώρησε πριν την συζήτηση του 18ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Ο Δήμαρχος κος Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης προσήλθε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Παρούσα ήταν και η δημοτική υπάλληλος κα Φυλακτού Σοφία για την τήρηση των πρακτικών της συνεδρίασης.
Η Πρόεδρος εισηγούμενη το 12ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, έδωσε τον λόγο στον Αντιδήμαρχο κο Παναγιώτη  Μούστρη ο οποίος ανέφερε τα εξής:

1. Με το υπ’ αριθμ. 17634/οικ. 6135/1-6-2011 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων εκδόθηκε η υπ’ αριθ.37/2011 Ανοιχτή Πρόσκληση, με την οποία καλεί τους Φορείς που έχουν τις προϋποθέσεις να υποβάλλουν αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση 5 μηνών, για παροχή εργασιών κοινωφελούς χαρακτήρα.
2. Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι ιδιωτικοί φορείς που διαθέτουν ανάλογη οργάνωση και διαχειριστική επάρκεια.
3. Οι Δήμοι δεν μπορούν να καταστούν ανάδοχοι των προγραμμάτων, μπορούν όμως να συνεργαστούν με έναν από τους φορείς που δικαιούνται και ν’ απασχολήσουν το προσωπικό που θα προσληφθεί.
4. Ο Δήμος μας εξέτασε αμέσως διάφορους φορείς που θα μπορούσαν να γίνουν ανάδοχοι και επέλεξε τελικά την ΜΚΟ «ΚΕΑΝ», η οποία διαθέτει ανάλογη πείρα, έχει την απαιτούμενη οργάνωση και διαθέτει διαχειριστική επάρκεια, ώστε να έχει τις προϋποθέσεις να
καταστεί ανάδοχος, για λογαριασμό του Δήμου.
5. Ο Δήμος, ως συμπράττων φορέας, κατάρτισε πρόγραμμα απασχόλησης 160 συνολικά ατόμων, τα οποία θα απασχοληθούν σε δύο συνεχόμενα 5μηνα, ώστε να καλύψουμε συνολικά ανάγκες του Δήμου για 10 μήνες.
6. Οι τομείς που θ’ απασχοληθούν τ’ άτομα που θα μας δώσουν είναι ενδεικτικά οι ακόλουθοι (οι τομείς και οι ακριβείς αριθμοί θα καθοριστούν οριστικά, σε συνεργασία με τον ανάδοχο, κατά τη σύνταξη του μνημονίου Συνεργασίας, ανάλογα με τις τελευταίες πληροφορίες για την πολιτική του Υπουργείου)
α. Διατήρηση της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Οργάνωσης Βιβλιοθηκών: Άτομα 38.
β. Συνεργεία Αποκατάστασης Κοινωνικών Υποδομών: Άτομα 28.
γ. Έργα Συντήρησης και Μικρά Κατασκευαστικά Έργα _ημοσίων και Αθλητικών
Υποδομών (Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Σχολεία, Πάρκα, Παιδικές Χαρές, κλπ): Άτομα 20
δ. Καλοκαιρινή _ημιουργική Απασχόληση: Άτομα 20.
ε. Φύλαξη, Σίτιση και Καθαριότητα των _ημοτικών, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών: Άτομα 48.
στ. Κοινωνικό Παντοπωλείο, Εστιατόριο, Ιματιοθήκη: Άτομα 6.
Ο τελικός αριθμός κατά κατηγορία θα διαμορφωθεί κατά την τελική κατάρτιση του μνημονίου συνεργασίας, σε συνεργασία με τον Ανάδοχο.
7. Η πρόσληψη θα γίνει από τον ανάδοχο με κριτήρια και διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ.
8. Οι προσλήψεις εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν περί το τέλος Σεπτεμβρίου. Για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στις διαδικασίες πρόσληψης θα εκδοθούν έγκαιρα ανακοινώσεις από τον Ανάδοχο και από το Δήμο, μετά την έγκριση του Προγράμματος.
9. Για τη συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα και τη συνεργασία μας με την ΚΕΑΝ, ως συμπράττοντος φορέα, απαιτείται η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και εξουσιοδότηση του κ. Δημάρχου να υπογράψει με τον ανάδοχο το Μνημόνιο Συνεργασίας.
10. Από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Π/Υ του Δήμου.
11. Παρακαλούμε για τη λήψη απόφασης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο
Αφού άκουσε την εισήγηση του κου Αντιδημάρχου.
Αφού έλαβε υπόψη του το υπ’ αριθμ. 17634/οικ. 6135/1-6-2011 έγγραφο της Γενικής
Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, τις διατάξεις του Ν. 3463/06 ( ΦΕΚ Α’
114/8-6-06 ) <<Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων>>, του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 138/7-6-2010).
Μετά από διαλογική συζήτηση και τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων που περιέχονται αναλυτικά στα επίσημα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.
Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης» κος Καρατζής Αναστάσιος, διαφώνησε, λέγοντας μεταξύ άλλων: Θέλετε να κάνετε διαχείριση της ανεργίας μέσα από την «κοινωφελή εργασία» και όχι διαχείριση της εργασίας. Η κοινωφελής εργασία
ανακυκλώνει την ανεργία και την απασχόληση και υποβαθμίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες με πρώτα θύματα τις γυναίκες. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αξιοποίηση ανέργων ως φτηνό δυναμικό. Κυβέρνηση και αστική τάξη επιδιώκουν να διαχειριστούν το πρόβλημα της ανεργίας, που παίρνει τεράστιες διαστάσεις και αγγίζει μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση μοιράζει την ανεργία, τη διακόπτει με σύντομα διαστήματα «κοινωφελούς εργασίας» και στη συνέχεια παραπέμπει τους ανέργους σε τυχόν επανάληψη του προγράμματος μετά από 12 μήνες. Έτσι πλασματικά μειώνει τους δείκτες ανεργίας. Χρησιμοποιούν τους ανέργους για να κλείσουν τρύπες σε τομείς κυρίως κοινωνικής πολιτικής, για να διατηρήσουν σε μια υποτυπώδη λειτουργία υποδομές και υπηρεσίες μειώνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους σε αυτές. Μειώνουν με αυτόν τον τρόπο το κόστος της κοινωνικής πολιτικής για το κράτος, εξοικονομούν χρήματα τα
οποία διοχετεύουν με διάφορους τρόπους στο κεφάλαιο, τα μετατρέπουν σε επιδοτήσεις και
φοροαπαλλαγές για την εργοδοσά ... «Όχι λοιπόν στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας. Ναι στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα για να ζούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια».
Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κος Λάζος Λεωνίδας διαφώνησε λέγοντας, πρόκειται για ένα σκλαβοπάζαρο, ένα εμπόριο φευγαλέας ελπίδας. Αισθάνομαι ντροπή γιατί ερχόμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να βοηθήσουμε, πετώντας ένα ξεροκόμματο σε ανθρώπους που έχουν υποχρεώσεις.
Η Δημοτική Σύμβουλος του Συνδυασμού «Πεντέλη στο Ύψος της» κα Κοσμοπούλου Αναστασία, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι: «Εφόσον επικαλείσθε τη διαφάνεια, οφείλατε να μας έχετε προσκομίσει ένα σχέδιο του μνημονίου που θα υπογραφεί, οφείλατε να προτείνετε  τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής» και κλείνοντας ζήτησε τη λήψη ομόφωνης απόφασης για τη διενέργεια των προσλήψεων «μέσω ΑΣΕΠ» και όχι με διαδικασίες «τύπου ΑΣΕΠ» και τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για τη διενέργεια των προσλήψεων.
Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Ανθρώπινη Πολιτεία» κος Δημοσθένης  Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας με αυτόν τον τρόπο, αλλά το δίλημμα που μπαίνει είναι, ότι υπάρχουν χιλιάδες άνεργα παιδιά. Είναι έξω από τις επιλογές μας η συμμετοχή μας σε τέτοια προγράμματα. Αν και θεωρώ ότι μας ντροπιάζει ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλά στη λογική της ανεργίας και προκειμένου να μην μείνει κάποιος άνεργος έστω και για πέντε μήνες, θα ψηφίσουμε θετικά με πόνο ψυχής.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος του ιδίου Συνδυασμού κος Σαφλιάνης Ιωάννης, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι είναι πρόχειρη η εισήγηση γιατί δεν περιέχει το μνημόνιο, θεωρεί ότι καλό θα ήταν να γίνουν οι προσλήψεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ, αλλά θα καθυστερήσουν αρκετά και συμφωνεί να γίνουν με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ και κατέληξε ότι θα ψήφιζε ευχαρίστως το θέμα, αλλά λόγω των παραπάνω θα ψηφίσει με επιφύλαξη.
 Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Πεντέλη εν δράσει» κος Φειδοπιάστης Αντώνιος τοποθετούμενος αναρωτήθηκε γιατί ο Δήμος απευθύνθηκε στην «ΚΕΑΝ» και όχι στη ΓΣΕΕ που κάνει την ίδια δουλειά. Θεωρεί ότι το πρόγραμμα αυτό είναι καθαρή μορφή stage, σε χειρότερη μορφή καθώς δεν επιλέγονται από τον _ήμο τα άτομα που θα στελεχώσουν το πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία θα ισχυρίζεται ότι μείωσε την ανεργία. Πρόκειται για ρουσφετολογικές προσλήψεις, ο κόσμος θα είναι όμηρος για πέντε μήνες και θα παρακαλάει για δουλειά. Δημιουργούμε χαμηλόμισθους που δεν θα καταγράφονται στους άνεργους της χώρας. Η σημερινή κατάσταση δεν επιβάλλει να ψηφίσουμε με πόνο καρδιάς.Γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι κινδυνεύουν να δουλεύουν και να πάρουν τα χρήματά τους πολύ αργότερα;
Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Μελίσσια – Πεντέλη Μαζί» κος Τόλιος Νικόλαος, διαφώνησε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιο μυαλό σκέφτηκε αυτό το σχέδιο;» Φτάσαμε σε σημείο να μην είναι κανείς ελεύθερος να ψηφίζει ότι θέλει. Κάθε ψήφος επηρεάζει όλους μας. Αναγκαζόμαστε να παίρνουμε τέτοια προγράμματα που είναι αποικιοκρατικά, που είναι «γαλέρα» και λυπάμαι για αυτό.
Με ψήφους είκοσι έξι (26) ΥΠΕΡ και τέσσερις (4) ΚΑΤΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, Μειοψηφούντων των Επικεφαλής, του Συνδυασμού «Πεντέλη εν δράσει» κου Αντωνίου Φειδοπιάστη , του Συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης» κου Αναστασίου Καρατζή , του Συνδυασμού «Μελίσσια – Πεντέλη Μαζί» κου ΝικολάουΤόλιου  και του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου κου Λεωνίδα Λάζου:
Α. Εγκρίνει τη συνεργασία του Δήμου με την Μ.Κ.Ο «ΚΕΑΝ», για την εφαρμογή του Προγράμματος Απασχόλησης Ανέργων, σε Εργασίες Κοινωφελούς Χαρακτήρα, η οποία διαθέτει ανάλογη πείρα, έχει την απαιτούμενη οργάνωση και διαθέτει διαχειριστική επάρκεια, ώστε να έχει τις προϋποθέσεις να καταστεί ανάδοχος, για λογαριασμό του Δήμου.
Ο Δήμος, ως συμπράττων φορέας, κατάρτισε πρόγραμμα απασχόλησης 160 συνολικά ατόμων, τα οποία θα απασχοληθούν σε δύο συνεχόμενα 5μηνα, ώστε να καλύψουμε συνολικά ανάγκες του Δήμου για 10 μήνες.
Οι τομείς που θ’ απασχοληθούν τ’ άτομα που θα μας δώσουν είναι ενδεικτικά οι ακόλουθοι (οι τομείς και οι ακριβείς αριθμοί θα καθοριστούν οριστικά, σε συνεργασία με τον ανάδοχο, κατά τη σύνταξη του μνημονίου Συνεργασίας, ανάλογα με τις τελευταίες πληροφορίες για την πολιτική του Υπουργείου)
α. Διατήρηση της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Οργάνωσης Βιβλιοθηκών: Άτομα 38.
β. Συνεργεία Αποκατάστασης Κοινωνικών Υποδομών: Άτομα 28.
γ. Έργα Συντήρησης και Μικρά Κατασκευαστικά Έργα Δημοσίων και Αθλητικών Υποδομών (Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Σχολεία, Πάρκα, Παιδικές Χαρές, κλπ): Άτομα 20
δ. Καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση: Άτομα 20.
ε. Φύλαξη, Σίτιση και Καθαριότητα των Δημοτικών, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών: Άτομα 48.
στ. Κοινωνικό Παντοπωλείο, Εστιατόριο, Ιματιοθήκη: Άτομα 6.
Β. Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για την υπογραφή μνημονίου Συνεργασίας με την Ανάδοχο ΜΚΟ «ΚΕΑΝ»
Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου.
Αυτή η απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 189/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου