Τρίτη 1 Μαΐου 2012

O φόβος του Δικομματισμού, πριν από τα πέναλτυς της Κυριακής

                  Εντρομα τα εκλογικά επιτελεία
Νέας ΝΔ & ΠαΣοΚ, Ντόρας & ΚαρατζαΦΥΡΕΡ
Μεγαλώνει ο θυμός στην κοινωνία 7 ημέρες πριν από τις εκλογές -ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δίνουν μάχη για το 40% -Πρωτοφανής η δυναμική της Χρυσής Αυγής στις νεαρές ηλικίες
Οι επιτελείς των κομμάτων εξουσίας αναζητούν τη στρατηγική που θα τους επιτρέψει να εξέλθουν του αδιεξόδου στο οποίο τους έχει φέρει η επιλογή της υπερψήφισης του μνημονίου. Από τις αρχές της εβδομάδας διεξάγονταν κυλιόμενες έρευνες, οι οποίες κατέγραφαν σε ημερήσια βάση τις τάσεις της κοινής γνώμης. Την Παρασκευή, δε, οι αρχηγοί των κομμάτων παρέλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις, με σταθμισμένο δείγμα και αναγωγές.
Το σύνολο των ευρημάτων επιβεβαιώνει... το κλίμα που είχε διαμορφωθεί και προ της απαγόρευσης δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ το άθροισμα του δικομματισμού στην πρόθεση ψήφου μετά δυσκολίας προσεγγίζει το 40%. «Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος που έχουν θέσει οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς», αναφέρει έμπειρος δημοσκόπος.
Το στοιχείο, όμως, που φαίνεται ότι προβληματίζει έντονα τους δημοσκόπους έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τα καθημερινά κύματα των ερευνών προκύπτουν μικρές τάσεις αποσυσπείρωσης, γεγονός πρωτοφανές για το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απομένει ως τις εκλογές. Για παράδειγμα, η Ν.Δ. έδειξε να πληρώνει δημοσκοπικά την επιλογή των όσων διαδραματίστηκαν με την υποψηφιότητα Συμπιλίδη.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να δυσκολεύεται (εξαιρετικά) να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που κατευθύνθηκαν κυρίως προς τα κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ - Δημοκρατική Αριστερά).
 Έτσι η αδυναμία των δύο κομμάτων να καταφέρουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους έχει ως συνέπεια το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Από τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων προ των αναγωγών καταγράφεται ένα εφιαλτικό πολιτικό τοπίο, αφού στην πρόθεση ψήφου τα δύο μεγάλα κόμματα ξεπερνούν μετά μεγάλης δυσκολίας το 30%, δίνοντας μάχη για το 40%.
 Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι σε μία από τις σφυγμομετρήσεις το ΠΑΣΟΚ πλασάρεται στην τρίτη θέση. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι οι δημοσκόποι για πρώτη φορά δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε αναγωγή εκλογικού αποτελέσματος, αφού -πέραν του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων- καταγράφονται πρωτόγνωρες συμπεριφορές στο εκλογικό σώμα, που κάλλιστα μπορούν, όπως υποστηρίζουν, να οδηγήσουν σε εκπλήξεις το βράδυ της 6ης Μαΐου.

                      «Ξεφουσκώνει» ο Κουβέλης
Στο σύνολο των μυστικών δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μία από τις σημαντικότερες μεταβολές έχει να κάνει με τη διαφαινόμενη αποδυνάμωση της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φώτη Κουβέλη.
 Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, τόσο στις κυλιόμενες όσο και στις δημοσκοπήσεις που παραδόθηκαν πριν από δύο μέρες στα κόμματα, η ΔΗΜ.ΑΡ. δείχνει να έχει μια αξιοπρόσεκτη απώλεια της δύναμής της. Οι ψηφοφόροι που φεύγουν από το κόμμα Κουβέλη στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κατευθύνονται προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Εκεί, όταν τους τίθεται το ερώτημα «Τι θα ψηφίζατε αν είχαμε σήμερα εκλογές;», η πλειοψηφία δείχνει να προτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα μικρό ποσοστό επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχει και μια μερίδα με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά που κατευθύνεται προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες του κ. Πάνου Καμμένου. Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών, το ποσοστό του κ. Κουβέλη θεωρείται το πιο ευάλωτο μεταξύ των λοιπών.

                         Άνοδος του ΑλέξηΤσίπρα
Μεγάλος κερδισμένος από τις μυστικές δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται να κινείται σταθερά σε διψήφια ποσοστά. Από την ανάλυση των ευρημάτων οι ερευνητές δεν αποκλείουν, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να συσπειρωθεί το ΠΑΣΟΚ, να υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις όσον αφορά στην τελική κατάταξη το βράδυ των εκλογών. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι, σε αντίθεση με τη ΔΗΜ.ΑΡ., η στρατηγική που ακολουθεί την τελευταία εβδομάδα ο κ. Αλέξης Τσίπρας προσελκύει τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

           Δυναμική για Καμμένο και Χρυσή Αυγή
Στις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν το τελευταίο πενθήμερο καταγράφεται μια έντονη δυναμική τόσο των Ανεξάρτητων Ελλήνων όσο και της Χρυσής Αυγής.
Το κόμμα Καμμένου κινείται σταθερά πάνω από το 10%, ενώ το ακροδεξιό σχήμα δείχνει να λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό της λεγόμενης ψήφου διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτώμενων που απαντούν ότι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή είναι νεανικό κοινό, εξέλιξη που πιστοποιεί ότι επί της ουσίας μάλλον δεν μπαίνει στον κόπο να ενημερωθεί για το τι πραγματικά πρεσβεύει το κόμμα που έχει επιλέξει να ψηφίσει. Ανεξάρτητα, πάντως, από τα επιμέρους στοιχεία της επιλογής, αξίζει να επισημανθεί ότι η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να καταγράφει ποσοστά 6%-9% σε περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αφορά τον αριθμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή κινείται γύρω στο 15%. Το γεγονός ότι δεν έχει εκτοξευτεί η δύναμη του δικομματισμού -παρά το ότι μειώθηκαν οι αναποφάσιστοι- έχει εξήγηση. Και αυτή έχει να κάνει με την πολυδιάσπαση που υπάρχει στα κόμματα. Επί της ουσίας, και για πρώτη φορά, αξιοσημείωτα ποσοστά λαμβάνουν περίπου 12 πολιτικοί σχηματισμοί.
Το ερώτημα που πλανάται - και λογικά - στον πολιτικό ορίζοντα έχει να κάνει με το τι μέλλει γενέσθαι. Οι δημοσκόποι, που έχουν πιο σαφή εικόνα, εκτιμούν ότι οι επόμενες πέντε ημέρες θα είναι καθοριστικές για την αλλαγή του τοπίου. Αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί και οι επιτελείς των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι θα επιδιώξουν να συσπειρώσουν από τη μία τον κόσμο τους και από την άλλη να αποδυναμώσουν τα συγγενικά σχήματα. Πάντως, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η επόμενη σύνθεση της Βουλής θα περιλαμβάνει από 8 έως 10 κόμματα. Με βάση τις τελευταίες έρευνες ιδιαίτερη δυναμική έχει προσδώσει στον ΛΑΟΣ η παρουσία του κ. Γιώργου Κύρτσου, ενώ καθοριστικό ρόλο για την είσοδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Βουλή αναμένεται να παίξει το ποσοστό που θα συγκεντρώσει στην Κρήτη.



Τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις πριν από την απαγόρευση
Σε κάθε περίπτωση αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή έδειχναν τη Ν.Δ. να προηγείται με ποσοστά που ξεκινούσαν από το 17,5% και έφταναν το 25,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο με ποσοστά που ξεκινούσαν από το 12% και στην καλύτερη περίπτωση άγγιζαν το 19,1%.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν μαζί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν θα ξεπερνούσε κατά πολύ τους 151 βουλευτές και, κατά συνέπεια, θα ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη. Από κει και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια χρονική στιγμή κινείται περίπου στο 12%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μεταξύ 8%-10%, το ΚΚΕ στο 9%, η Δημοκρατική Αριστερά στο 8%, η Χρυσή Αυγή στο 5%, ο ΛΑΟΣ στο 4%, ενώ οι Οικολόγοι-Πράσινοι και η Δημοκρατική Συμμαχία κατέγραφαν ποσοστά οριακής εισόδου στη Βουλή.

                  Β' ΑΘΗΝΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ 5ο,
πίσω από Τσίπρα, Καμμένο, Σαμαρά και Παπαρήγα
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο συνδέεται με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στη Β' Αθήνας, που ως γνωστόν αποτελεί το 14% του συνολικού εκλογικού σώματος.
Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δικομματισμός αποτυπώνεται πιο έντονα.
Συγκεκριμένα, και πάντα με βάση τα στοιχεία που έφτασαν στα κομματικά επιτελεία, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μοιράζονται την 5η και 3η θέση αντίστοιχα. Τα ποσοστά των δύο κομμάτων δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές κινούνταν σε μονοψήφια νούμερα.
Σε δύο από τις δημοσκοπήσεις που περιήλθαν στη διάθεσή μας, στη Β’ Αθήνας μπροστά από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εμφανίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει χάσει το 60% της δύναμής του, που έχει οδηγηθεί πρωτίστως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά και δευτερευόντως προς την Κοινωνική Συμμαχία των Κατσέλη - Καστανίδη και τους Οικολόγους-Πράσινους.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη Ν.Δ., φαίνεται ότι έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την αυτόνομη κάθοδο του κ. Καμμένου, ο οποίος καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στη Β΄ Αθήνας.
Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που διενήργησαν οι εταιρείες MRB, Alco, Marc, Rass και Kapa-Research, ένα ποσοστό Νεοδημοκρατών (κυρίως νέων) κατευθύνεται προς τη Χρυσή Αυγή.
Το ακροδεξιό σχήμα καταγράφει ποσοστά πολύ κοντά σ’ αυτά των τελευταίων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Α' και Β' Αθήνας, που ουσιαστικά αποτελούν και τις βασικές δεξαμενές του.

    Ο μεγάλος χαμένος από την άνοδο της Χρυσής Αυγής
                   είναι ο ΛΑ.Ο.Σ του κ. Καρατζαφέρη
Από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας υπάρχει ευρύ εκλογικό σώμα με έντονα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημοσκόποι έχει να κάνει με τους ψηφοφόρους που αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους.
Με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται το άθροισμα των εν λόγω ψηφοφόρων είναι ικανό να ανατρέψει άρδην το σκηνικό το βράδυ των εκλογών.
Και είναι απολύτως λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι για να ολοκληρωθεί μια δημοσκόπηση 1.200 ατόμων απαιτείται (πλέον) πενταπλάσιος αριθμός τηλεφωνημάτων απ’ αυτόν που χρειάζονταν κατά το παρελθόν οι δημοσκόποι.

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 29/04/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου