Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

«Άγια των Αγίων» η Πεντέλη ΙΙ

                                           ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ*
Τον Μάρτιο του 2012, σε ανύποπτο χρόνο, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ η οποία επέτρεπε στην Eκκλησία να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη.
Μετά από έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, την κατακραυγή από περιβαλλοντικές οργανώσεις, που για δεκαετίες αγωνίζονται για την προστασία της Πεντέλης, όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που δραστηριοποιούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση του δήμου, και φυσικά με την πρωταγωνιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και στο κινηματικό και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο παρέμβασης, απετράπη αυτή η εξέλιξη.
Το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και θα συζητηθεί σύντομα και στην ολομέλεια, μεταξύ άλλων, επαναφέρει και το ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη. Έρχεται ξανά στην επιφάνεια αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, που δρομολογούνται στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης.
Η Εκκλησία της Ελλάδας, γνωστή για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο και για την περιβαλλοντική της ευαισθησία, σχεδιάζει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη. 
Θα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και ίσο με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης! Δηλώνουν δε, ότι τα άλλα 20.000 περίπου στρέμματα θα γίνουν πράσινο…
 Η Εκκλησία και το πρασίνισμα του καμένου βουνού χρησιμοποιούνται για άλλη μια φορά ως «Δούρειος Ίππος» για να κάνει τις ιερές business η Μονή Πεντέλης.
Δεν είναι όμως αλήθεια ότι η Εκκλησία αναλαμβάνει να αναδασώσει αυτά τα 20.000 στρέμματα, καθώς η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής έχει συντάξει μελέτη που εγκρίθηκε (με αριθμό 3901/19-102010) για 132.000 στρέμματα στην Πεντέλη. 
Η Μονή Πεντέλης θα κάνει αναδάσωση με αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί...
 Μέχρι σήμερα έχουν ήδη γίνει οι εξής αναδασώσεις:
* ΣΠΑΠ 5.000 στρέμματα Κοκκιναράς.
* Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής 4.500 στρέμματα το 2010-11 με εργολαβίες, στις περιοχές Πουρνάρα, Καραούλι, Καλίσια, Μαυρηνόρα.
* Το 2012/3 από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής θα αναδασωθούν στις ίδιες περιοχές 4.000 στρέμματα.
 Το “πάρκο” σχεδιάζεται να γίνει εντός της ζώνης προστασίας, σε περιοχή που κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 2009. Η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στη συγκεκριμένη έκταση επιβραβεύει και δεν αποθαρρύνει μελλοντικούς εμπρησμούς. Το τραγικό είναι ότι για την εγκατάσταση των πάνελ θα κοπούν ήδη υπάρχοντα δέντρα. Η μεγαλόστομη διακήρυξη του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, «όπου ήταν πράσινο θα γίνει ξανά πράσινο», είναι προφανές ότι δεν δεσμεύει τον Σαμαρά που σήμερα κυβερνά.
 Η θερμοκρασία στην περιοχή υπολογίζεται να ανέβει 2-3 βαθμούς. Το Πεντελικό Όρος, που, αν και καμένο, σιγά σιγά αναγεννάται με φυσικό τρόπο, είναι ένα από τα ελάχιστα φυσικά air condition της πρωτεύουσας κατά τους αβίωτους καλοκαιρινούς μήνες και η διάσωσή του αφορά όλους τους Αθηναίους. 
Η αλλαγή στη φυσιογνωμία της περιοχής θα είναι σημαντική. 
Η μονάδα παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεφυτρώσει εκεί όπου λίγα χρόνια πριν ήταν πυκνό δάσος. Η πανίδα θα υποστεί μη αναστρέψιμες βλάβες.
Η εγκατάσταση ΑΠΕ σε αυτή την έκταση είναι το πρώτο βήμα για να γίνει αλλαγή χρήσης γης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο Πεντελικό ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας 755/88, το οποίο εδώ και 23 χρόνια απέτρεψε τις προσπάθειες που έγιναν για οικοπεδοποίηση, όπως και τις δράσεις με στόχο την οικονομική κερδοφορία που θα επιβάρυναν το περιβάλλον. Αν σήμερα αποδεχθούμε την καταστρατήγηση του Προεδρικού Διατάγματος, τότε είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα ανοίξει ο δρόμος για περιβαλλοντική κακοποίησή του.
Η Πεντέλη για τους Αθηναίους είναι «τα Άγια των Αγίων» και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε. Για λόγους οικονομικούς - κοινωνικούς - περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς με κοινωνική ανταποδοτικότητα, η Πεντέλη πρέπει να γίνει ξανά πράσινη και να είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο ζωής για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

* Ο Κ. Ζαχαριάδης είναι βιολόγος με μεταπτυχιακό «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία»,
                                μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

                                  Ημερομηνία δημοσίευσης στην ΑΥΓΗ : 08/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου