Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Δ. Στεργίου: «Ηγέτες θέλουμε την σκοτεινή αυτή περίοδο»

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 στο Δήμο Πεντέλης
 ...Είναι ανάγκη να πορευτούμε στο ΝΕΟ σαν ξάφνιασμα ζωής και προοπτικής για μας, τα παιδιά μας, την κοινωνία μας, εκεί που οι πανανθρώπινες αρχές και αξίες της σημερινής γιορτής μας δείχνουν. Ας πορευτούμε με μπροστάρηδες του άξιους, τους ικανούς, τους εργατικούς τους τίμιους για τη νέα Ελλάδα. Το οφείλουμε στην Ιστορία μας και στη Μνήμη των Ηρώων που την έγραψαν
 Μας προέτρεψε με την ομιλία του ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου- Καψάλης και μας εμφύσησε  αισθήματα  εθνικής υπερηφάνειας και θρησκευτικής ευλάβειας, κατά τον εορτασμό της διπλής εορτής, της Επανάστασης του 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Δήμο μας.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις  κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών των σχολείων, των Προσκόπων, των Οδηγών αλλά και των  εκπροσώπων από τους πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς και αθλητικούς φορείς της πόλης. Μαθητικές παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες  ξεχωριστά.
Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης, ανήμερα της 25ης Μαρτίου,  παρακολούθησε την  δοξολογία στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων και στη συνέχεια την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο  των Πεσόντων. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και τους εκπροσώπους σχολείων, τοπικών φορέων, συλλόγων και κομμάτων.
Επισυνάπτεται η ομιλία του Δημάρχου Δ.Στεργίου-Καψάλη:

                                                      25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
                                           ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
                                                Δημήτριου Στεργίου – Καψάλη
                                                                  25/3/2013
 Συμπολίτισες Συμπολίτες, Εορτάζουμε σήμερα τον αγώνα θυσίας των προγόνων μας για την λευτεριά που τεκμηρίωσε τη συνέχεια του Ελληνισμού, υπενθύμισε παγκόσμια την υψηλή ιδιαιτερότητα στο Πνεύμα και την Ψυχή της φυλής μας και δήλωσε την πρωταγωνιστική παρουσία του Έλληνα στη Διεθνή σκηνή, ως του μόνου θεματοφύλακα αξιών, με το άγγελμα ελευθερία ή θάνατος.
Αναμφισβήτητα η Επανάσταση του “21 αποτελεί για τον Ελληνισμό τη σημαντικότερη στιγμή της νεώτερης ιστορίας του.
    Οι επί 10ετία περίπου αγώνες των Ελλήνων του ’21 κατά των Τούρκων για τη Λευτεριά τους, ανέδειξαν Εθνικά και Παγκόσμια  τη δύναμη των Ηθικών Αξιών, την  ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, τα προτερήματα και τις αδυναμίες της φυλής μας.
    Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της 9ετούς εξέλιξης των αγώνων του Έλληνα του ’21 κατά των Τούρκων για τη λευτεριά του, βρίσκουμε σημαντικές στιγμές που αναδεικνύουν ηγετικές προσωπικότητες και εκτοξεύουν Εθνικά και Παγκόσμια μηνύματα.
    Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ στην Κωνσταντινούπολη, ο ηρωϊκός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου στην Αλαμάνα, η μάχη στα Δερβενάκια, η πολιορκία του Μεσολογγίου είναι μερικές από τις κυρίαρχες στιγμές ενός αγώνα που αναδεικνύονται μεταξύ των άλλων: Η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ, Η ΗΓΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ, Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.
    Στον αγώνα του ‘Ελληνα για τη λευτεριά, ο Φιλελληνισμός έχει τη δική του θέση και εκφράζει την άδολη Αγάπη και το Σεβασμό του ξένου για την Ελλάδα και τον Έλληνα. Δυστυχώς δεν έχουν συνήθως τα ίδια συναισθήματα και οι κυβερνήσεις των χωρών τους, αφού αυτές πάντοτε αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν τη χώρα μας με τα κόμπλεξ της πολιτιστικής και πολιτισμικής κατωτερότητας.
    Στο βωμό των θυσιών του αγώνα αυτού, η εκκλησία μας τεκμηρίωσε τον Εθνικό, διαχρονικό της ρόλο και πρόσφερε εθνομάρτυρες τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, τους Μητροπολίτες Πάφου, Κηρυνείας, Κιτίου και  πολλούς κληρικούς, στηρίζοντας το Επαναστατικό και Παιδευτικό  της ρόλο για τον σκλαβωμένο Έλληνα.
   Η αγάπη για την Πατρίδα ανέδειξε και το “21 μεγάλους  ευεργέτες του απελευθερωτικού αγώνα.  Ο Έλληνας της διασποράς αγαπά την πατρίδα του και την στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις  όταν χρειάζεται και όταν πιστεύει στην ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ των ηγετών που την αντιπροσωπεύουν, θέση που είναι ανάγκη να προσεχθεί και στις μέρες μας.
     Δυστυχώς η κατάρα της διχόνοιας, της αλληλοεξόντωσης, η κατάρα της ίντριγκας, της ζήλειας και των συμφερόντων, δεν έλειψε και στον μεγάλο αυτόν αγώνα και στοιχησε σε ζωές και πολλές φορές οδήγησε την προσπάθεια της λευτεριάς στο χείλος της αποτυχίας.
Αγαπητοί μου,
Τη δύσκολη και σκοτεινή περίοδο που περνάμε όπου τα συμφέροντα και η διαπλοκή σε διεθνές και εθνικό επίπεδο θέτουν σε αμφισβήτηση κατακτήσεις αιώνων των λαών και των κοινωνιών, η ανάγκη να αναδείξουμε, να στηρίξουμε και να στηριχτούμε στις αρχές και τα οράμματα του 1821, φαίνεται  να είναι παρά ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη.
Οι έννοιες: ΕΛΛΑΔΑ - ΠΑΤΡΙΔΑ  - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  - ΑΝΘΡΩΠΟΣ  - ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ   ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ   - ΑΓΩΝΑΣ  - ΑΝΔΡΕΙΑ  - ΔΙΚΑΙΟ  - ΕΚΚΛΗΣΙΑ  - ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑ  - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ  - ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ  - ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ   - ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΣΥΝΗ  - ΠΡΟΣΦΟΡΑ – αναδυκνείονται μέσα από τις ιστορικές σελίδες του 1821 και δείχνουν το δρόμο για την Ελευθερία από την ιδιότυπη σκλαβιά που τα συμφέροντα και ο σκοτεινός ρόλος των ισχυρών της γης, πιστά προσηλωμένος στον ανθελληνικό του ρόλο, μας οδήγησε και μας κρατά.
 Σήμερα,
-  που οι μεγιστάνες του πλούτου ποντάρουν στον οικονομικό μας αφανισμό,
-  που οι λέξεις ΠΑΤΡΙΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, χάνουν την αξία τους στο βήμα της οικονομίας, της παγκοσμιοποίησης, των συμφερόντων,
Σε μια κοινωνία:     
-  που τα σχολεία προετοιμάζουν μετανάστες
-  που  οι νέοι μας μαστίζονται από την ανεργία και δεν  βλέπουν ελπίδα.
Σήμερα που η μαρτυρική Μεγαλόνησος οδηγείται με συνοπτικές διαδικασίεςσε μια νέα κατοχή,
Την ώρα αυτή τη δύσκολη, την ώρα εφαλτήριο, την ώρα μηνυμάτων, την ώρα αναγέννησης, την ώρα σταθμό στην ιστορία του Έθνους, την ώρα διαπραγμάτευσης της Εθνικής μας κυριαρχίας.
Προχωράμε μπροστά για την ανατροπή σε όλα, για αυτά που  μας θάμπωσαν και μας  ξεγέλασαν. Για αυτά που γυαλίζουν και είναι ψεύτικα, για αυτούς που λένε, κρίνουν και τίποτα και ποτέ κάνουν. Γυρίζουμε πίσω στις ρίζες μας, στις ρίζες του Έλληνα, του Χριστιανού, της οικογένειας που ανέδειξαν τα σύμβολά τους με βάση την Ελληνικότητα, την αυτοθυσία, την τιμιότητα, την εργατικότητα, την σεμνότητα, την ανιδιοτέλεια, μακριά από την κλεψιά και το ψέμα. Στον αγώνα αυτό όλοι μαζί πετυχαίνουμε. Πετυχαίνουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας και τους συνανθρώπους μας. Σήμερα που η ανάγκη να στηρίξουμε τον συνάνθρωπο αναδεικνύεται καθημερινά όλο και περισσότερο. Προχωράμε στα χνάρια της ελπίδας  που αφήνει πίσω του το ίχνος του ΄21 διαχρονικά, όταν μια χούφτα ανθρώπων ξεσηκώθηκε και χάρισε την λευτεριά στην Πατρίδα μας.
 Ηγέτες θέλουμε την σκοτεινή αυτή περίοδο.
 Ηγέτες φωτισμένους, καθαρούς, ικανούς ανδρείους, με αισθήματα:
    ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ μπροστά στον τρόμο των συμφερόντων.
•    ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ στον βούρκο της διαπλοκής και της διαφθοράς.
•    ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ στην ανθρωποφάγα κοινωνία μας.
•   «ΠΛΑΣΤΗΡΙΚΗΣ» ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ στην εξάσκηση της εξουσίας.

ΗΓΕΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ της μετριοφροσύνης, της ταπεινότητας, της προσφοράς, της αυτοθυσίας, της έμπνευσης και της Ελπίδας των Ελλήνων του ’21 θέλουμε.

   Συμπολίτες συμπολίτισσες, μην ξεχνάτε ότι το ’21 ‘εχει κι άλλα μηνύματα που πρέπει να μας παραδειγματίσουν αρνητικά, αφού οι «Εφιάλτες» στην ιστορία μας υπήρξαν:
- Η ΔΙΧΟΝΟΙΑ - Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ - Η ΕΜΠΑΘΕΙΑ - Ο ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ –
- Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ - Η ΖΗΛΕΙΑ - Η ΙΝΤΡΙΓΚΑ
- Ο ΚΟΜΜΑΤΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ - Η ΔΙΑΒΟΛΗ που κόστισαν αγώνες και αίμα αθώων και ανδρείων.

   -Είναι ανάγκη να πορευτούμε στο ΝΕΟ σαν ξάφνιασμα ζωής και προοπτικής για μας, τα παιδιά μας, την κοινωνία μας, εκεί που οι πανανθρώπινες αρχές και αξίες της σημερινής γιορτής μας δείχνουν. Ας πορευτούμε με μπροστάρηδες του άξιους, τους ικανούς, τους εργατικούς τους τίμιους για τη νέα Ελλάδα. Το οφείλουμε στην Ιστορία μας και στη Μνήμη των Ηρώων που την έγραψαν.
   Με θυσίες, αγώνες και απώλειες κατακτάται και διατηρείται η Ελευθερία. Η μάχη για τη διατήρησή της, στο πλαίσιο συμφερόντων και διαπλοκής εθνικά και παγκόσμια που ζούμε, είναι θέμα ηγετών αλλά και επαγρύπνησης όλων μας.
-Η Πατρίδα μας είναι όμορφη, είναι πλούσια, είναι μόνιμος στόχος.
-Καταστροφή μας ο διχασμός, Νίκη μας η Ομόνοια!
-Αγαπητοί μου, η μελέτη της ιστορίας στηρίζει τη διαδρομή των λαών και τα διδάγματά της είναι οι βάσεις και τα εφαλτήρια στους αγώνες τους.
-Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 που γιορτάζουμε σήμερα έχει πολλά μηνύματα να δώσει στον αγώνα μας για την έξοδο από την κρίση που περνάμε.
ΖΗΤΩ Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821
ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΩΝΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΑ!

                                                  Σας ευχαριστώ,
                                     Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου