Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Τα Μηνύματα της Επανάστασης του 1821 ΣΗΜΕΡΑ

Eκδήλωση με ομιλητή το Δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου - Καψάλη και θέμα 
«Η Επανάσταση του 1821  Μηνύματα στην Κοινωνία του σήμερα», διοργάνωσε με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, ο Δήμος Πεντέλης σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Αττικής «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ».
Πολυπληθές κοινό κατέκλυσε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαρτίου την αίθουσα εκδηλώσεων του  Γυμνασίου - Λυκείου Ν. Πεντέλης. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα, επεσήμανε ότι «η Επανάσταση του 1821 αποτελεί για τον Ελληνισμό τη σημαντικότερη στιγμή της νεώτερης ιστορίας του. Οι αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία ανέδειξε Εθνικά και Παγκόσμια τη δύναμη των Ηθικών Αξιών, την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, τα προτερήματα αλλά και τις αδυναμίες της φυλής μας...»
Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας και  φωτίζοντας τις διακριτές φάσεις της Επανάστασης, καθώς και τις μορφές που δέσποσαν την περίοδο εκείνη, μας οδήγησε στο Σήμερα. 
Στη δύσκολη και σκοτεινή περίοδο που βιώνουμε, μας προέτρεψε να αναδείξουμε, να στηρίξουμε και να στηριχτούμε στις Αρχές και τα οράματα του ’21, με θυσίες, αγώνες και απώλειες  για να την έξοδό μας από την κρίση που περνάμε.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης Σακελλαρίου, προϊστάμενοι των Ι. Ναών του Δήμου Πεντέλης, η Βουλευτής κ. Αννα Καραμανλή, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα κ. Κώστας Μανιάτης, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Κουράσης Γιώργος, εκπρόσωποι της Δικαστικής εξουσίας, Αντιδήμαρχοι , Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου.

            
          ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ:
                   «1821 - Μηνύματα στην Κοινωνία του Σήμερα»
              Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης, Δήμαρχος Πεντέλης

                                                     Α.  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
 Αναμφισβήτητα η Επανάσταση του “21 αποτελεί για τον Ελληνισμό τη σημαντικότερη στιγμή της νεώτερης ιστορίας του.
Οι επί 10ετίας περίπου αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων για τη Λευτεριά τους, ανέδειξε Εθνικά και Παγκόσμια  τη δύναμη των Ηθικών Αξιών, την  ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, τα προτερήματα και τις αδυναμίες της φυλής μας.
Η Επανάσταση του ’21 εξελίχθηκε σε δύο (2) διακριτές φάσεις, στη φάση της προετοιμασίας του αγώνα όπου δεσπόζουν οι μορφές του Ρήγα Φεραίου – Βενεστινλή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, των ιδρυτών της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ε. Ξάνθο, Ν.Σκουφά, Αθ. Τσακάλωφ, περίοδο στην οποία, οι Έλληνες της διασποράς στήριξαν με κάθε μέσον.
Το πολιτικό όραμα του Ρήγα συνίστατο στη δημιουργία μιας Πολυεθνικής Βαλκανικής Επικράτειας που θα ήταν απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις της οθωμανικής πολιτικής και στην οποία οι Έλληνες θα είχαν κυρίαρχη θέση, εκφράστηκε με τον “Θούριο” του Ρήγα, την επαναστατική του προκύρηξη και τα άλλα έργα του και αποτέλεσε την 1η επαναστατική έκρηξη του σκλαβωμένου ‘Ελληνα, η οποία δυνάμωσε ακόμα περισσότερο με τον στραγγαλισμό του στις 12/11/1798 στο Βελιγράδι.
Από το 1814 η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με τους Εμμανουήλ Ξάνθο, Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ, σε πλήρη και συνεχή συνεργασία με τη δυναμική του Έλληνα της διασποράς, δίνει την 1η ελπίδα οργανωμένης επαναστατικής έκφρασης στην υπόδουλη Ελλάδα.
Φτάνουμε έτσι στο 1821 που κυκλοφορεί η επαναστατική προκήρυξη του Α. Υψηλάντη: “ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ” με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Βλαχιάς και της Μολδαβίας να επαναστατήσουν κι αυτό αποτελεί την έκρηξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
Η εξέλιξη της προετοιμασίας της Επανάστασης του ’21 για τη λευτεριά της Πατρίδας μας, σημαδεύτηκε εκτός των άλλων και με δυο συγκλονιστκές στιγμές Εθνικά και Παγκόσμια: Την ανατίναξη στο Κούγκι του Καλόγερου Σαμουήλ και την αυτοθυσία των Σουλιωτών με το χορό του Ζαλόγγου.
Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της 9ετούς εξέλιξης των αγώνων του Έλληνα κατά των Τούρκων για τη λευτεριά του, βρίσκουμε σημαντικές στιγμές που αναδεικνύουν ηγετικές προσωπικότητες και εκτοξεύουν Εθνικά και Παγκόσμια μηνύματα.
Δυστυχώς στον αγώνα του Έλληνα για τη λευτεριά, δεν αναδεικνύονται μόνο οι αρετές της φυλής μας αλλά αναδεικνύονται κι οι αδυναμίες της.
Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ στην Κωνσταντινούπολη, ο ηρωϊκός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου στην Αλαμάνα, η μάχη στα Δερβενάκια, η πολυορκία του Μεσολογγίου είναι μερικές από τις κυρίαρχες στιγμές ενός αγώνα που αναδεικνύονται μεταξύ των άλλων: Η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ, Η ΗΓΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ, Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ..
Στον αγώνα του ‘Ελληνα για τη λευτεριά, ο Φιλελληνισμός έχει τη δική του θέση και εκφράζει την άδολη Αγάπη και το Σεβασμό του ξένου για την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν έχουν συνήθως τα ίδια συναισθήματα και οι χώρες από τις οποίες προέρχονται, αφού αυτές πάντοτε αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν τη χώρα μας με τα κόμπλεξ της πολιτιστικής και πολιτισμικής κατωτερότητας.
Στο βωμό των θυσιών του αγώνα αυτού, η εκκλησία μας τεκμηρίωσε τον Εθνικό, διαχρονικό της ρόλο και πρόσφερε εθνομάρτυρες τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, τους Μητροπολίτες Πάφου, Κηρυνείας, Κητείου και αρκετούς άλλους κληρικούς, στηρίζοντας το Επαναστατικό και Παιδευτικό ρόλο για τον σκλαβωμένο Έλληνα.
Η αγάπη για την Πατρίδα ανέδειξε και το “21 μεγάλους  ευεργέτες του απελευθερωτικού αγώνα.  Ο Έλληνας της διασποράς αγαπά την πατρίδα του και την στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις  όταν χρειάζεται και όταν πιστεύει στην ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ των ηγετών που την αντιπροσωπεύουν, θέση που είναι ανάγκη να προσεχθεί και στις μέρες μας.
Δυστυχώς η κατάρα της διχόνοιας, της αλληλοεξόντωσης, η κατάρα της ίντριγκας, της ζήλειας και των Συμφερόντων, δεν έλειψε και στον μεγάλο αυτόν αγώνα και στοιχησε σε ζωές και πολλές φορές οδήγησε την προσπάθεια της λευτεριάς στο χείλος της αποτυχίας.
Η Επανάσταση του ’21 έγινε από απλές ηγετικές Ελληνικές φυσιογνωμίες γύρω από τους οποίους συσπειρώθηκαν οι υπόδουλοι Έλληνες όταν η σπίθα του αγώνα άναψε με την ύψωση του Λαβάρου της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ’21. Ο Ρήγας Φεραίος, ο Κολοκοτρώνης, ο ΚαραΪσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Μαυροκορδάτος, ο Αθαν. Διάκος, η Μπουμπουλίνα, ο Κανάρης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Καποδίστριας, είναι μερικές από τις κυρίαρχες Ελληνικές προσωπικότητες που με τους αγώνες και τις επεμβάσεις τους, πέτυχαν να υπογραφεί την 3η Φεβρουαρίου 1830 από τις μεγάλες δυνάμεις το πρωτόκολλο του Λονδίνου σύμφωνα με το οποίο δημιουργείται το ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ με οριοθετική γραμμή τον ΑΜβρακικό, Παγασιτικό κόλπο. Στο νέο Κράτος θα συμπεριληφθούν με το πρωτόκολλο της συνδιάσκεψης του Λονδίνου στις 30/8/1832, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, οι Σποράδες, οι Κυκλάδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού κόλπου.
Β. ΜΗΝΥΜΑΤΑ στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ του ΣΗΜΕΡΑ - ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Αγαπητοί μου,
Τη δύσκολη και σκοτεινή περίοδο που περνάμε όπου τα συμφέροντα και η διαπλοκή σε διεθνές και εθνικό επίπεδο θέτουν σε αμφισβήτηση κατακτήσεις αιώνων των λαών και των κοινωνιών, η ανάγκη να αναδείξουμε, να στηρίξουμε και να στηριχτούμε στις αρχές και τα οράμματα του 1821, φαίνεται  να είναι παρά ποτέ άλλωτε επιβεβλημένη.
Οι έννοιες:
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΤΡΙΔΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ 
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΝΔΡΕΙΑ
ΔΙΚΑΙΟ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ
ΟΜΟΝΟΙΑ
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ 
ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ 
ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΣΥΝΗ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ – αναδυκνείονται μέσα από τις ιστορικές σελίδες του 1821 και δείχνουν το δρόμο για την Ελευθερία από την ιδιότυπη σκλαβιά που τα συμφέροντα και ο σκοτεινός ρόλος των ισχυρών της γης, πιστά προσκολλημένος στον ανθελληνικό του ρόλο, μας οδήγησε και μας κρατά.
Ηγέτες θέλουμε την σκοτεινή αυτή περίοδο.
Ηγέτες φωτισμένους, καθαρούς, ικανούς ανδρείους, με αισθήματα:
ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ μπροστά στον τρόμο των συμφερόντων.
ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ στον βούρκο της διαπλοκής και της διαφθοράς.
ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ στην ανθρωποφάγα κοινωνία μας.
«ΠΛΑΣΤΗΡΙΚΗΣ» λιτότητας στην εξάσκηση της εξουσίας.
ΗΓΕΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ της μετριοφροσύνης, της ταπεινότητας, της προσφοράς, της αυτοθυσίας, της έμπνευσης και της Ελπίδας των Ελλήνων του ’21 θέλουμε.
-Σ’αυτούς τους ηγέτες ο Ελληνικός λαός ξέρει να συσπειρώνεται και να αγωνίζεται για τη λευτεριά, η ιστορία του ’21 το διδάσκει και το εγγυάται και τότε με πίστη και ελπίδα στα στήθη, εύκολα θα αναδειχθούν από την κοινωνία μας:
- ΟΙ ΑΝΔΡΕΙΟΙ της πρώτης γραμμής
- ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ του αγώνα και της κοινωνίας
- ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ
-Συμπολίτες, μην ξεχνάτε ότι το ’21 ‘εχει κι άλλα μηνύματα που πρέπει να μας παραδειγματίζουν αρνητικά, αφού «Εφιάλτες» στην ιστορία μας υπάρχουν:
-Η ΔΙΧΟΝΟΙΑ
-Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ
-Η ΕΜΠΑΘΕΙΑ
-Ο ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ
- Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
- Η ΖΗΛΕΙΑ
- Η ΙΝΤΡΙΓΚΑ
- Ο ΚΟΜΜΑΤΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ
- Η ΔΙΑΒΟΛΗ που κόστισαν αγώνες και αίμα αθώων και ανδρειών.

Με θυσίες, αγώνες και απώλειες κατακτάται και διατηρείται η Ελευθερία. Η μάχη για τη διατήρησή της, στο πλαίσιο συμφερόντων και διαπλοκής εθνικά και παγκόσμια που ζούμε, είναι θέμα ηγετών αλλά και επαγρύπνησης όλων μας. Μην ξεχνάτε ότι οι εξουσίες αντιπροσωπεύουν τις Κοινωνίες που τις εκλέγουν.
-Αγαπητοί μου, η μελέτη της ιστορίας στηρίζει τη διαδρομή των λαών και τα διδάγματά της είναι οι βάσεις και τα εφαλτήρια στους αγώνες τους.
-Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 που γιορτάζουμε σήμερα έχει πολλά μηνύματα να δώσει στον αγώνα μας για την έξοδο από την κρίση που περνάμε.
ΖΗΤΩ Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821
ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΩΝΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΑ!

                                                                 Σας ευχαριστώ,
                                                      Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου