Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

Διεθνής σάλος για τον τεμαχισμό των γλυπτών του Παρθενώνα

Μεγάλες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου για τον τεμαχισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλη αίθουσα του κτιρίου για τις ανάγκες μιας έκθεσης.
Όπως είναι γνωστό όσες φορές έχουν αρνηθεί την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έχουν επικαλεστεί τη φθορά από τη μετακίνηση. Αυτή η δικαιολογία καταρρίπτεται στην πράξη και οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου παραμένουν διεθνώς έκθετοι.
Συγκεκριμένα την ερχόμενη άνοιξη τμήματα από αυτό το εξαιρετικό γλυπτικό σύνολο, θα μετακινηθούν από τη γκαλερί «Ντουβέν», όπου τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του '60, και θα μεταφερθούν στην γκαλερί «Σάνσμπερι», εκθεσιακό χώρο μέσα στο μουσείο, που δημιουργήθηκε με ιδιωτική χορηγία 25 εκατομμυρίων στερλινών.
Μέχρι τώρα, ένα μεγάλο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου για τη μη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ήταν πως οι επισκέπτες μπορούν να τα δουν χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο.
Το κληροδότημα Τέρνερ, με βάση το οποίο λειτουργεί το Μουσείο, ορίζει ότι στη μόνιμη έκθεσή του η είσοδος είναι ελεύθερη. Αυτό όμως δεν ισχύει για τις περιοδικές εκθέσεις, όπου και μπαίνει τσουχτερό εισιτήριο.

                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου