Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Στις 7:30 μ.μ. στη Ν. Πεντέλη, η εκδήλωση τιμής, στον Μίκη Θεοδωράκη

         Ο «Υμνος των Φοιτητών» του Μίκη Θεοδωράκη 
Μια διαφορετική εκδήλωση, στο πλαίσιο του εορτασμού της 40ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διοργανώνει ο Δήμος Πεντέλης και η Ενωση Ποντίων Μελισσίων, σήμερα Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Νέας Πεντέλης(Μεσολογγίου & Παναγούλη).
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί ένα άγνωστο ντοκουμέντο, ο «Υμνος των Φοιτητών» 
που μελοποίησε εκείνη την εποχή ο Μίκης Θεοδωράκης.
Τους στίχους του ύμνου έγραψε ο Γιάννης Γρεβενιώτης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, αμέσως μετά την εξέγερση των φοιτητών.

 Ο Μίκης Θεοδωράκης περιγράφει 
την πλέον κρίσιμη περίοδο της ζωής του όταν νοσηλεύτηκε στο Λονδίνο το 1962, και οι Άγγλοι γιατροί του έδιναν μερικές μέρες ζωής μετά την έξαρση της φυματίωσης. 
Όμως η Αμαλία Φλέμιγκ και ο Έλληνας γιατρός Α. Ποντικάκης βοήθησαν στη μεταφορά του Μίκη στην Ελλάδα και στο Νοσοκομείο Τσαγκάρη στα Μελίσσια του Δήμου Πεντέλης όπου όχι μόνο όχι μόνο επέζησε αλλά εκεί έγραψε μεταξύ άλλων το πλέον σημαντικό του έργο, το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού».
 Τον άγνωστο μέχρι σήμερα «Υμνο των Φοιτητών» θα παρουσιάσει στην εκδήλωση του Δήμου Πεντέλης ο Γιώργος Λογοθέτης, ο βιογράφος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο «Μίκης Θεοδωράκης: Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα» και έχει γυρίσει 10 ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του.
Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν βίντεο για την σχέση του Μίκη με τον αείμνηστο Σουηδό πρωθυπουργό Ούλοφ Πάλμε, για την δράση Ελλήνων και Σουηδών στη Σουηδία την περίοδο της δικτατορίας και ένα βίντεο-ντοκουμέντο για τον Ελληνισμό του Πόντου.
Στην εκδήλωση θα ανακοινωθούν ακόμη τιμητικές ενέργειες και εκδηλώσεις εκ μέρους του Δήμου όπως ανακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη σε επίτιμο δημότη, ανακοίνωση για τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας από τον Ευάγγελο Σπύρου που είχε την ιδέα για την εκδήλωση, προαγγελία εκδηλώσεων κ.α.
Τραγούδια της εποχής θα ακουστούν από την παιδική χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων.
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής, στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου-Λυκείου Νέας Πεντέλης, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Παναγούλη, στη Νέα Πεντέλη.


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου