Οι ΗΠΑ επικρίνουν σθεναρά τη Γερμανία γιατί παροτρύνει υπερβολικά τις εξαγωγές της.
Το γεγονός αυτό, κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ, μεγαλώνει την πίεση στις ασθενέστερες χώρες της Ευρώπης, για τις οποίες είναι δύσκολο να εντείνουν την οικονομική τους δραστηριότητα. Η οικονομική πολιτική της Γερμανίας επικρινόταν και νωρίτερα, αλλά οι αξιώσεις κατά του Βερολίνου έχουν για πρώτη φορά τόσο εμφανή χαρακτήρα.
Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του το Ομοσπονδιακό Λογιστήριο των ΗΠΑ.
Στην έκθεσή τους, οι εμπειρογνώμονες του Ομοσπονδιακού Λογιστηρίου ισχυρίζονται ότι η γερμανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κατάσταση κρίσης στην Ευρώπη για την εντατικοποίηση των γερμανικών εξαγωγών και σαν συνέπεια για την ενίσχυση των θέσεων της Γερμανίας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων κρατών της Ευρωζώνης - αντί να προσπαθούν να παροτρύνουν την δική τους οικονομική δραστηριότητα.
Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε ήδη τις επικρίσεις των Αμερικανών, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της Γερμανίας αποβλέπει ακριβώς στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη και στη δημιουργία πραγματικών και όχι κερδοσκοπικών βάσεων για την οικονομική ανάπτυξη.
Να, πως βλέπει την πραγματική αιτία της κριτικής από τις ΗΠΑ ο πολιτικός επιστήμονας Χανς Χένινγκ Σρέντερ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής:
- Αυτό μπορεί να είναι απαντητική αντίδραση των ΗΠΑ στην ιστορία των κατασκοπευτικών αποκαλύψεων, που προκάλεσαν επίμαχες λογομαχίες στη γερμανική κοινωνία και την κλιμάκωση των αντιαμερικανικών διαθέσεων.
Το ΔΝΤ στην πρόσφατη του έκθεση επέκρινε επίσης την εξωτερική επέκταση της Γερμανίας. Εκτός απ’ αυτό, παύει καταφανώς να αρέσει στην αμερικανική πλευρά η κατάσταση όταν η αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης συνδέεται υπερβολικά με την πολιτική του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος (FRS) των ΗΠΑ:
τους τελευταίους μήνες τα ευρωπαϊκά στοιχεία περιλάμβαναν παραδοσιακά περισσότερο τις απόψεις για τη δράση (ή αδράνεια) του FRS παρά την ανάλυση των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Όσον αφορά δε το συσχετισμό των δυνάμεων στην Ευρώπη, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μια πολύ ενδιαφέρουσα τάση.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο Pew Research Center, δείχνουν ότι το 69% των ερωτηθέντων Ελλήνων δεν βλέπουν ως λάθος την εισαγωγή του ευρώ.
Και αυτό παρά την εξάχρονη ύφεση, την κατάρρευση του ΑΕΠ κατά 26% και το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας, που ανέρχεται σήμερα σε 27%.
Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σαφές ότι ακριβώς τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ που πήρε η Ελλάδα ως οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, την βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει το πιο τραγικό σενάριο.
Πώς θα αναπτύσσεται η οικονομική πολιτική της Ευρώπης στο μέλλον;
Προς το παρόν, στις παγκόσμιες αγορές διατηρείται κάποια επιδεικτική ασάφεια σχετικά με τα περαιτέρω βήματα της ΕΚΤ. «Περιμένουμε ότι η απόφαση για την εφαρμογή πιο ήπιας χρηματοπιστωτική πολιτική της ΕΚΤ θα παρθεί από την επικείμενη το Δεκέμβριο Σύνοδο»,- μετέδοσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την αλληλέγγυη γνώμη των εμπειρογνωμόνων της βρετανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας Barclays Capital. Έτσι, λοιπόν, στους Ευρωπαίους τους μένει μόνο να οπλιστούν για μια άλλη φορά με υπομονή και ελπίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου