«Η ευθύνη των κρατών για τον προϋπολογισμό τους και η υπερεθνική, κοινή ανάληψη ευθυνών είναι “ασυμβίβαστα”.
Με αυτή τη διατύπωση στο τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας, απορρίπτεται στην ουσία η καθιέρωση ευρωομολόγων, όπως είχαν προτείνει οι Σοσιαλδημοκράτες.
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο σημείο το οποίο καταδεικνύει ότι η πολιτική της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα ευρωπαϊκά θέματα θα συνεχιστεί και με το SPD.
Δάνεια έναντι τήρησης αυστηρών όρων
Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν όλη τη νύχτα Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν όλη τη νύχτα
Στο κείμενο της συμφωνίας γίνεται εκτενής αναφορά στην Ευρώπη, όπως θα την ήθελε η Γερμανία.
Αυτή η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει μέσω διαρθρωτικών αλλαγών την ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει να προβεί σε μια αυστηρή και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση, να επενδύσει στην ανάπτυξη και την απασχόληση και να φροντίσει ώστε αυτές οι πολιτικές να είναι κοινωνικά εξισορροπημένες. Η Γερμανία θα επιδιώξει έναν καλύτερο και ποιο δεσμευτικό συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης.
Σε αυτή την Ευρώπη θα πρέπει να μειωθούν τα υψηλά χρέη των χωρών της ευρωζώνης.
Η δανειακή βοήθεια από ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης θα πρέπει όμως να αποτελεί ultima ratio και να παρέχεται “όταν κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολο της”. Η δε βοήθεια θα δίνεται μόνον έναντι αυστηρών όρων, δηλαδή μεταρρυθμίσεων και μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης
εκ μέρους των χωρών που προσφεύγουν στο μηχανισμό, και με βασική προϋπόθεση να παρουσιάζεται σχέδιο για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
εκ μέρους των χωρών που προσφεύγουν στο μηχανισμό, και με βασική προϋπόθεση να παρουσιάζεται σχέδιο για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα η συμφωνία προβλέπει ότι μελλοντικά στην ευρωζώνη τα χρέη των τραπεζών δεν θα πρέπει να έχουν επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος κρατών και αντίστροφα.
Επιπλέον θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες για τις τράπεζες και τις χρηματαγορές με τέτοιο τρόπο, ώστε μελλοντικά να μην θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ευημερία κρατών και κοινωνιών.
Στη συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, όπου παρουσιάστηκε η κυβερνητική συμφωνία, η καγκελάριος Μέρκελ διευκρίνισε τη διαδικασία που προτείνει η Γερμανία σε περίπτωση που ένα κράτος δεν έχει πλέον πρόσβαση στις χρηματαγορές, λαμβάνει δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και οφείλει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες του.
Σε μια τέτοια «έσχατη» περίπτωση ο ESM θα «ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες και τα ποσά αυτά δεν θα συνυπολογίζονται στα χρέη του κράτους».
Η καγκελάριος δεν διευκρίνισε κατά ποσό αυτή η ρύθμιση θα μπορούσε να ισχύσει και αναδρομικά.
Ελληνογερμανική συνεργασία
H Γερμανία συνεχίζει να στηρίζεi τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας H Γερμανία συνεχίζει να στηρίζεi τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας
Στην προγραμματική συμφωνία γίνονται και ειδικές αναφορές στην Ελλάδα.
Έτσι υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει σε εταιρική βάση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε τη “συνέχιση και ανάπτυξη” της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός δικτύου των ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών. Στην ίδια παράγραφο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κινητικότητα της ευρωπαϊκής νεολαίας και αναφέρεται ότι στηρίζεται, για παράδειγμα, η δημιουργία ενός ελληνογερμανικού δικτύου νεολαίας. Πρότυπα για αυτό θα είναι ανάλογα δίκτυα με τη Γαλλία και την Πολωνία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν και τα σημεία που αναφέρονται στην ανεργία των νέων. Ενώ παρουσιάζονται σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της μέσα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, τονίζεται ότι η Γερμανία θα λάβει και άλλα μέτρα για την εκπαίδευση και την απασχόληση νέων από χώρες μέλη της ΕΕ στη Γερμανία. Πέραν αυτού θα προωθηθεί η καθιέρωση του “πετυχημένου γερμανικού μοντέλου της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης” σε άλλες χώρες. Ας σημειωθεί ότι ένα πιλοτικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει αυτό το μήνα στην Αθήνα και στην Κρήτη.
Βαλκάνια και Τουρκία
Η έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται «ανοιχτή» Η έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται «ανοιχτή»
Όπως αναφέρεται στη συμφωνία, η Γερμανία στηρίζει την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ υπό την “αυστηρή τήρηση των κριτηρίων ένταξης”. Με τους άλλους εταίρους το Βερολίνο θα επιδιώξει “δραστήρια” να “φέρει πιο κοντά” αυτές τις χώρες στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Όσον αφορά την ένταξή τους στην ΕΕ, “σημαντική” είναι η “εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων” και ο “έλεγχος της προόδου” που σημειώνεται.
Αποφασιστικό κριτήριο θα είναι όμως αν τελικά η υποψήφια προς ένταξη χώρα επιδεικνύει την ικανότητα για ένταξη και η ΕΕ θα είναι σε θέση να τη δεχθεί.
Το τελευταίο ισχύει και για την Τουρκία. Η έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται «ανοιχτή» και υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουν αυτόματα στην ένταξη της Άγκυρας. Όπως σημειώνεται, και στην Τουρκία διεξάγεται μια συζήτηση για το αν θα πρέπει η χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ. “Σε περίπτωση, γράφει το κείμενο, που η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να τη δεχθεί ή αν η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει όλες ανεξαιρέτως τις προϋποθέσεις που σχετίζονται με μια ένταξη, τότε θα πρέπει η Τουρκία να συνδεθεί όσο το δυνατόν ποιο στενά με τις ευρωπαϊκές δομές, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η προνομιακή σχέση της με την ΕΕ και τη Γερμανία.”
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
http://www.dw.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου