Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ενισχυεται ο Εθνικισμός στη Ρωσία

Κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Σλάβων & μεταναστών
Μετά τις ΗΠΑ, η Ρωσία είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό μεταναστών, που επίσημα υπολογίζεται στα 12 εκατομμύρια.  Το 10% των εργαζομένων στη Ρωσία προέρχεται από την κεντρική Ασία, με αποτέλεσμα να κλιμακώνονται πλέον οι εντάσεις μεταξύ του παραδοσιακά σλαβικού πληθυσμού και των μεταναστών.
 Κάτι τέτοιο ήταν ξεκάθαρο στην φετινή συγκέντρωση για την λεγόμενη “Εθνική Ημέρα Ενότητας” στη Ρωσία, όπου το κλίμα ήταν κάθε άλλο παρά συμφιλιωτικό.  «Ρωσία για τους Ρώσους και Μόσχα για τους Μοσχοβίτες» και «Σύντομα η Μόσχα θα είναι και πάλι μια πόλη λευκών», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην συγκέντρωση.
 Οι ρωσικές αρχές ενέκριναν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης μόνο σε προάστιο της εργατικής τάξης, μακριά απ’ το κέντρο της Μόσχας.  
Αλλά παρά τις προειδοποιήσεις και τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας χιλιάδες κόσμος προσήλθε στο συλλαλητήριο κατά των μεταναστών εργαζομένων από την Κεντρική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου.
 Η τεράστια αύξηση του πληθυσμού μουσουλμάνων στη Μόσχα αποδεικνύεται και απ’ την αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας στο φθηνό εργατικό κόστος, με αποτέλεσμα την κλιμακούμενη αγανάκτηση από μέρους των Σλάβων Ρώσων που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

 Ο εθνικιστής πολιτικός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, που υποστηρίζεται απ’ το Κρεμλίνο, σε πρόσφατη συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας πρότεινε κινεζικού τύπου έλεγχο των γεννήσεων μουσουλμάνων απ’ την περιοχή του Καυκάσου που ζουν και εργάζονται στη Ρωσία.
 Από τη πλευρά τους, ακτιβιστές σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι προωθεί επικίνδυνη στρατηγική, ένα είδος διαμάχης μεταξύ εθνικοτήτων που χρησιμοποιείται απ’ τις αρχές ως αντιπερισπασμός.  «Η δυσαρέσκεια του κόσμου με την κυβερνητική πολιτική μετατρέπεται σε αντιπάθεια προς άλλες εθνικότητες», δηλώνουν ακτιβιστές.
 Πάντως τελευταία δημοσκόπηση της κοινής γνώμης δείχνει ότι το 81% των πολιτών της Μόσχας θέλουν την απέλαση των μεταναστών απ’ την Κεντρική Ασία και το 84% θέλει να σταματήσει το Κρεμλίνο να χρηματοδοτεί τις Δημοκρατίες του Καυκάσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου