Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Φωτοβολταϊκά:Προϋπόθεση η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης

Προϋπόθεση για να προχωρήσει η προτεινόμενη επένδυση της Εκκλησίας της Ελλάδας σε φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη είναι αφενός να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης και αφετέρου να αντιμετωπισθεί η απαγόρευση εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών σε αναδασωτέες εκτάσεις, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αυτό αναφέρει σε αποψινή ανακοίνωση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής(ΥΠΕΚΑ), διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της αναδάσωσης και της συντήρησης της αναδασωμένης περιοχής».

Οι υπηρεσίες του Δημόσιου, αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, αμφισβητούν την κυριότητα που προβάλλει η Ι.Μ. Πεντέλης, και κατέστησαν σαφές κατά τις συσκέψεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας ότι διαχειρίζονται την έκταση ως δημόσιο διακατεχόμενο δάσος, στο οποίο η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει δικαιώματα διακατοχής.
«Το γεγονός ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδας μαζί με τους υποψηφίους ιδιώτες επενδυτές αίτημα αδειοδότησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συγκεκριμένη επένδυση οφείλεται στην κατανόηση από όλους ότι εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα χωρίς την επίλυση των οποίων η επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί», προσθέτει. Το υπουργείο χαρακτηρίζει τέλος παραπλανητική τη σύγκριση ανάμεσα στην προτεινόμενη επένδυση και το Πρόγραμμα Ήλιος, στόχος του οποίου είναι η εξαγωγή ηλιακής ενεργείας στην υπόλοιπη Ευρώπη και δεν αποτελεί έργο ΑΠΕ με εγγυημένη τιμή όπως οι εγχώριες επενδύσεις.

       Νέα πυρά Ιερώνυμου κατά Πολιτείας και ΥΠΕΚΑ

Νέα «ιερά» πυρά κατά της Πολιτείας και του υπουργείου Περιβάλλοντος εκτόξευσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Εκκλησία στην αξιοποίηση της περιουσίας της. Ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε ότι η Πολιτεία δημιουργεί προσκόμματα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις της Εκκλησίας στην Πεντέλη.
 «Η Εκκλησία τη λίγη περιουσία που της απέμεινε θέλει να συνεργαστεί με το κράτος για να την αξιοποιήσει και τα προϊόντα της αξιοποίησής της να πάνε στις ευπαθείς ομάδες. Ποια είναι η πίκρα μου; Οταν βλέπουμε να μην συνεννοούμεθα. Και οι μεν ξένοι με το πρόγραμμα Ηλιος που κατετέθη πρόσφατα μπορούν μέσα σε λίγες ημέρες να πάρουν εκτάσεις, να κάνουν φωτοβολταϊκά, και το τίμημα το ορίζουν αυτοί πόσο θα είναι. Και μεις ως Εκκλησία που έχουμε εκτάσεις και λέμε κι εμείς να κάνουμε φωτοβολταϊκά και τα χρήματα να πάνε για τους φτωχούς ανθρώπους δεν βρίσκουμε ανταπόκριση», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου