Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ποιον κοροϊδεύει το διαπλεκόμενο σύστημα συμφερόντων;

 Η διάλυση του πάλαι ποτέ κραταιού πολιτικού φορέα, που σφράγισε την μεταπολίτευση είναι οφθαλμοφανής. Μετά την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος παραιτήθηκαν και στελέχη σε όλη την ελληνική επικράτεια παρέδωσαν τις κομματικές τους ταυτότητες. Κι όμως, το διαπλεκόμενο σύστημα συμφερόντων, τα ισχυρά εκδοτικά συμφέροντα και οι μεγαλοεργολάβοι που συμμετέχουν στον … αγώνα για την πολιτική επιβίωση του νέου προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου παρουσιάζουν το άσπρο ως μαύρο. Μετά τους πανηγυρισμούς για την « πέραν πάσης προσδοκίας συμμετοχή» στη διαδικασία της εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην οποία συμμετείχε μόνο ένας υποψήφιος. Μετά την προβολή των συνθημάτων «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» και «αρχίζουμε».
 Μετά την δημοσκοπική άνοδο του κόμματος του Φώτη Κουβέλη «Δημοκρατική Αριστερά», το οποίο λειτουργεί ως ανάχωμα στις διαρροές από το ΠΑΣΟΚ στα υπόλοιπα κόμμα της Αριστεράς, νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα. Κι, όμως, το σύστημα υποστήριξης του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει αστείρευτη έμπνευση.
 Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε βοούσε η «πιάτσα» ότι οι δημοσκοπήσεις κάποιων Κυριακάτικων εφημερίδων θα έδειχναν: «κλείσιμο της ψαλίδας» και μείωση της διαφοράς που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του, ενώ κάποιοι εμφανίζονταν κάθε ημέρα, όλο και πιο βέβαιοι ότι τελικά οι δημοσκοπήσεις θα έβγαζαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο «καταλληλότερο για πρωθυπουργό». Τελικά οι προβλέψεις αυτές δικαιώθηκαν. Δημοσκοπήσεις

Η δημοσκόπηση της Kapa Research, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της συντονισμένης προσπάθειας, η οποία εναντιώνεται στην κοινή λογική. Μόλις μια εβδομάδα μετά την εκλογή Βενιζέλου, δηλαδή του ανθρώπου που έγινε η αιχμή του δόρατος της μνημονιακής πολιτικής και που υποστήριξε ως «βασιλικότερος του βασιλέως», πιο θερμά και από τους Ευρωπαίους εταίρους την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, το οποίο οδηγεί στην «κοινωνική γενοκτονία», η εν λόγω δημοσκόπηση εμφανίζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών ως τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία(!!!). Όμως, η φαρσοκωμωδία δεν σταματά εκεί.
 Επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν βελτιώνει τα ποσοστά του, όλα τα υπόλοιπα κόμματα «κονταίνουν» και τα ποσοστά τους συρρικνώνονται, γεγονός, το οποίο προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 18,1% και το ΠΑΣΟΚ 14,3%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου με 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,9%, ο ΛΑΟΣ 3,6% και η Χρυσή Αυγή 3,4%.
Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,3%, η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη με 1,1% και το Άρμα Πολιτών με 0,7%. Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 25,1%.
Από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα,
στην Ελάχιστη Εγγυημένη Μίζα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Έθνους της Κυριακής», η οποία δείχνει ότι πραγματοποιείται … μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Αντώνη Σαμαρά σε ότι έχει να κάνει με τις απαντήσεις που δίνονται στο ερώτημα «Ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός». Και αυτή η δημοσκόπηση δείχνει να μικραίνει η ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα με αναγωγή των αναποφάσιστων ,στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24,8%, το ΠΑΣΟΚ 18,4%,το ΚΚΕ 10,4%. η ΔΗΜΑΡ 10,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, ο ΛΑΟΣ 3,5% και η Χρυσή Αυγή 3,2%.Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 28,5% έναντι 28,3% του κ. Βενιζέλου, ενώ στο ερώτημα σχετικά με τη δημοφιλία ο Ευάγγελος Βενιζέλος προηγείται με 32,5% έναντι 29,1% του κ. Σαμαρά.
Τα συμπεράσματα εναπόκεινται στην κρίση του καθενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου