Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

O ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝAΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ

             Τι πέτυχε η Συντονιστική, πώς το πέτυχε,
             γιατί το πέτυχε. Ποια τα επόμενα βήματα
Το ταξίδι των φωτοβολταικών του Πεντελικού ξεκινά από το Κατάρ, πριν από λίγους μηνες,με την επίσκεψη του Αρχιεπίσκοπου και συνεχίζεται στην Αθήνα με επαφές του με όσους μπορούν να έχουν άποψη, λόγο και έργο για να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση.
Το πακέτο της επένδυσης των φωτοβολταικων ύψους ένα δις ευρώ, σε 3500 στρέμματα στο Πεντελικό σε αναδασωτέα δημόσια έκταση προστατευόμενης περιοχής ,υψηλού φυσικού καλους,εχει ένα ωραίο περιτυλιγμα.Την αναδάσωση κατά δήλωση της εκκλησίας,20.000στρεμμάτων και τη διάθεση των εσόδων για το φιλόπτωχο ταμείο της .Μεταξύ αυτών που ενημερώνονται για το σχεδιαζόμενο εγχειρημα,πλην των προσώπων της Κεντρικής πολιτικής σκηνής, είναι και ο Δήμαρχος Πεντελης,ο κος Σεργίου ,από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ Στεργίου ποιεί τη «νήσσα». Δεν αποκαλύπτει τις επαφές του.
Το θέμα όμως γίνεται γνωστό. Το φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιάννης Σαφλιάνης, αλλά στην ουσία ποτέ δεν μαθαίνουμε τι διημείφθη στη συνάντηση Αρχιεπισκόπου και Δ,Στεργιου.
Στην πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Δήμου Πεντέλης να απορρίψει το Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση της εκκλησίας για δημιουργία φωτοβολταικου πάρκου στο Πεντελικο,ο δήμαρχος μέσω της δημοτικής πλειοψηφίας, παραπέμπει το θέμα στις καλένδες. Συστήνει επιτροπή από μέλη της πλειοψηφίας να το μελετήσει!

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση θεωρεί το θέμα πρωταρχικής σημασίας για την πόλη αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Δημιουργεί Συντονιστική επιτροπή μονοθεματικού αντικειμένου, ειδικού σκοπού, συγκεκριμένου στόχου. ΟΧΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΗ ΠΕΝΤΕΛΗ
Οι λόγοι πολλοί: Ιδιοκτησιακό, νομοθεσία, περιβαλλοντικό.
Η Συντονιστική επιτροπή ξεπερνά τον εαυτόν της. Αναπτύσσει έντονη κινητικότητα, ενημερώνει, ευαισθητοποιεί, κινητοποιεί, προειδοποιεί.
Με τη συμπαράσταση μεγάλης ομάδας πολιτών και με υπεύθυνες και τεκμηριωμένες θέσεις κατορθώνει τελικά και ενεργοποιεί συλλογικά όργανα, διαμορφώνει κλίμα υπέρ των θέσεων της. Θέτει προ των ευθυνών, κόμματα βουλευτές, συνδέσμους ,δήμους., φορείς. Έτσι την ώρα της κρίσης, όταν δηλ καλείται ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής
Αλλαγής να πάρει θέση σε τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας , για το ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ πάρκο της εκκλησίας στην Πεντέλη, έχει δημιουργηθεί ένα δυνατό δίκτυο φορέων και πολιτών που αντιτίθεται στην ενέργεια αυτή.
Τα δεδομένα έχουν πλέον αλλαξει.Η τροπολογία που αποπειράθηκαν να περάσουν αθόρυβα, είχε γίνει ευρέως γνωστη.Τα δυο μεγάλα κόμματα βρίσκονται αντιμέτωπα όχι μόνον με τη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση αλλά και με συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες. Έχει ήδη γίνει φανερό, ότι αυτό που επιδιώκουν λάθρα μέσω τροπολογίας να περάσουν δε μπορεί να γίνει. Δεν είναι ώριμο δικαιολογήθηκε ο ΥΠΕΚΑ, αφού δήλωσε με σαφήνεια ότι άνωθεν και έξωθεν υποδείχθηκε και επεβλήθη η ενέργεια .Όλοι κατάλαβαν ότι η τροπολογία δεν μπορούσε να γίνει δεκτή, πλην δυστυχώς της ηγεσίας της εκκλησίας που έσπευσε να επιτεθεί με μη προσήκοντα τρόπο σε όσους συνήργησαν στη μη αποδοχή της.
Συνεπώς η Συντονιστική πέτυχε αυτό που φάνταζε στην αρχή ακατόρθωτο.
Να μη γίνει δεκτή η τροπολογια για εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου στο Πεντελικό
Το πέτυχε με συντονισμό ενεργειών ,με σύνθεση ρόλων, με ξεπέρασμα αντιθέσεων, με προσήλωση στο στόχο, με πίστη και αυτοπεποίθηση, με συνεργασία, με εξωστρέφεια.
Το πέτυχε γιατί με τεκμηριωμένο λόγο, με επιχειρήματα, με ορθή μεθοδολογία, έπεισε, ενεργοποίησε, παρότρυνε, υποχρέωσε πολλούς να πάρουν θέση εκόντες άκοντες. Έτσι δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε πολλοί. Δε φωνασκούσαμε, δε συνθηματολογούσαμε.
Επιχειρηματολογούσαμε. Υπενθυμίζαμε τους νόμους και τις συνέπειες αυτών που παρανομούν ή νομοθετούν α la carte.
Σήμερα ξεκινάμε από μια νέα αφετηρία .Δεν πανηγυριζουμε.Αγωνιζομαστε για την πόλη μας και το λεκανοπεδιο.Μας δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η Εκκλησία πλην του αποστολικού της έργου έχει και επιχειρηματικο.Δεν μας αφορά ούτε μας ενοχλεί,και είμαστε της άποψης ότι ως επιχειρηματικός όμιλος που διεκδικεί να είναι να τυγχάνει ίσης μεταχειρίσεις με τους υπόλοιπους.
Όμως το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει επιτέλους να λειτουργήσει ως σύγχρονο Ευρωπαϊκό κρατος.Στα πλαίσια αυτά μια εξουσία υπαρχει.Αυτη που προκύπτει σε όλες της τις βαθμίδες στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας και προέρχεται από το λαό και τα συμφέροντα αυτού οφείλει να υπηρετει.Ειναι η ώρα να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακο.Οι υπηρεσίες του Υπεκα είναι σαφεις.Το βουνό ανήκει στο Δημόσιο.
Ο ΥΠΕΚΑ τι λέει ;Είναι η ώρα. Η αναδάσωση και ανάπλαση του Πεντελικού να προχωρήσει σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα προστασίας του και τις μελέτες αναδασωσης,που έχουν συνταχθεί από τη διεύθυνση αναδασώσεων του Υπουργείου.

                                        ANΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου