Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Εξαιρετική η εκδήλωση της «Ένωσης Συλλόγων Γονέων» : «Ενδοσχολική βία. Όταν ο φόβος γίνεται εφιάλτης»

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Ενδοσχολική βία. Όταν ο φόβος γίνεται εφιάλτης» που διοργάνωσε η «Ένωση Συλλόγων Γονέων» των σχολείων του Δήμου Πεντέλης, εν όψει της πανελλήνιας σχολικής ημέρας κατά της βίας στο σχολείο, στις 6 Μαρτίου.
Στη γεμάτη από γονείς και εκπαιδευτικούς αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Μελισσίων, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Άρτεμις Κατσάβαρου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε επιγραμματικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μέσα στο περιβάλλον της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε.
Τον συντονισμό της συζήτησης και την παρουσίαση των καλεσμένων ομιλητών, έκανε
 ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κοινωνικός Λειτουργός κ. Φώτης Χρυσικός.
Ο πρώτος εισηγητής κ. Χ. Ασημόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας και επιστημονικός συνεργάτης της ΕΨΥΠΕ, αναφέρθηκε εκτενώς στους αιτιολογικούς παράγοντες της ενδοσχολικής βίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στους μαθητές.
Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες, εντύπωση προκάλεσε το υψηλό ποσοστό των μαθητών το οποίο σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα έχουν υπάρξει έστω και μία φορά παρατηρητές σε περιστατικά εκφοβισμού.

Ο κ. Θ. Χατζηπέμου, ειδικός παιδαγωγός-κοινωνικός λειτουργός και επιστημονικός συτνεργάτης της ΕΨΥΠΕ, εστίασε την παρουσίασή του σε προγράμματα πρόληψης ενώ ανέλυσε συγκεκριμένα παραδείγματα και μεθόδους αντιμετώπισης συμπεριφορών εκφοβισμού με προβολή οπτικοακουστικού υλικού.
Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από το κοινό, γεγονός που επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα διεξαγωγής της συγκεκριμένης εκδήλωσης καθώς και άλλων με ανάλογο περιεχόμενο.
Μάλιστα σε ερώτημα για το αν η αστυνομία έχει θέση μέσα στα σχολεία για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, που έγινε με αφορμή το πρόσφατο έγγραφο της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Αθηνών το οποίο καλούσε τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων να επισκεφτούν και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολείων για να καταγράψουν υφιστάμενα προβλήματα, οι δύο επιστήμονες τοποθετήθηκαν κάθετα αρνητικά σε τέτοιες ενέργειες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι όποιες δυσκολίες εντός της σχολικής κοινότητας, μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο με παιδαγωγικές μεθόδους.
Την εκδήλωση που διήρκησε περίπου 2 ώρες παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος παιδείας, οι διευθύντριες του 1ου και 6ου δημοτικού Μελισσίων, ο διευθυντής και η υποδιευθύντρια του 4ου δημοτικού Μελισσίων, η διευθύντρια του 1ου νηπαγωγείου Μελισσίων, εκπαιδευτικοί από το 2ο γυμνάσιο και 2ο δημοτικό Μελισσίων, ο πρόεδρος της β΄/βαθμιας σχολικής επιτροπής, η πρόεδρος τους δημοτικού συμβουλίου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Συμπολιτεία και Πεντέλη εν Δράσει - Ριζοσπαστική Συνεργασία Πολιτών, η πρόεδρος της πνευματικής κίνησης βορείων προαστείων και εκπρόσωποι από το σύνολο σχεδόν των συλλόγων γονέων των σχολείων της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου