Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Θεμελιώδης απαίτηση πολιτική & κοινωνική, η Διαφάνεια

Εσπερίδα με θέμα «Τοπική Κοινωνία και Διαφάνεια» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου και τη συμμετοχή καταξιωμένων και εγκρίτων ομιλητών
Την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αττικής «Η Προστασία»  υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων.  
Τις εργασίες της εσπερίδας άνοιξε ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης ευχαριστώντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους για την παρουσία τους, η οποία  ήταν ενδεικτική της σοβαρότητας του θέματος.
Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εσωτερικών  κ. Γιάννης  Μιχελάκης  επεσήμανε ότι η κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι δημοσιονομική αλλά θεσμική. Απαιτείται δε σύσσωμη η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση να είναι αμείλικτη στα θέματα διαφθοράς και αδιαφάνειας. Δεν εναπόκειται στον πατριωτισμό των Ελλήνων η προστασία μόνο της Δημοκρατίας αλλά και η προστασία των θεσμών.
«Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας, η κοινωνία έχει ανάγκη από εκπροσώπους πολιτικούς πρότυπα που ανταποκρίνονται στην αρχήν του «άρχειν δια του παραδείγματος». Οι πολίτες πρέπει να αποβάλλουν την νοοτροπία του παρελθόντος και να κάνουν τις επιλογές τους με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια συμβάλλοντας στην κάθαρση και στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής» ανέφερε  στην τοποθέτηση του ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Σούρλας.
Από την πλευρά του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής Λέανδρος επισήμανε την ανάγκη προσέγγισης των εννοιών διαφάνεια και τοπική κοινωνία,  με προσοχή και αίσθημα ευθύνης, χωρίς σκανδαλολογίες εν όψει μάλιστα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ανέφερε δε  ότι οι τοπικές κοινωνίες όχι μόνο έχουν χάσει τα ηθικά αντανακλαστικά και δεν αντιδρούν σε οποιαδήποτε εγκληματική συμπεριφορά των δημοσίων προσώπων. Προέτρεψε τις υγιείς δυνάμεις που έχουν απομείνει  να ενεργοποιηθούν για τη διαπαιδαγώγηση του λαού και αλλαγή νοοτροπίας.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Πεντέλης  Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης  υπογράμμισε «η βασική Αρχή η οποία διέπει τη λειτουργία του Δήμου μας στηρίζεται στην άποψη ότι η διαφάνεια δεν είναι έννοια που εννοείται για κανένα  και για τίποτα, αλλά αποδεικνύεται καθημερινά και κατά δαπάνη».  Συγκεκριμένα ανέφερε «Η μη τήρηση  της διαφάνειας οδήγησε τη λειτουργία των φορέων και της Κεντρικής εξουσίας στην σημερινή κατάσταση. Για μας η Διαφάνεια σημαίνει  Διαδικασίες, σημαίνει  Έλεγχος.  Οι  διαδικασίες δεν παρακάμπτονται  και θα πρέπει να τηρούνται σε όλες τις λειτουργίες και για όλα τα θέματα. Κορυφαία στιγμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση  είναι η Ετήσια Λογοδοσία.
Η γρήγορη –  η συγκεκριμένη – η δίκαιη – η ανεξάρτητη – η ανιδιοτελής απόδοσης των ευθυνών σ’ όσους παραβιάζουν τη διαφάνεια από τη δικαιοσύνη όπως και η απαίτηση για επιστροφή των καρπών της μη τήρησής της είναι καθημερινή απαίτηση της κοινωνίας».
«Οι Θεσμοί είναι για μας Καταφύγιο κι Ελπίδα, ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΑΝ ΧΑΘΟΥΝ...!»
Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας, ο  Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Προστασία»  κ. Αϊβαλιώτης  τίμησε το δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας «Real news»  κ. Νίκο Χατζηνικολάου για την προσφορά του και την ιδιαίτερη ευαισθησία του σε περιβαλλοντικά θέματα, τα οποία άπτονται με τους καταστατικούς στόχους του συλλόγου Προστασία.
Τον κ. Χατζηνικολάου εκπροσώπησε ο  διευθυντής του περιβαλλοντικού ενθέτου της Real news   «Real Planet»  κ. Παπαδόπουλος  Γιάννης.
Ο Δήμαρχος Πεντέλης  στο τέλος των εργασιών τόνισε πως η συζήτηση που διεξήχθη ήταν υψηλού επιπέδου, με πολλά χρήσιμα διδάγματα, τα οποία βοηθούν  στον έλεγχο και  την προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην εσπερίδα παρέστησαν ο Υπουργός  Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Σούρλας, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, ο Γενικός Γραμματέας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ.  Γιάννης Παναγιωτόπουλος, ο κ. Σπύρος Οικονομόπουλος εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού,  ο Αντιπεριφερειάρχης Β.Τομέα Αττικής κ. Κώστας Μανιάτης, ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης, Καθηγητής Οικονομικών στο  Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος  και μέλος της Επιτροπής Περιφερειών στην Ευρώπη κ. Ζαφειρόπουλος Γρηγόρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Καννελάκης Γιάννης,  ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς, από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κ. Ζωή Ράπτη  Δημοτική Σύμβουλος Φιλοθέης –Ψυχικού και Κρίστι Αγαπητού Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά και από τον Δήμο Πεντέλης ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης Πολιτείας» κ. Παπακωνσταντίνου Δημοσθένης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μούστρης Παναγιώτης, Μπούσουλα Άντα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κοντουλάκος Λευτέρης, Τόλιος Νίκος, Κωστόπουλος Βασίλης, ο Πρόεδρος της Β΄Βάθμιας Σχολικής Επιτροπή κ. Φουφρής Χρήστος και οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ.κ. Οικονομίδης Νίκος, Τζαμτζής Δημήτρης και Ευαγγελίου Εύη, η υπεύθυνη Αιμοδοσίας Δ.Πεντέλης κ.Αγνή Ζώη, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης και πολλοί κάτοικοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου