Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Δραματικό S.O.S εκπέμπει το "Σισμανόγλειο"!

Πέρα από τα όριά του και μόνον χάρη στη φιλοτιμία και το ακούραστο, αλλά σκληρά δοκιμαζόμενο πάθος των γιατρών, των νοσηλευτών και των υπολοίπων εργαζομένων λειτουργεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες το νοσοκομείο της Αθήνας "Σισμανόγλειο"! Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν  σε συνέντευξη Τύπου γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου τον καθημερινό Γολγοθά του προσωπικού του ιδρύματος στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί με στοιχειώδη επάρκεια στις ανάγκες των ασθενών. Ελλείψεις πολύ σημαντικών φαρμάκων, υλικού, προσωπικού και ιατρικών μηχανημάτων οδηγούν σε ματαίωση το φιλότιμο και το πάθος των γιατρών και των εργαζομένων του ιδρύματος
Για πολύ σοβαρές ελλείψεις πολύ σημαντικών και μοναδικών φαρμάκων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τις πολύ συχνές και ιδιαίτερα επώδυνες καθυστερήσεις στη χημειοθεραπεία ογκολογικών ασθενών έκανε λόγο με εμφανή απογοήτευση ο ειδικευόμενος πνευμονολόγος Κ. Ματζουράκης, ενώ οι δραματικές ελλείψεις υλικών του νοσοκομείου επεκτείνονται μεταξύ άλλων στις ανοσοσφαιρίνες, τις ταινίες σακχάρου, τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, σε πολύ αναγκαία ιατρικά μηχανήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον 14 από τα 25 μηχανήματα της μονάδας τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ) του νοσοκομείου βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία, ενώ ούτε το κεντρικό μόνιτορ της καρδιολογικής μονάδας λειτουργεί...
Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού υποχρεώνουν εδώ και πέντε μήνες τη θωρακοχειρουργική κλινική να εφημερεύει μόνον για... 15 ημέρες κάθε μήνα, ενώ η Β' παθολογική κλινική δεν κατάφερε για τον ίδιο λόγο να εφημερεύσει κατά τις δύο πιο πρόσφατες γενικές εφημερίες του "Σισμανογλείου"...
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε επίσης ο ουρολόγος Κ. Λιβαδάς, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της πενταμελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ του "Σισμανογλείου",

 τα δύο Κέντρα Υγείας του νοσοκομείου, αυτά της Νέας Μάκρης και των Σπάτων, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και μη κάλυψης των εφημεριών του μήνα, οδηγούνται σταδιακά σε αποκλειστικά πρωινή λειτουργία, από τις 7 π.μ. έως τις 3 μ.μ., για όσες ημέρες του μήνα δεν επαρκούν οι γιατροί, παρά το γεγονός ότι η νόμιμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας είναι αποκλειστικά εικοσιτετράωρη.
Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κατ. Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι ο προτεινόμενος από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής νέος οργανισμός του "Σισμανογλείου" καταργεί 100 οργανικές θέσεις εργασίας ιατρικού προσωπικού και περιορίζει τις κλίνες του νοσοκομείου από 575 σε 430, δηλαδή καταργεί 145 κλίνες! Ακόμη, ο νέος οργανισμός περιορίζει σε 2 από 3 τις πνευμονολογικές κλινικές και σε 1 από 2 τις χειρουργικές κλινικές του ιδρύματος!
Επίσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ειδικευόμενη παθολόγος Μαρ. Αλμυρούδη, οι ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Φεβρουάριο για τις εφημερίες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Μάρτιο για υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα.
"Από τον Σεπτέμβριο, τέρμα οι απλήρωτες εφημερίες! Το νοσοκομείο δεν θα εφημερεύει, εάν συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση", προειδοποίησε ο Κ. Λιβαδάς, ενώ η Μαρ. Αλμυρούδη υπογράμμισε ότι "μας εξαναγκάζουν σε απλήρωτη εργασία προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών" και ζήτησε "άμεση διόρθωση του κονδυλίου χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας".
                   Σε απαξίωση η ψυχιατρική κλινική!
Ενώ οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της Αθήνας "Ευαγγελισμός" και Γενικό Κρατικό λειτουργούν καθημερινά με δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους τους, μόνον... 12 από τις 25 κλίνες της ψυχιατρικής κλινικής ενηλίκων του "Σισμανογλείου" είναι σήμερα ανεπτυγμένες, ενώ αναξιοποίητος παραμένει έτοιμος χώρος... 1.600 τετραγωνικών μέτρων, στον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα άλλες 28 κλίνες!
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επιμελητής Α' - ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Χρ. Ανδρούτσος, η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο ψυχιατρικό τομέα γενικού νοσοκομείου του Λεκανοπεδίου και περιλαμβάνει τη μοναδική στη χώρα και υπερσύγχρονη δημόσια κλινική ενδονοσοκομειακής νοσηλείας εφήβων, λειτουργεί οριακά, λόγω πολύ σοβαρής έλλειψης ιατρικού προσωπικού, και σε διαρκή ετοιμότητα για να κλείσει, παρά τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της Ε.Ε. στα πλαίσια του προγράμματος για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων "Ψυχαργώ"!
Ο Χρ. Ανδρούτσος έκανε ακόμη λόγο για "σκαστή διοικητική ανεπάρκεια στο υπουργείο Υγείας", καθώς η κλινική παραμένει δραματικά υποστελεχωμένη, τη στιγμή κατά την οποία λιμνάζουν αδιάθετα τα αναγκαία για την πλήρη λειτουργία της κονδύλια του ΕΣΠΑ, κονδύλια τα οποία, μάλιστα, κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά για τη χώρα το 2013...
Έτσι, οι γιατροί του "Σισμανογλείου" πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ., διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους για τις εφημερίες, καθώς και για την πλήρη εγκατάλειψη του ιδρύματος, του προσωπικού και των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου