Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

«ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ»!

     ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Πεντελης (Δ/νση Υποδομών, Καθαραριότητας και Πρασίνου) την Παρασκευή 29 Ιουνίου  στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων, με θέμα τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Β.Τομέα Αττικής, κ. Κ.Μανιάτης, ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης, ο Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γ. Ηλιόπουλος, από την Περιφέρεια Αττικής ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Παγωτέλης Στράτος και αντιδήμαρχοι εκπρόσωποι των Δήμων Κηφισσιάς, Ν.Ιωνίας, Βούλας- Βάρης –Βουλιαγμένης, Π.Φαλήρου, Αμαρουσίου και του κόμματος των Οικολόγων – Πράσινων Βορ. Προαστείων.
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης, επεσήμανε ότι απαιτούνται ενέργειες για την ανατροπή ενός συστήματος που λειτουργεί σήμερα και επιβαρύνει τους δημότες και το περιβάλλον.
Ο Δήμαρχος τόνισε με έμφαση ότι είναι αναγκαία η συνολική αλλαγή της υφιστάμενης στρατηγικής από την Κεντρική Εξουσία. Επιβάλλεται το υφιστάμενο σύστημα να αποκεντρωθεί με βάση την αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμου και να στηριχθεί στην πλήρη αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων με διαλογή στη πηγή, ανάπτυξη της ανακύκλωσης για όλα τα είδη, κομποστοποίηση των βιολογικών αποβλήτων, επεξεργασία των κλαδεμάτων και παραγωγή «pellets” για τους καυστήρες μας.


Για την υλοποίηση αυτής της προοπτικής απαιτούνται ρεαλιστικές χωροθετήσεις των εγκαταστάσεων με βάση τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον, προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, εκπαίδευση των στελεχών και των πολιτών και όλα αυτά με βάση την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού και τον τρόπο διαχείρησης των αποβλήτων πάντοτε μέσα σε πνεύμα διαδημοτικών συνεργασιών.
Ο Δήμαρχος Πεντέλης, έθεσε στην ημερίδα και το σοβαρό θέμα της χωροθέτησης των κοιμητηρίων, που με την ακατανόητη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών και του Γ.Γρ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχουν δημιουργήσει σήμερα για τη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων ένα σοβαρό πρόβλημα.
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:
«ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ».
Πρακτικά της σύσκεψης με συγκεκριμένες προτάσεις και συμπεράσματα θα υποβληθούν αρμόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου