Ανακοινώθηκαν χθες τα στρατιωτικά νοσοκομεία που θα χορηγούν υποκατάστατα ναρκωτικών ουσιών. Τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων που θα χορηγούν υποκατάστατα θα είναι στην Αττική το «414» στην Πεντέλη και το νοσοκομείο του στρατοπέδου «Βαρίτη» στο Γουδή από τις 16 Σεπτέμβρη, το «424» στη Θεσσαλονίκη από την 1η Σεπτέμβρη και το «404» στη Λάρισα, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρειαστεί η άμεση χρήση των υποδομών του.
Μάλιστα, όπως είπε ο Π. Μπεγλίτης, το υπουργείο Αμυνας διαθέτει «το επιστημονικό ιατρικό, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα τεθεί στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, έτσι ώστε να εκπαιδευτεί στη διαχείριση της διαδικασίας χορήγησης υποκατάστατων των ναρκωτικών».
«Καμία πρόσληψη», ξεκαθάρισε και ο Α. Λοβέρδος λέγοντας μάλιστα πως «όποιος μου λέει εμένα προσλήψεις πλην νοσηλευτών, που εκεί χρειαζόμαστε, μου εκφέρει εχθρικό λόγο» και πως «μια χώρα με υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών νομιμοποιείται να λέει χωρίς να κοκκινίζει ότι θέλει προσλήψεις;». Ο υπουργός Υγείας δεν έχασε την ευκαιρία να υπερθεματίσει & για την αποποινικοποίηση της χρήσης λέγοντας, κόντρα στα επίσημα διεθνή στοιχεία: «Δεν πιστεύω ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού. Πιστεύω ότι η μυθοποίηση έχει δημιουργήσει στην αύξηση του αριθμού των χρηστών». Και πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ άλλωστε και σκαλοπάτι τη χρήση των ελαφρών ναρκωτικών σε σχέση με τα βαρέα. Δεν το θεωρώ σκαλοπάτι. Αυτός είναι ένας μύθος»...
Με αυτά τα δεδομένα, σημειώνει η εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", είναι παραπάνω από φανερό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαφανίζει τη λίστα αναμονής των εξαρτημένων για τα προγράμματα υποκατάστασης, στέλνοντάς τους απλά στα νοσοκομεία να παίρνουν τη δόση τους, χωρίς να τους προσφέρει καμιά βοήθεια από εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό και χωρίς καμιά προοπτική απεξάρτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους στρατευμένους που δηλώνουν εξαρτημένοι, υπάρχει πρόσφατη υπουργική απόφαση που δίνει ως κίνητρο τη μείωση της θητείας τους κατά 3 μήνες, αν έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα Κέντρα Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
Ωστόσο, η κυβερνητική πολιτική συνειδητά «στραγγαλίζει» τα στεγνά προγράμματα και την πρόληψη και σπρώχνει τους εξαρτημένους στη... διά βίου εξάρτηση από τα υποκατάστατα, μακρυά από τη θεραπεία. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, με την «εκστρατεία» του υπουργείου π.χ. «στη Θεσσαλονίκη είχαμε 848 αιτήσεις και έχουν γίνει 1.000 τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η λίστα δεν έχει τέλος»...
Κυβερνητικός πόλεμος
στα στεγνά προγράμματα
«Το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος ακούει στο όνομα όλου του ελληνικού πολιτικού συστήματος πλην ενός κόμματος, όλοι οι άλλοι συμφωνούμε», είπε ακόμα ο Α. Λοβέρδος εννοώντας το ΚΚΕ που στηρίζει αποκλειστικά τα στεγνά προγράμματα.
Σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε μεν πως «κανένα κόμμα δεν ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα», ωστόσο συμπλήρωσε: «Λέω όμως και υποστηρίζω, επειδή υπάρχουν απόψεις να μη δέχεσαι την άμεση δράση δι' όλων των μέσων, δημιουργεί ευκολίες στο οργανωμένο έγκλημα, δεν το κάνεις γι' αυτό.
Η ελληνική κοινωνία που καθυστέρησε, τα πολιτικά κόμματα που καθυστέρησαν επί τρεις δεκαετίες, δεν το έκαναν επειδή ήθελαν να ευνοήσουν το οργανωμένο έγκλημα συνειδητά. Ομως η πολιτική τους, ήταν πολιτική η οποία διευκόλυνε το οργανωμένο έγκλημα, αφού του χορηγούσε πελατεία».
Σε άλλο σημείο υποστήριξε για ακόμη μια φορά την ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και πως πρέπει να περάσει αυτή η εικόνα στα νέα παιδιά, ότι τους ναρκομανείς τους παραλαμβάνουν τα νοσοκομεία γιατί είναι άρρωστοι. Επίσης αναφερόμενος στο ΚΚΕ, που είναι ενάντια στη χορήγηση υποκατάστατων και επιτιθέμενος συνολικά στην επιστημονική αντίληψη για στεγνά προγράμματα, είπε: «Καθίστε εσείς να κοιτάτε το πρόβλημα, εμείς θα το λύσουμε. Δεν εκριζώνουμε το αίτιο με αυτό τον τρόπο. Ούτε και με τη στεγνή θεραπεία εκριζώνουμε το αίτιο». «Εμείς εδώ δεν κάνουμε κοινωνιολογία όμως, εμείς κάνουμε ιατρική αντιμετώπιση», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου