Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 22
10680 ΑΘΗΝΑ
TΗΛ. (210)3665414-5 FAX: (210)3665420
Από τον Τομέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης και τον Τομέα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας (21 Μαρτίου), εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο δασικός πλούτος της Ελλάδας, το ορεινό της ανάγλυφο και η βιοποικιλότητα των δασικών της οικοσυστημάτων αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, που συνδέονται άμεσα με την ορεινή οικονομία, με την ποιότητα ζωής, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και την σταθερότητα του κλίματος.
Η ελληνική κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει αυτή τη μεγάλη περιβαλλοντική σημασία των δασών και ζητά από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, που θα θωρακίσουν θεσμικά τα δάση και θα τα προστατέψουν αποτελεσματικά από κάθε κίνδυνο που τα απειλεί.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες που εγγυώνται τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη και την αποτελεσματική προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας. Ενισχύοντας το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τη δασοπροστασία, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους και προχωρώντας σε μια μεγάλη αναδασωτική προσπάθεια σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα τους τρεις ορεινούς όγκους της Αττικής: Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττό.
Οι Τομείς Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης και Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του Κινήματός μας, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και στηρίζουν τις προσπάθειες των πολιτών για την αποκατάσταση και την προστασία των δασών. Συμμετέχουμε ενεργά στις αναδασώσεις που πραγματοποιούνται στις καμένες περιοχές, συμμετέχουμε ενεργά στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή 21 Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα της Δασοπονίας - στην Πεντέλη, όπου και θα πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Συνδέσμου Προστασίας Πεντελικού, ενεργών πολιτών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων, αναδάσωση στην περιοχή του Νοσοκομείου Παίδων (ΠΙΚΠΑ), στην Παλαιά Πεντέλη, με την οποία και θα κλείσει η φυτευτική περίοδος.
Κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση μια ζοφερή πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να βελτιώσουμε. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε κάθε πολιτικό μέτρο και πρωτοβουλία, που θα έχει ως στόχο την αποκατάσταση των δασών και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και δημιουργίας στις τοπικές οικονομίες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Σε αυτή την προσπάθεια, δημιουργούμε μια ισχυρή συμμαχία στην οποία, εκτός από τον κρατικό μηχανισμό, σημαντικό ρόλο έχει η πρωτοβουλία φορέων - Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και ιδιωτών - που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν αφυπνιστικά προς την Πολιτεία.
Ο ρόλος όλων αυτών των φορέων αναγνωρίζεται και η συμμετοχή τους αποκτά ιδιαίτερο νόημα και αξία για τη σύγχρονη δασική πολιτική. Μια πολιτική, που αντιλαμβάνεται τη μεγάλη συμβολή των δασών στη ρύθμιση του κλίματος, στο ισοζύγιο του ύδατος, στην προστασία των εδαφών από τη διάβρωση και την οικονομική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Μια πολιτική, που προβάλλει τις πολιτισμικές αξίες και την ιδιαίτερη ομορφιά του ελληνικού τοπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου