Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Μπιρμπιλο-φυτεύτηκαν άλλα 20.000 δενδρύλλια

 Μέσα στο 2010 κυρώνεται ο πρώτος δασικός χάρτης της χώρας, όπως διαβεβαίωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη δενδροφύτευση 20.000 δενδρυλλίων που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 21 Μαρτίου στην Πεντέλη (δίπλα στο Νοσοκομείο Παίδων), τονίζοντας ότι ο χάρτης αυτός θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο της Πολιτείας για την προστασία των δασών. Τόνισε, παράλληλα, ότι από κοινού με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Καραβασίλη και σε απόλυτη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής παρακολουθείται η περιοχή για να αποτραπούν προσπάθειες καταπάτησης.
 «Το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα ότι τέρμα οι καταπατήσεις στις δασικές εκτάσεις' και σε αυτό είμαστε άτεγκτοι», είπε η κ. Μπιρμπίλη.
 Διευκρίνισε, τέλος, ότι «στην περίπτωση που υπάρξουν αυθαίρετα στην Ανατολική Αττική μετά την ψήφιση του νόμου, θα κατεδαφιστούν».
Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη συμμετείχε ενεργά μαζί με τον γιο της στη δεντροφύτευση, η οποία συνέπεσε με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας.

Τα περισσότερα δενδρύλλια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πλατύφυλλα. Φυτεύτηκαν 7.500 βελανιδιές, όπως επίσης δάφνες, πικροδάφνες, χαρουπιές, μυρτιές, κουτσουπιές και κουμαριές. Στις άκρες της αναδασωτέας περιοχής φυτεύτηκαν πεύκα και κυπαρίσσια που θα χρησιμοποιηθούν επίσης στις υψηλότερες και βραχώδεις περιοχές του βουνού.
 Η υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μια συμβολική κίνηση που αποδεικνύει τη δέσμευση να προστατευθούν τα δάση. «Για κάθε δένδρο που καίγεται,είπε, θα φυτεύουμε δύο».
Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Δημήτρης Στεργίου Καψάλης, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία μπήκε μπροστά στο κρίσιμο θέμα της αναδάσωσης, αγκαλιάζοντας συγχρόνως τον ενεργό πολίτη. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να σχεδιαστεί αποτελεσματικά το επόμενο βήμα, που αφορά στη λίπανση και στο πότισμα των δένδρων που φυτεύτηκαν.
Το «παρών» στη δενδροφύτευση έδωσαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραϊτης μαζί με πολλά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, οι Βουλευτές Χρήστος Πρωτόπαππας, Κώστας Γείτονας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αργύρης Ντινόπουλος, Νίκος Καντερές, Άδωνις Γεωργιάδης, οι Δήμαρχοι Αμαρουσίου και Βριλησσίων κ.κ. Γιώργος Πατούλης Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης κ.α.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=10779030#
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1118540

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου