Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Μέτρα για τη δασοπροστασία από το ΥΠΕΚΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα προσαρμογής των δασών στην κλιματική αλλαγή, αρχίζοντας από την Αττική, τη Λακωνία, τα Τρίκαλα και την Πιερία, ξεκινά η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας και περιφρούρησης του δασικού πλούτου της χώρας.
Η υπ. Περιβάλλοντος βρίσκεται σε στενή συνεργασία και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα κενά και οι ελλείψεις στο σύστημα δασοπροστασίας από την έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης των υπηρεσιών. Στα μέτρα που συμφωνήθηκαν με το ΥΠΡΟΠΟ περιλαμβάνεται η μετάταξη του προσωπικού της Αγροφυλακής στα δασαρχεία για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των δασών, καθώς και η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης μέσα από την αύξηση των διαθέσιμων πόρων.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το ανανεωμένο Ταμείο Δασών ώστε να διασφαλιστούν τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν για δασοπροστασία.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης εντατικοποίηση της φύλαξης και των ελέγχων κατά την αντιπυρική περίοδο, αλλά και την ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων,

η οποία θα εντοπίζει τα αυθαίρετα και θα τα κατεδαφίζει. Αυτές τις μέρες η υπηρεσία στελεχώθηκε με 12 αποσπασμένους υπαλλήλους, οι οποίοι σύντομα αναλαμβάνουν το έργο της παρακολούθησης των καμένων περιοχών. Τα μέτρα συμπληρώνονται από εκτεταμένα προγράμματα αναδάσωσης, τα οποία θα γίνουν από το ΥΠΕΚΑ με τη συνεργασία ιδιωτών.
Μιλώντας την Τετάρτη 3 Μαρτίου σε εκδήλωση του WWF Hellas για «Το Μέλλον των Δασών»
η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δημιουργηθεί θέση Ειδικού Γραμματέα Δασών στο υπουργείο και παρουσίασε τις δράσεις του ΥΠΕΚΑ στον τομέα της δασικής πολιτικής, αρχής γενομένης από το μεγάλο πρόγραμμα αναδασώσεων σε 100.000 στρέμματα που έχει εξαγγείλει για την Αττική.
Η κ. Μπιρμπίλη κάλεσε, τέλος, τους πολίτες να συμμετάσχουν στη μεγάλη προσπάθεια αναδάσωσης του ΥΠΕΚΑ, την 21η Μαρτίου, φυτεύοντας 10.000 φυτά στην Πεντέλη και γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.
Στο κομμάτι του εθελοντισμού στο περιβάλλον, το ΥΠΕΚΑ θα εγκαινιάσει πιλοτικά ένα πολυθεματικό πρόγραμμα που αφορά στον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση δράσεων για την προστασία των δασών, με τη συμμετοχή και τη συμβολή οργανωμένων ομάδων εθελοντών και μεμονωμένων πολιτών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και αφορά σε επιλεγμένα από το υπουργείο δάση εντός και εκτός Αττικής και του νησιωτικού χώρου.

http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=62525
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου