Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Αυστηρότεροι όροι για τη δόμηση εκτός σχεδίου

Τα πάνω-κάτω θα έρθουν στα ισχύοντα στην εκτός σχεδίου δόμηση στην Αττική, μέσα από τα προεδρικά διατάγματα που πρωθούνται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον Οργανισμό Αθήνας.
Με το ήδη έτοιμο σχέδιο για τον Υμηττό η επιφάνεια που απαιτείται για την έκδοση οικοδομικής άδειας αυξάνεται στα 40 στρέμματα, από τα 4 και κατά περίπτωση 20 στρέμματα που ισχύει σήμερα. Στην ουσία αποκλείεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου ακίνητα σε 15 δήμους της Αττικής.
Ανάλογη διάταξη ετοιμάζεται για τη δυτική Αττική, σε έκταση περίπου 500.000 στρεμμάτων, όπου έχει ήδη επιβληθεί ώς τον Μάιο του 2011 αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών. Ως τότε προβλέπεται να είναι έτοιμο το νέο διάταγμα για το ορεινό συγκρότημα Πατέρας, που εκτείνεται από τη Μάνδρα ώς το Αλεποχώρι και την Ψάθα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινάει και η αναθεώρηση του ισχύοντος από το 1985 διατάγματος για την Πεντέλη.
Θα προβλεφθούν αυστηρότερα μέτρα για τις εκτός σχεδίου ζώνες, όπου ασκούνται πιέσεις για δόμηση από περίπου 20 οικοδομικούς συνεταιρισμούς που έχουν αγοράσει εκτάσεις από τις μονές Πεντέλης και Πετράκη, καθώς και από τους κληρονόμους Ηλιόπουλου. «Μπούσουλας» θα είναι το διάταγμα της Λαυρεωτικής, με το οποίο το 2003 καταργήθηκαν και μάλιστα αναδρομικά οι λεγόμενες παρεκκλίσεις στη νομοθεσία για τις εκτός σχεδίου περιοχές, με τις οποίες δίνεται δικαίωμα δόμησης σε αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων, εφόσον καλύπτουν ορισμένες προϋποθέσεις.
 Είναι κυρίως οι διατάξεις της δόμησης εντός ζώνης, δηλαδή σε ακτίνα 500 μέτρων από τα όρια οικισμών, όπου αρκούν τα δύο στρέμματα.
Επιπλέον, για ακίνητα που έχουν πρόσοψη σε εθνικούς, δημοτικούς και επαρχιακούς δρόμους, υπάρχουν περιπτώσεις που εκδίδεται άδεια και σε 750 μέτρα. Με τις αυστηρότερες διατάξεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιχειρήσει να διασώσει από το «μπετόν» το περιαστικό πράσινο που έχει μείνει στην Αττική.
Χ. ΤΖ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=197397

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου