Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο, μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
 Τριάντα εννιά μικροί μαθητές, από την Γ΄ Τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου της Δημοτ. Κοινότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης, συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους κυρίες Οικονόμου και Μπακουρτζή, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μελισσίων και ακολούθησαν τα μονοπάτια της ελληνικής παράδοσης μέσα από τα πλούσια εκθέματα που διαθέτει το Μουσείο μας.
 Εκθέματα, που όλα τους αποτελούν προσφορά των συμπολιτών μας και φίλων του ωραίου αυτού εγχειρήματος, από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας και που αναδεικνύουν ανάγλυφα τον τρόπο ζωής και επιβίωσης Του λαού μας.
Στον μικρό, αλλά καλαίσθητο και πολύ ενδιαφέροντα εκθεσιακό χώρο, όπου στεγάζονται τα κεφάλαια της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τους καλωσόρισαν η Πρόεδρος του Συλλόγου καθώς και η νηπιαγωγός και μέλος του Δ.Σ. του ΠΟ.ΛΑ.Σ.Μ. κα Τούλα Γιαννάκη-Μπασέτα, η οποία με ζέση και σοφία ανέλαβε και την ξενάγηση των μικρών επισκεπτών. Κομμάτια από παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας (σιγκούνια, γιλέκα, φούστες, μαντήλια, ποδιές), από το 1821. Υφαντά, κεντήματα, ασπρόρουχα, μαξιλάρια, σε μεγάλη ποικιλία. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης και ανάγκης, όπως είδη κουζίνας, είδη σερβιρίσματος, είδη μαγειρέματος. Ενθυμήματα από τον πόλεμο του 1940 και την Εθνική Αντίσταση. Εργαλεία επαγγελματικά γεωργικά, κτηνοτροφικά κ.λ.π.

 Ο αργαλειός και τα υφαντικά εργαλεία, όπως ανέμη, ροδάνι, ρόκα, λανάρια, κλπ επιδιορθώνονται, γιατί ο Πολιτισμικός και Λαογραφικός Σύλλογος Μελισσίων φιλοδοξεί να είναι σε θέση σε λίγους μήνες να παρέχει μαθήματα υφαντικής τέχνης σε μικρούς και μεγάλους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν.
Οι μαθητές περιεργάστηκαν και μόνοι τους τα εκθέματα, έκαναν τις ερωτήσεις τους, έγραψαν το όνομά τους στο βιβλίο επισκεπτών, πήραν το αναμνηστικό του Μουσείου και το γλυκό τους και συνέχισαν για το υπόλοιπο πρόγραμμα τους.
Μακάρι οι εκπαιδευτικοί μας να είναι οι καλύτεροι παιδαγωγοί των παιδιών μας, για να εδραιώνουν στη συνείδηση τους τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά μας!
Προσδοκούμε ότι και οι συνδημότες της Νέας και Παλαιάς Πεντέλης σύντομα θα ανταποκριθούν στο πολιτισμικό κάλεσμα της διαρκούς διεύρυνσης και του εμπλουτισμού του Μουσείου, ώστε να εκπροσωπούνται όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Πεντελικού, και όλοι να καμαρώνουμε για το πολιτισμικό αποτέλεσμα.

                                            Γιώτα Λαμπίρη Καλυβιώτη
                   Πρόεδρος του Πολιτισμικού και Λαογραφικού Συλλόγου Μελισσίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου