Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Στη στάχτη του δάσους έχτιζε ο εργολάβος

                 Πυρκαϊές και ανθρώπινες επεμβάσεις στη γεωργία & στη δόμηση
                           συρρίκνωσαν τις εκτάσεις με βλάστηση σε όλη τη χώρα
Στάχτες έχουν γίνει περισσότερα από δύο εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ελλάδα. Επιπλέον άλλα τέσσερα εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης συρρικνώθηκαν προς όφελος της γεωργίας, των οικισμών και άλλων υποδομών.
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες του WWF και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησαν τη χαρτογράφηση, το 2007 το 54% της χώρας καλυπτόταν από κάποιου τύπου φυσική βλάστηση (χορτολιβαδικές εκτάσεις, ψηλά δάση και θαμνότοποι).
Ειδικά στην Αττική μέσα σε μία εικοσαετία (1987-2007) χάθηκαν 184.187 στρέμματα δάσους κωνοφόρων (πευκοδασών) εξαιτίας πυρκαϊών ή λόγω της μετατροπής τους σε γεωργικές εκτάσεις και οικιστικές περιοχές.
Οι αλλαγές ήταν εντονότερες στη Βορειοανατολική Αττική. Ειδικότερα στην Πεντέλη τα περισσότερα πευκοδάση μετατράπηκαν σε περιοχές που καλύπτονται από θάμνους ή από πιο χαμηλή βλάστηση, γεγονός που αποδίδεται στις επαναλαμβανόμενες πυρκαϊές.
 Την ίδια περίοδο οι οικισμοί του νομού επεκτάθηκαν κατά 191.924 στρέμματα, κυρίως σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οπως επισημαίνει η δασολόγος κυρία Εύη Κορακάκη, υπεύθυνη Δασικών Προγραμμάτων του WWF, περιμετρικά του Πεντελικού όρους και κυρίως στο ανατολικό τμήμα που αντικρίζει τη θάλασσα έχουν αναπτυχθεί νέοι ή έχουν επεκταθεί σημαντικά παλαιότεροι οικισμοί. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν η Αγία Μαρίνα, η Καλλιτεχνούπολη, η Διώνη και το Ντράφι. «Το ίδιο συμβαίνει και στο βορινό τμήμα, όπου υπάρχει έντονη ανάπτυξη στους οικισμούς του Διονύσου και της Ροδόπολης και στις δυτικές παρυφές του χαμηλού όρους Σκάρπα στην περιοχή της Σταμάτας και του Αγίου Στεφάνου» αναφέρει η ίδια.
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=336583&dt=10/06/2010#ixzz0qRHqlimL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου