Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η - Κ Α Λ Ε Σ Μ Α "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ"

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Α Ν Τ Ι Σ Τ Α Θ Ε Ι Τ Ε
ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΑΣ
Καταγγέλλουμε την αντεργατική απόφαση που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης με την οποία καταργούνται εργασιακά δικαιώματα και ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στο Δήμο.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/1/2011 η διοίκηση του κου Στεργίου, εφαρμόζοντας πιστά τις κυβερνητικές πολιτικές για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, έφερε εισήγηση με την οποία καταργείται η 5μερη εργασία και το ωράριο των εργαζόμενων στον νέο καλλικρατικό Δήμο Πεντέλης.
Με πρόσχημα τις κοινωνικές ανάγκες η νέα διοίκηση εισηγήθηκε τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου σε 24ωρη βάση, τη κατάργηση της 5μερης εργασίας, και των αργιών.
Το θέμα αυτό έρχεται σε μια περίοδο που με την εφαρμογή του "Καλλικράτη" στους Δήμους γίνεται προσπάθεια να περάσουν μέτρα που σαρώνουν εργατικές κατακτήσεις, χτυπάνε τη σταθερή δουλειά, το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις συνολικά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει χωρίς αντίδραση ο εργασιακός μεσαίωνας σε περίοδο κρίσης
Η κυβέρνηση σ' αυτήν τη φάση ζητάει τη συνεργασία και τη συναίνεση των τοπικών διοικήσεων και απ' ό,τι φαίνεται η νέα διοίκηση του Δήμου Πεντέλης ανταποκρίνεται.
Η λειτουργία σε 24ωρη βάση, το διακεκομμένο ωράριο με πρόσχημα τις ανάγκες κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή, να αλλάξουν σταδιακά τις εργασιακές σχέσεις στους δήμους και να τις μετατρέψουν σε εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Ταυτόχρονα, με βάση το νόμο και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, δρομολογείται η κατάργηση της σταθερής δουλειάς, η διευθέτηση του ωραρίου, η απλήρωτη εργασία - οι ήδη μειωμένες υπερωρίες θα κοπούν σταδιακά - και όλα αυτά στρώνουν το δρόμο, ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε 24ωρη βάση, δηλαδή όπως και όποτε θέλει ο εργοδότης - Δήμος, να μην πληρώνονται την παραπάνω εργασία, να καταργήσει την αργία του Σαββατοκύριακου. Ακόμα και τα ρεπό που θα παίρνουν, αν περάσουν τέτοιες ρυθμίσεις, δεν διασφαλίζεται ότι θα είναι συνεχόμενα 2 ημερών και ότι θα πληρώνονται όλα στο τέλος.
Κατανοούμε ότι υπάρχουν έκτακτες ανάγκες στους Δήμους (λαϊκές, εκδηλώσεις, πυροπροστασία κ.ά.) που αξιώνουν υπερωριακή εργασία. Αυτές όμως προβλέπονται και ψηφίζονται από όλους τους Δήμους
Δεν πρόκειται όμως γι' αυτό.
Οι υπερωρίες γι' αυτές τις ανάγκες είναι λογικό να γίνονται. Δε χρειάζεται ν αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις, το ωράριο.
Αν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, που υπάρχει, τότε ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει και να προσλάβει μόνιμο προσωπικό με την αντίστοιχη υποστήριξη σε υποδομές. Δεν μπορεί, όμως, πατώντας πάνω στην έλλειψη προσωπικού να περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ είπε ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις συμβάσεις, ούτε να μονιμοποιήσει εργαζόμενους.
Επίσης σε ερώτηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ αν τα Σωματεία των εργαζομένων ενημερώθηκαν η ρωτήθηκαν για τις ρυθμίσεις αυτές ,η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι εμείς ήρθαμε να διοικήσουμε και όχι να συζητάμε .
-- Καταλαβαίνουμε επίσης ότι κάτω από την πίεση των δυσκολιών ορισμένοι εργαζόμενοι συμπλήρωναν το εισόδημά τους με τις υπερωρίες. Η υπερωρία όμως υποβαθμίζεται, κόβεται σταδιακά, ακολουθεί την κατηφόρα του μισθού με τη βούλα του "Καλλικράτη". Σήμερα, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Το καθεστώς των υπερωριών όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν το τυρί για να πιαστούν οι εργαζόμενοι στη φάκα.
-- Καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση. Να μην επιτρέψουν να περάσουν τέτοιες αντιδραστικές ρυθμίσεις που αργά ή γρήγορά θα στραφούν εις βάρος τους. Να διεκδικήσουν σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
(Ολες οι παρατάξεις, εκτός από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ψήφισαν υπέρ της εξαίρεσης από το 5ήμερο και την αλλαγή σε 24ωρη βάση των υπηρεσιών του Δήμου)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου