Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Έγιναν ...φρύγανα τα δέντρα του Πεντελικού!

           Φύτευσαν «κατεδικασμένα» δενδρύλια, προσφορά του Δήμου της Αθήνας
Φρύγανα μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες έγιναν τα δεντρίλια που φυτεύτηκαν στο κτήμα Πλακεντίας στην Πεντέλη και ήταν προσφορά του δημάρχου της Αθήνας κ. Νικήτα Κακλαμάνη.
Η εικόνα που αντικρίζει κανείς στο σημείο που έγινε η αναδάσωση στις αρχές του προηγούμενου Ιανουαρίου είναι απογοητευτική. Την είδηση επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου υποστηρίζοντας ότι από τα 250 έλατα που κοσμούσαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Πλατείας Συντάγματος και δόθηκαν για το πρασίνισμα της περιοχής, περίπου 150 έχουν ξεραθεί.
Όπως αναφέρει, η εξέλιξη ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη από τη στιγμή που τα έλατα είχαν μείνει απότιστα στο κέντρο της Αθήνας πάνω από 1,5 μήνα και είχε αφαιρεθεί η προστατευτική σακούλα που διατηρεί την υγρασία.
Όπως αποκαλύπτει ο κ. Στεργίου το μεγάλο πρόβλημα στο Πεντελικό είναι η δασοπροστασία και η έλλειψη νερού, παρά τις εκκλήσεις του να δημιουργηθούν ταμιευτήρες νερού.
Πρόσφατα το πρόβλημα με το πότισμα της αναδασωτέας περιοχής επιλύθηκε με χορηγία επιχειρηματία, ο οποίος προσέφερε 20.000 για την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ποτίσματος.
Φαίνεται ότι η πολιτεία αδιαφορεί για την τύχη των προγραμμάτων αναδάσωσης που προωθεί ενώ την… παρτίδα επιχειρούν να σώσουν ιδιώτες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές διαθέτουν πολυτελή σπίτια στις πλαγιές του Πεντελικού και θέλουν να διατηρήσουν μέσω των χορηγιών τους την πράσινη θέα που προσφέρει το πανέμορφο τοπίο!
Άγνοια για την τύχη των δενδρυλίων δηλώνει ο δασάρχης Πεντέλης κ. Aναστάσιος Καλπαξίδης με τον οποίο επικοινώνησε το «protothema.gr».
«Τα έλατα χρειάζονται νερό και σκίαση για να μπορέσουν να μεγαλώσουν» αναφέρει και μας παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες στην διεύθυνση αναδασώσεων της Περιφέρειας!
Τμήμα του κτήματος της Πλακεντίας είχε καταστραφεί από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Στην περιοχή έγινε αναδάσωση με πάνω από 2.000 έλατα.
Τώρα, ο στόχος είναι να αντικατασταθούν τα κατεστραμμένα δενδρύλια το προσεχή φθινόπωρο αλλά αν δεν λυθεί το θέμα της φροντίδας και συντήρησής τους, το πιθανότερο είναι ότι οι αναδασώσεις θα καταλήγουν σε τοπία «αποξηραμένων» δασών.
27/05/2010 00:00
http://img.protothema.gr/CC5B197CB8B85DD9850387C7AF2F04BC.jpg
Βέβαια ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ λησμόνησε να πει στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", πως κάποιοι είχαν προβλέψει το τι "μέλλει γεννέσθαι" με την πολυδιαφημισμένη αυτη αναδάσωση του ιδίου, του ΣΚΑΪ, του κ. Νικήτα Κακλαμάνη και των άλλων επωνύμων.
Κατηγορήθηκαν ως συνήθως για ... εμπάθεια. Μεταξύ αυτών η δραστήρια "Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών -Δασαμάρι S.O.S." ( http://dasamarisos.blogspot.com) και το ιστολόγιο "ΕΔΩ ΠΕΙΡΑΙΑΣ" (http://edo-peiraias.blogspot.com/2010/01/blog-post_10.html), το οποίο συμμετείχε στη δενδροφύτευση και σημείωνε τότε τα εξής ενδιαφέροντα:
"...Ολοκληρώθηκε με επιτυχία (στο μέρος της επικοινωνίας) και αυτή η δεντροφύτευση του ΣΚΑΪ που πραγματοποιήθηκε στο κτήμα της Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη όπου βρίσκεται και το ομώνυμο κτήριο.
Ο σταθμός δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και αυτό φαίνεται και από τις ενημερωτικές εκπομπές του αλλά και από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τη δεντροφύτευση των καμμένων εκτάσεων στις πλαγιές της Αττικής.
Η στρατηγική αυτή του ΣΚΑΪ δικαιολογείται επιχειρηματικά αφού τα τελευταία χρόνια όλα τα μεγάλα γραφεία συμβούλων στο εξωτερικό τονίζουν τη σημασία, ως εργαλείου μάρκετινγκ, ενός περιβαλλοντικού προφίλ για κάθε οικονομικό και πολιτικό οργανισμό.
Σε τελική πάντως ανάλυση αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες δεν είναι τα αγνά αισθήματα ή η σκοπιμότητα ενός ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού αλλά αυτό που μένει τελικά ως αποτέλεσμα στην κοινωνία.
Δηλαδή, οι δράσεις αυτές δημιουργούν οικονομικό και κοινωνικό πλεόνασμα; Προσθέτουν αξία που θα μπορούσε ίσως και να μετρηθεί οικονομικά; Δημιουργούν κάποιο κοινωνικό ή οικονομικό κεφάλαιο;
Από την άλλη μεριά ποιό είναι το πραγματικό κόστος αυτών των ενεργειών; Είναι πράγματι αποτελεσματικές;
Στην περίπτωση του ΣΚΑΪ είναι δύσκολο και πρόωρο να δώσει κάποιος μια βέβαιη απάντηση.
Ωστόσο η ακρόαση από το ραδιόφωνο και η παρακολούθηση από την τηλεόραση των απ' ευθείας καλύψεων του σημερινού γεγονότος της δεντροφύτευσης στο κτήμα της Δούκισσας της Πλακεντίας κοντά στην πλατεία Χαραυγής της Πεντέλης όπου παρέλασαν κάποιοι που καμία ουσιαστική σχέση έχουν με την ανιδιοτέλεια, μας κάνει να θέλουμε να σας παρουσιάσουμε με άλλο μάτι ορισμένες εικόνες που δεν έδειξαν οι κάμερες.
Καταρχήν, ενώ ολόκληρες πλαγιές δίπλα όπως και μέσα στο κτήμα της Δουκίσσης κάηκαν οι φορείς που οργάνωσαν τη δεντροφύτευση (κύρια ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού - ΣΠΑΠ, αλλά και ο ΣΚΑΪ) περιορίστηκαν στα 20 στρέμματα της περιφραγμένης ιδιοκτησίας.
Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν 23 δήμοι, είναι ο τ. στρατιωτικός Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης που για τρίτη θητεία βρίσκεται στη θέση του δημάρχου Πεντέλης με κύριο σύνθημά του το "Πεντελικό Περιβάλλον".[Περισσότερα στους ιστοχώρους www.spap.com.gr και www.penteli.gr]
Στον περιορισμένο αυτό χώρο λοιπόν του κτήματος δηλώθηκε ότι φυτεύτηκαν πάνω από 2.500 δενδρύλια που ασφαλώς δεν μπορεί να είναι αλήθεια.
Ωστόσο τοποθετήθηκαν στο χώμα, σε λάκκους που είχαν προετοιμαστεί από πριν από τους υπεύθυνους και σε λάθος βάθος, τόσα πολλά φυτά ώστε μόνο η απόσταση η οποία βρίσκεται το ένα από το άλλο να επιβεβαιώνει ότι καμία πολύ σοβαρή μελέτη δεν έγινε παρά τα όσα δηλώθηκαν στο κανάλι.
Το πλήθος του κόσμου μάλιστα πατώντας τα νέα άγρια φυτά που ξεπρόβαλαν από το έδαφος συμπλήρωσαν την καταστροφή του δήμου με αποτέλεσμα να μην μιλάμε για αποκατάσταση της φυσικής χλωρίδας αλλά για τη δημιουργία ενός δασόκηπου που για να μπορέσει να υπάρξει έστω στο ελάχιστο ποσοστό των δενδρυλλίων που φυτεύτηκαν θα χρειάζεται τόνους νερού και εκατοντάδες εργατοώρες φροντίδας κάθε χρόνο.
Ενώ αν παραμεληθεί τότε θα αποτελεί προσάναμμα μιας πυρκαγιάς που θα κάψει ό,τι θα έχει απομείνει από το δάσος της Πεντέλης τα επόμενα χρόνια επαναφέροντας τη δυσάρεστη κατάσταση των καμμένων εκτάσεων.
Απορία προξενεί το γεγονός ότι φυτεύτηκαν έλατα στο υψόμετρο αυτό ενώ δεν ευδοκιμούν στη φύση.
Η καλύτερη τεχνική κατά τη γνώμη μας, αν πρέπει και είναι ωφέλιμο να επανέλθουν τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση, είναι η πραγματική προστασία των καμμένων περιοχών από την καταπάτηση των κερδοσκόπων και τη βόσκηση των οικόσιτων ζώων και τίποτε άλλο.
Ακόμη και αν το δάσος έχει καεί πολλές φορές δεν είναι αληθές ότι δεν μπορεί να αναγεννηθεί καθώς η φυσική επέκταση της γειτονικής χλωρίδας θα εισβάλλει και στον χώρο που έχει καεί ακόμη και αν αυτό θα χρειαστεί αρκετά χρόνια...".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου