Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Παρά την απουσία του κράτους, η φύση κάνει το θαύμα της στα καμένα!!!

Οι εθελοντές, η ιδιωτική πρωτοβουλία και η φύση αναπληρώνουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού και την έλλειψη κονδυλίων όσον αφορά την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές. 
Οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις έχουν γίνει στην Πάρνηθα, ενώ στην Πεντέλη προβλέπεται τον Οκτώβριο να ξεκινήσουν αναδασώσεις σε περιοχές που έχουν «διπλοκαεί».
Περισσότερες είναι οι δυσκολίες στην Ηλεία, καθώς δεν έχουν γίνει οι αναγκαίοι καθαρισμοί ούτε στην περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, και στην Εύβοια, όπου οι παρεμβάσεις έχουν μείνει στο στάδιο της μελέτης.
ΠΑΡΝΗΘΑ: Εως τα τέλη Μαρτίου, περίοδος που επιτρέπεται η αναδάσωση, φυτεύτηκαν 125.000 δενδρύλλια και συγκεκριμένα μαύρη πεύκη ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο προ-δάσος η σκιά του οποίου θα προστατεύσει τα νεαρά έλατα που θα φυτευθούν στη συνέχεια. Το 2009 είχαν φυτευτεί ακόμα 90.000 δενδράκια μαύρης πεύκης, ενώ περίπου 45.000 ελατάκια έχουν φυτευτεί γύρω από το «Ξενία» από το 2008. Τον Οκτώβριο προβλέπεται ότι θα φυτευτούν ακόμα 3.000 μικρά έλατα, δωρεά του Μουσείου Γουλανδρή.
Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης, δασολόγου κ. Κώστα Δημόπουλου, έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Πάρνηθα προκειμένου να αναβιώσει τμήμα του δάσους των 56.000 στρεμμάτων που κάηκε το 2007. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ένδεια κονδυλίων, τα νέα δένδρα φροντίζουν εθελοντές. «Πρόκειται για μια ομάδα περίπου 200 ατόμων, ιδιώτες και άτομα από την WWF, που παρακολούθησαν σεμινάρια και εκπαιδεύτηκαν για να μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Τώρα κάνουν καθαρισμούς, ενώ το φθινόπωρο ευελπιστούμε ότι θα μπορούν να συμμετέχουν και στις εργασίες αναδάσωσης» τονίζει ο κ. Δημόπουλος.
ΠΕΝΤΕΛΗ: Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς οι εκτάσεις είναι μεγαλύτερες και σε πολλές περιπτώσεις καμένες δύο ή και τρεις φορές. Μελέτη που έχει εκπονηθεί προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 49.000.000 ευρώ σε όλη την περιοχή, από τον Διόνυσο έως την Παλαιά Πεντέλη. Προς το παρόν πάντως έχει ήδη υπογραφεί η εκταμίευση κονδυλίου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για εργασίες αναδάσωσης που προβλέπεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο και εφόσον όλα πάνε καλά αναμένεται να φυτευθούν 8.000 στρέμματα (περίπου 800.000 δενδρύλλια) από τη συνολική έκταση των 32.000 στρεμμάτων που έχει καεί πολλές φορές...
ΠΗΓΗ: http://news.kathimerini.gr/
Σάββατο, 15 Μαΐου 2010
Τανιας Γεωργιοπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου