Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Προστασία και ανάπλαση του ρέματος της Πύρνας

Ερώτηση K. Mτσοτάκη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 
Το ρέμα της Πύρνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Αττικής καθώς ξεκινά από την Πεντέλη και διέρχεται από την Κηφισιά, την Λυκόβρυση και την Μεταμόρφωση καταλήγοντας στον ποταμό Κηφισό. Μολύνεται όμως από απόβλητα βιομηχανιών και βιοτεχνιών, καθημερινά συσσωρεύονται σκουπίδια και μπάζα στη κοίτη του ενώ και οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες εντός του ρέματος ολοένα και αυξάνονται. Είναι ανάγκη, κατά συνέπεια, να υλοποιηθεί ένα συνολικό σχέδιο αφενός για την προστασία όλων των ρεμάτων της Αττικής και αφετέρου να ληφθούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικά το Ρέμα της Πύρνας και να αναπλαστεί η ευρύτερη περιοχή του προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Κοινοβουλευτικό Έργο: Ερώτηση 
ΘΕΜΑ: Η προστασία και η ανάπλαση του ρέματος της Πύρνας
Τα ρέματα της Αττικής αποτελούν σημαντικές περιβαλλοντικές ανάσες για τους πολίτες και αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματος του λεκανοπεδίου. Το ρέμα της Πύρνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Αττικής καθώς ξεκινά από την Πεντέλη και διέρχεται από την Κηφισιά, την Λυκόβρυση και την Μεταμόρφωση καταλήγοντας στον ποταμό Κηφισό. Παρά το γεγονός ότι, όπως και άλλα ρέματα της Αττικής, θεωρείται από το νόμο προστατευόμενη περιοχή, η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια είναι ανεξέλεγκτη. Το ρέμα μολύνεται από απόβλητα βιομηχανιών και βιοτεχνιών, καθημερινά συσσωρεύονται σκουπίδια και μπάζα στη κοίτη του ενώ και οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες εντός του ρέματος ολοένα και αυξάνονται.
Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα εγκατάλειψης καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα ουσιαστικό έργο προστασίας και ανάπλασής του τα τελευταία χρόνια. Βασική αιτία αυτής της κατάστασης είναι η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Νομαρχίας, Δήμων, ΕΥΔΑΠ, Υπουργείου Περιβάλλοντος και άλλων συναρμόδιων φορέων και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η οριοθέτηση του ρέματος. Είναι ανάγκη, κατά συνέπεια, να υλοποιηθεί ένα συνολικό σχέδιο αφενός για την προστασία όλων των ρεμάτων της Αττικής και αφετέρου να ληφθούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικά το Ρέμα της Πύρνας και να αναπλαστεί η ευρύτερη περιοχή του προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του φυσικού περιβάλλοντος. Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Υπουργός Περιβάλλοντος
1. Έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια έλεγχοι από το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο ρέμα της Πύρνας;
2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικά και να αναπλαστεί το ρέμα;
3. Ποια είναι η συνολική πολιτική του Υπουργείου ΠΕΚΑ για την προστασία των ρεμάτων της Αττικής ;
Αθήνα, 20 Μαΐου 2010
Ο ερωτών Βουλευτής
Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου